Бульдозери проти древнього Києва

06.11.2015
Бульдозери проти древнього Києва

Забудовники — з кола людей, близьких до екс-Президента Януковича.

Археологічну знахідку, вулицю часів Київської Русі, яку знайшли у Києві на Подолі під час будівництва дорожньої розв’язки, можуть знищити, про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив археологг Михайло Сагайдак. «Подібна історія була і на майдані Незалежності, коли готували територію для торговельного центру «Глобус». Тоді, попри обіцянки влади зберегти всі знахідки розкопок, підземелля просто залили бетоном».

Проект будівництва транспортної розв’язки був підписаний ще у 2012 році, і вже за кілька місяців додали ще одину планову забудову — торговельний центр під пішохідною зоною. Міст відкрили минулого року, а на першому ж етапі будівництва торговельного комплексу роботи були припинені через історичну знахідку — вулицю, яку приписують часам Київської Русі. Тоді мер Києва Віталій Кличко перед десятком камер запевнив, що цей об’єкт буде збережено як культурно-історичну пам’ятку українського народу. Унікальну знахідку виявили на глибині близько 7,5 метра, зокрема, кілька вінців зрубу і частокіл, між яким проходила колись вулиця.

Проте наразі будівництво і надалі стрімко просувається вперед, а мерія знову робить вигляд, що нічого не помічає. «Ця пам’ятка не є власністю конкретних людей, це надбання української нації та світової спільноти. Одразу ж після виявлення історики почали бити на сполох та писати заяви до ЮНЕСКО, проте заявами це все й закінчилось, оскiльки комісія через продовження будробіт так і не змогла побачити знахідку», — говорить «УМ» доктор історичних наук Анатолій Посяжнюк. За його словами, єдиний шлях зберегти пам’ятку — активність громадськості.

Нагадаємо, що право будувати на Поштовій площі торговельні приміщення було надано у 2013-му ТОВ «Хенсфорд Україна» — фірмі, зареєстрованій за кілька місяців до оголошення конкурсу. При цьому сам проект ТЦ був змінений. Фірма «Хенсфорд Україна» виявилася наближеною до завгоспа Януковича Андрія Кравця. Засновником ТОВ «Хенсфорд Україна» є компанія «Хенсфорд Імпекс ЛЛП», яка водночас є засновником і ТОВ «Віас Груп». «Віас Груп» зареєстроване у Броварах, за однією адресою з ТОВ «Дім Лісника», яке володіло резиденцією Януковича в Сухолуччі. Тут же була фірма «Енерго Сім», керівник якої — Марина Пелих, дружина завгоспа Януковича Андрія Кравця.

Наразі київські чиновники намагаються усіляко уникнути розголошення деталей угод між містом та «Хенсфорд Україна». Мерія відмовляється надавати копії документів навіть народним депутатам у відповідь на офіційне звернення, повідомили у програмі «Схеми». Однак, як з’ясувалося, у цих документах найбільша проблема полягає в тому, що цьому інвестору ніхто не надавав землі під заплановані 10 тисяч квадратних метрів торгових площ. «За законом, територія під будівництво інженерних споруд надається без документів тільки з розпорядження органів самоврядування. Проте торговельний центр — це вже промислово-економічний об’єкт, який вимагає цілої бази відповідних документів. Отож його будівництво є незаконним», — каже «УМ» член колегії юристів міста Києва Юрій Туркинов.