Випробування курниками

06.11.2015
Випробування  курниками

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Мешканці села Четвертинівка Тростянецького району перекрили всі під’їзні дороги уже з шостої ранку. Так селяни протестували проти зведення на землях сільради чергової серії об’єктів ТОВ «Вінницької птахофабрики», філії ПАТ «Миронівський хлібопродукт».

Четвертинівку з цього приводу почало лихоманити ще влітку. У серпні цього року на зборах громада села виступила категорично проти будівництва другої черги пташників на землях Четвертинівської сільської ради. Вони аргументували це тим, що «заплановане будівництво другої черги об’єктів ТОВ «Вінницька птахофабрика» ущільнює промислову концентрацію екологічно небезпечних об’єктів у межах Тростянецького та Тульчинського районів».

Однак відповідні підготовчі роботи продовжувались і далі. Тоді активісти, зібравши 779 підписів, звернулись із листом-протестом до голови обласної ради Сергія Свитка, голови обладмiнiстрацiї Валерія Коровія, голови правління ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка та керівництва Тростянецької районної влади з проханням урахувати думку громади.

Серед вагомих екологічних обґрунтувань мешканці села та активісти зазначили, що саме територія околиць Четвертинівки є одним із визначних історичних місць всеукраїнського значення. Саме тут у 1652 році відбулась славетна Батозька битва українського козацького війська на чолі з Богданом Хмельницьким проти війська Речі Посполитої під командуванням Марціна Калиновського, яка стала переможною для українського народу. Вона була однією з важливих віх епохи Хмельниччини. І в цьому році Вінницька обласна рада ухвалила рiшення про створення в Четвертинівці філії Вінницького обласного краєзнавчого музею «Битва під Батогом».

Селяни у зверненні до влади пообіцяли, якщо їхнє прохання не буде враховане і будівництво здійснюватиметься проти їхньої волі, то вони реагуватимуть акціями протесту, перекриттям шляхів сполучення тощо.

І от цей час «Ч» настав, мешканці історичного краю своєї обіцянки дотримали, бо її не дотримує влада та взагалі ігнорує такі дрібниці, як категорична незгода людей з намiрами «Вінницької птахофабрики». Адже це вже не перший інцидент не лише на Вінниччині, а й, наприклад, Черкащині з поширенням курників згаданої компанії.

«Люди не хочуть, щоб тут будували майданчики для зберігання курячого посліду, очисні споруди будівель для вирощування курчат-бройлерів та інше, — каже громадський активіст Андрій Скакодуб. — Вони вважають, що це будівництво загрожує екологічною катастрофою для їхнього села».

Громадські активісти та селяни запевняють, що одним днем цей протест не обійдеться.