НОВИНИ-ПЛЮС

06.11.2015

А ось і згадали про Крим!

Після півтора року окупації Кримського півострова НАК «Нафтогаз України», нарешті, згадав про свої активи на цій території — і планує (!) оскаржувати їх анексію. Як повідомив журналістам голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, НАК має намір звернутися до Міжнародного арбітражу з власним позовом за активами в Криму, хоче залучити до справи американську юркомпанію.

«У нас є наша пропозиція, яку ми хочемо представити Кабміну. Це компанія з оригінальним походженням зi США, що спеціалізується на арбітражних суперечках, — сказав він. — Мін’юст йде шляхом ЄСПЛ, а ми розглядаємо дещо альтернативну тактику, що надасть нам можливість як компанії піти до суду». Голова «Нафтогазу» додав, що позов Мін’юсту до ЄСПЛ надходитиме від імені держави й охоплюватиме ширшу сферу, наприклад шельф, права щодо якого не належать «Нафтогазу». У свою чергу, НАК «Нафтогаз України» у своєму позові формуватиме вимогу винятково за своїми активами в Криму.

Мільйони з німецьким акцентом

Німеччина виділить Україні 136 млн. євро фінансової допомоги. З цієї суми 88 млн. євро буде виділено на проекти фінансового співробітництва як позики, а 48 млн. євро — на проекти технічної допомоги як безповоротні кошти. «Ця суттєва підтримка з боку німецького уряду — свідчення того, що Німеччина вірить у майбутній успіх наших реформ», — заявив у ході підписання протоколу міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус. «Німецький уряд швидко зреагував в умовах кризи, усвідомлюючи ті надзвичайні виклики, з якими Україна стикається в останні роки. Минулого року допомогу з німецької сторони було збільшено в 3 рази — до 96 млн. євро, а цього року ми провели перемовини про суму 136 млн. євро», — додав директор департаменту двостороннього співробітництва Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини Андреас Ґіс.

Росіяни просять посадки

Нових штрихів до україно-російської «повітряної війни» додав новостворений російський лоукостер «Перемога» — дочірня компанія національного перевізника «Аерофлоту». «Перемога» подала заявку до Росавіації для отримання допусків на польоти в чотири міста України з Москви і Санкт-Петербурга. Лоукостер має намір літати з Москви до Києва (планується 28 рейсів на тиждень), Дніпропетровська, Харкова й Одеси (за цими напрямками планується виконувати по 10 рейсів на тиждень). Також компанія запросила допуски з Санкт-Петербурга до Києва (14 рейсів на тиждень) і Одеси (три рейси на тиждень).

«Перемога», нагадаємо, є другою спробою Російської Федерації утворити власну лоукост-компанію. Перша із них — «Доброльот» — припинила свою діяльність одразу після заснування. І, до речі, через той самий український фактор: компанія потрапила до санкційного списку ЄС за польоти до анексованого Криму.