«Молочка» змінює асортимент

04.11.2015
«Молочка» змінює асортимент

У трендi м’якi сири.

Аналітична служба компанії Dykun дослідила динаміку змін на ринках збуту молочної продукції. Виявилося, що протягом восьми місяців поточного року зменшилося виробництво всіх молочних продуктів, окрім сичужних та плавлених сирів.

Експорт скоротився на третину

За даними Економічного дискусійного клубу, в січні-серпні нинішнього року фонд внутрішнього споживання молока та молочних продуктів становив 6,012 мільйона тонн. Експорт молочної продукції скоротився більш як на третину — до 277 тисяч тонн. Насамперед — через перекриття звичного для українських молочарів російського ринку. Утiм до початку блокади до вільної економічної зони Крим було поставлено 155 тисяч тонн молочних продуктів.

Через зниження реальних доходів населення також скоротило споживання молочних продуктів до 17,6 кілограма на місяць. У минулому році споживання молочних продуктів середньостатистичним українцем складало 19,1 кілограма на місяць.

Зріс тільки попит на сири

Зміна ринків збуту, відмінних від сформованих раніше, змусила переробників молока підлаштовуватися під смакові вподобання споживачів. Тому в серпні спостерігалося скорочення виробництва всіх молочних продуктів, окрім сичужних та плавлених сирів, які користуються активним попитом у країнах Північної Африки та Азії. Період великого молока цьогоріч став не схожим на попередні. Переробники за відсутності активних ринків збуту зменшували виробництво масла та сухого молока. Натомість нарощували обсяги твердих та м’яких сирів. Виробництво перших у серпні склало 11 тисяч тонн, що на чверть більше, ніж у відповідний період минулого року. Проте від початку року обсяги виробництва все-таки скоротилися на пару відсотків — до 83,3 тисячi тонн. Зважаючи на відсутність активного попиту світового ринку на вітчизняний сир, це відчутна втрата.

Тим часом виробництво плавлених сирів у серпні зросло на 13 відсотків, а від початку року навіть на 16 — до 2 та майже 11 тисяч тонн, відповідно. Обсяги сичужних сирів у серпні також зросли, але на 28,8 відсотка менше, ніж торік — до 9 тисяч тонн.

Маргарин не в моді

Цьогоріч переробники скоротили також виробництво сухого молока та вершків. Від початку року його насушили на 13,7, а у серпні на 23,5 відсотка менше — 45,1 та 6,7 тисяч тонн.

Виробництво масла в серпні скоротилося на 11,7 відсотка порівняно з липнем. Порівняно з серпнем минулого року виробництво масла в серпні нинішнього року зменшилося на 21,5 відсотка — на дві з половиною тисячі тонн.

У січні-серпні виробництво вершкового масла з менш як 85-відсотковою жирністю скоротилося на 12,5 відсотка — до 70,155 тисячi тонн порівняно з минулорічним періодом.

Виробництво маргарину скорочується вже чотири сезони поспіль. Особливо істотне падіння виробництва відбулося в минулому маркетинговому році: за підсумками сезону в Україні було вироблено всього 224 тисячi тонн маргаринів, що є мінімальним обсягом протягом останнього десятиріччя і на 21 відсоток поступається показникам сезону 2013/14. Основна причина скорочення виробництва — зменшення попиту на цей вид товару як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>