Червона картка — як стимул

04.11.2015
Червона картка — як стимул

Ось такі вони — гарячі українські «ультрас». (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Звісно, футбольний стадіон — не театр, де кожен глядач знає, що в залі має бути тиша та порядок. Спортивна арена — інша, галаслива «галактика», проте й там існують свої правила та закони. На жаль, в Україні вони функціонують лише на папері. Приміром, біля кожного турнікету на НСК «Олімпійський» висить величезний «борд» з інструкціями для вболівальників, однак виконувати їх поспішають не всі.

Добре, хоч армія українських фанатів змогла відмовитися від масового використання на трибунах гучних дудок, від звуку яких у сусідів «трубачів» просто «закладало» вуха. Утім позбавитися інших згубних звичок наші фанати наразі не можуть. Далеко не всім зрозуміло, що палити в громадському місці категорично заборонено, так само, як і використовувати на трибунах петарди, димові шашки, фаєри. А ще на вітчизняних аренах, особливо це стосується столичного «Олімпійського», вболівальники стали махати кулаками.

Здається, почалося все з поєдинку кваліфікації ЛЧ-2014/2015, коли дебелі фанати «Дніпра» вирішили поганяти по стадіону невеличку купку вболівальників данського «Копенгагена». Пройшов рік, а боксерські поєдинки на трибунах головної футбольної арени країни не припинилися. Два тижні тому під час матчу групового раунду ЛЧ між «Динамо» та «Челсі» в об’єктиви телекамер потрапив епізод з побиттям столичними «ультрас» кількох темношкірих уболівальників. Представники київського клубу, над яким нависла загроза дискваліфікації з розіграшу Суперліги, одразу заявили, що то була провокація. Однак, незалежно від причинно-наслідкового зв’язку в цьому інциденті, зрозуміло одне — подібного роду подіям на трибунах спортивних арен не місце.

Добре, що наразі в особі Григорія Суркіса український футбол має потужну протекцію в УЄФА. Як заявили в ФФУ, за прояви масових безладів та расизму, зафіксованих під час гри «Динамо» — «Челсі», Європейський футбольний союз карає недобросовісних організаторів лише «жовтою карткою». «Це останнє попередження. У випадку нового рецидиву українському футболу покажуть «червону», — наголосив виконавчий директор ФФУ Володимир Генінсон. За його словами, у найближчі десять днів Україна має представити УЄФА чіткий план iз покращення безпеки на стадіонах, адже існуюча система підтримання правопорядку вже давно й безповоротно застаріла. Варто наголосити, що Європейський футбольний союз чекає від ФФУ не косметичних змін, а системних реформ. Декому, як, наприклад директору НСК «Олімпійський» Володимиру Спільніченку, аби в майбутньому уникнути на трибунах проявів расизму, хочеться просто створити на стадіоні окремий сектор для темношкірих уболівальників. Але, думається, вітчизняний функціонер забув чи взагалі не знав, що від апартеїду та сегрегації у світі вже відмовилися. Точніше, представники темної раси впродовж не одного десятиліття боролися за рівноправ’я.

Добре, що подібні ідеї в українському футболі підтримки не знаходять. «Подібні пропозиції — це взагалі блюзнірство. Впевнений, що кожен повинен нести відповідальність за свої слова», — заявив президент ФФУ Андрій Павелко.

Здається, вітчизняним футбольним функціонерам узагалі не варто вигадувати велосипед. Цивілізований світ уже давно знайшов відповіді на більшість злободенних проблем. Тож, аби їх вирішити, потрібно небагато — елементарне бажання. А стимулом якнайкраще реформувати безпеку на стадіонах для ФФУ та вітчизняних клубів буде вже згадана паном Генінсоном червона картка.