План «Б» і план «Є»

03.11.2015
План «Б» і план «Є»

Вибори завершено. В залі для урочистих подій Київради незабаром прийматимуть присягу новообрані депутати. А чи буде від цього краще місту — покаже час.

2004 рік навчив громадян України більше довіряти екзит-полам, аніж даним ЦВК. Добре, коли перше збігається з другим, а як ні — виникають певні сумніви. Нинішньому срібному призеру мерських перегонів Бориславу Березі екзит-пол, проведений Комітетом виборців, не лишав шансів: згідно з ним, Борислав отримав п’яте місце. Попереду були: Віталій Кличко зі своїми 40 відсотками підтримки, далі — Володимир Бондаренко (8,7%), Олександр Омельченко (8,1%), Сергій Гусовський (8%), і лише потім Борислав Береза (7,5%).
Щоправда, у чотирьох останніх результати дуже близькі і всі, як то кажуть, «у межах статистичної похибки». Тож, можливо, підстав звинувачувати міськвиборчком у нечистоплотній грі замало, але факт лишається фактом: його підрахунки переставили все з ніг на голову. 100 відсотків опрацьованих бюлетенів вивели у другий тур Віталія Кличка з 40,5% підтримки та Борислава Березу з 8,8% — так, принаймні, стверджує Центрвиборчком. Далі йдуть Омельченко (8,4%), Бондаренко (7,86%) та Гусовський (7,7%). Отож, двобій продовжать Кличко та Береза, орієнтовна дата другого туру — 15 листопада.

Голоси підраховано, запитання лишилися

Дізнавшись про друге місце, Борислав Береза на радощах подякував усім — і киянам, і волонтерам. «Щойно ЦВК оголосила про мій вихід у другий тур. Хочу сказати спасибі киянам за підтримку і довіру. Я, безумовно, розумію, що це аванс, який необхідно повернути у вигляді виконаних обіцянок», — написав він на своїй сторінці в Facebook.

А от що сказав він своїй команді: «Коли я прийняв рішення про участь у виборах, то мені казали, що у мене не вийде, що мені не дадуть перемогти, що влада зробить усе можливе, щоб не пустити мене в другий тур. Але наша робота і рішучість помножені на довіру киян — це не тільки вихід у другий тур, а й доказ того, що ми на правильному шляху».

Менш емоційно відгукнувся на результати першого туру Віталій Кличко. Чинний мер зауважив лише, що його результат — це «кредит довіри від киян». Можливо, чемпіон світу незадоволений своїми 40 відсотками і тим, що в нього попереду — ще один виборчий тур. Але йому, як протеже Президента, не варто хвилюватися за свою перемогу.

Проте лишається питання, чому, підбиваючи підсумки першого туру, у виборчкомі так довго рахували голоси. Політолог Володимир Фесенко озвучує кілька можливих пояснень. «Є версія, що намагалися у другий тур провести Омельченка. Повністю це відкидати не можна, я не виключаю, що такі мотиви могли бути. Але моє відчуття, що в затягуванні підрахунку голосів велику роль грали інтереси окремих багатеньких кандидатів у депутати, які вклалися у свою кампанію, і для яких велику роль відігравало: проходять або не проходять вони в Київраду», — говорить Фесенко.

Залишиться тільки один

Коментуючи ж шанси обох претендентів, експерт говорить про наступне. «До Берези ставлення недовірливе у багатьох представників нового середнього класу, адже обирався він в окрузі, який є таким люмпенським. І за своєю стилістикою, за типажем він, швидше, демагог».

Приблизно те саме відзначає й колега Фесенка Віктор Небоженко: «Йому дуже важко вийти з тіні Ляшка. Стилістика дуже схожа. У нього стилістика популіста, демагога, що зараз модно. Була б інша ситуація, то він би був рішучим хлопцем або, навпаки, добрим інтелігентом. Але зараз мода на демагогію і популізм, і він поводить себе відповідним чином. Але перевершити Ляшка в цьому дуже важко. Тому йому потрібно знайти себе, а не наслідувати Ляшка», — цитує Небоженка видання «Новоє врємя».

Експерт також додає: «Береза не зумів зробити свій образ як мера. Він грає не мерську кампанію, а президентську. Партія рішучих громадян — це 100% не мерська кампанія», — говорить Небоженко.

Оглядачі вважають, що найважливішим питанням для Берези залишається проблема мобілізації виборця. До того ж в опонента Кличка немає партії як такої, тобто великого організаційного апарату, який би зумів у короткі терміни провести ефективну кампанію проти Кличка.

Крім того, зазначає Фесенко, складність для Берези полягає ще й у тому, що «проти Кличка немає сильних протестних настроїв, немає агресії, яка є не тільки по відношенню до Яценюка, але навіть вже по відношенню до Порошенка. Віталія сприймають більш толерантно, більш спокійно» .

А якщо у другому турі відбудеться ще й спад явки, то це, швидше, ще більше зіграє на користь Кличка, впевнений Фесенко. Його електорат, судячи з результатів першого туру виборів, добре мобілізований його командою, тож симпатики чинного мера, швидше за все, прийдуть голосувати.

Тим часом у Київраді

Що ж стосується результатів голосування за депутатів Київради, то їх ЦВК оголосила 2 листопада. Найбільшою інтригою цього процесу було проходження чи непроходження до складу міського «парламенту» партії «Єдність» під проводом Омельченка.

Поза тим ще до оприлюднення офіційних результатів було відомо, що виборчий бар’єр здолали «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (25%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (21%), Радикальна партія Олега Ляшка (10%), «Самопоміч», «Наш край» і «УКРОП» (усі по 9%), «Свобода» (8%), а також і Опозиційний блок (6%).

Що стосується «Єдності», то ця партія вирішила брати власну долю у свої руки. Активісти мережі «ОПОРА» виявили кілька специфічних порушень у столиці під час виборів — на користь партії «Єдність». Стосуються вони передусім двох ділянок у Шевченківському районі Києва — це 118-й виборчий округ.

Обидві ділянки розташовувалися в гуртожитках, де проживають студенти Київського економічного університету. І на обох, за словами громадських діячів, партія «Єдність» набрала вдвічі більше голосів, ніж у середньому по округу. А в день голосування спостерігачі та члени комісій фіксували сплески небувалої студентської активності.

«Протягом дня було зафіксовано 10-12 груп студентів, організованих по 20-25 чоловік, які приходили на дільницю, швиденько голосували і виходили. Також деякі зі спостерігачів і членів ТВК стверджують, що ними керували невідомі особи, що не були виборцями на даній дільниці, тому залишалися в коридорі.

Також є інформація, що «ці люди заходили в один з автомобілів і там могли отримувати кошти», — наводить програма «Подробиці» слова координатора виборчих програм мережі «ОПОРА» Андрія Савчука.

Врожаї Сан Санича

Раніше, нагадують тележурналісти, на каналі «Інтер» уже виходив ряд сюжетів про підкуп студентів з боку партії «Єдність». Так, судячи з протоколів, більше половини студентів із гуртожитку університету біоресурсів віддали свої голоси за Омельченка та його політсилу. Хоча, за словами самих студентів, більшість на вибори не ходили взагалі.

Від партії «Єдність» на цій дільниці балотувався колишній заступник голови Голосіївської райадміністрації Вадим Іванченко. Ще при Черновецькому його звинувачували у скуповуванні голосів на виборах. А минулого тижня громадські активісти заявляли, що агітатори від Іванченка пропонували виборцям у Голосіївському районі по 600-800 гривень за голос. Загалом таких ділянок, де результати були сфальсифіковані, налічується біля трьох десятків — у Голосіївському, Шевченківському та Святошинському районах столиці.

Найбільш постраждалими від настирливого протягування Омельченка та його партійців у депутати себе вважають представники Опоблоку. Вони кажуть, що саме в них крадуть голоси «на користь лояльної до влади партії «Єдність». Опозиціонери погрожують звернутися до Європейського суду з прав людини, якщо ГПУ та СБУ бездіятимуть у цьому питанні.

Тим часом Олександр Омельченко може святкувати перемогу на мажоритарних округах. За 11 місць у столичній міськраді «Єдність» має дякувати виборцям п’яти районів Києва. Так, 5 мандатів майбутнім депутатам «Єдності» дав Шевченківський район, 3 — Дарницький, 1 — Голосіївський, 1 — Печерський, 1 — Дніпровський. Добра половина щасливих переможців на цих виборах — «свіжі» адепти «Єдності» або перебіжчики з інших політичних формувань.

Якщо говорити про кожного з них коротко, то матимемо наступну картину. На 117-му окрузі в Шевченківському районі переміг чинний депутат Київради Олександр Бродський — він запам’ятався тим, що протягом кампанії активно «пригодовував» виборців, пропонуючи їм дешеву картоплю.

По 20-му округу (Дарниця) в депутати пройшов Сергій Кримчак — колишній представник Блоку Черновецького. 10-й округ делегував у Київраду Вадима Іванченка — цей персонаж свого часу був втягнутий у скандал, пов’язаний із контролем над київськими ринками.

25-й округ Дарницького району запалив зелене світло перед Андрієм Задерейком — колишнім керівником громадської приймальні депутата Київради від «УДАРу» Ігоря Баленка. А от Ігор Кисильов (118-й округ) є депутатом Київради від того ж таки «УДАРу», що, тим не менш, не завадило йому балотуватися від «Єдності». Так само, як і трьом колишнім членам Блоку Черновецького — Віталію Павлику (переміг у 18-му окрузі), Павлу Тесленку (54-й округ) та добре відомій усім Аллі Шлапак (74-й округ).

Не обійшлося й без протягування родичів. 116-й округ дістався брату вище згаданого Олександра Бродського В’ячеславу, по 119-му округу проходить зять Віктора Пилипишина Костянтин Яловий, а по 120-му — батько Костянтина Володимир Яловий, один із колишніх заступників Олександра Омельченка.

Словом, «молода команда» Черновецького з легкої руки Сан Санича частково представлена у Київраді наступного скликання. Деякі політики впевнені — влада навмисно намагається провести до Київської ради вигідних кандидатів, на яких легко можна натиснути їх кримінальним минулим.

«Партія «Єдність» — це партнер правлячої партії в місті Києві. Їх використовували як нібито альтернативу, але всі люди, які йшли від «Єдності», це люди, які налаштовані на те, щоб у майбутній Київраді створити більшість із «Солідарністю». Владі потрібно думати про більшість у наступній Київраді — їм потрібно лояльна кількість депутатів», — коментує ситуацію Андрій Іллєнко, народний депутат України. І з цим важко не погодитися...