Розмальовуємо стіни

03.11.2015
Розмальовуємо стіни

Висота муралу, створеного австралійським художником Гвідо Ван Хелтеном, — 43 метри. (CityArtу.)

У центральній частині Києва, по вулиці Лесі Українки, 36б, з’явився мурал, який, можливо, потрапить до Книги рекордів Гіннесса. Висота муралу, створеного австралійським художником Гвідо Ван Хелтеном, — 43 метри, на ньому зображена русява дівчина в українській вишиванці. За словами голови Печерського району Сергія Мартинчука, це настінне зображення є найвищим у Європі. Втім заявку на потрапляння у Книгу рекордів планують подавати не в категорії «найвищий мурал», а «найбільша вишиванка».

Візерунок на вишиванці автор створив із цеглин будинку, зафарбувавши все навколо, але навмисне не чіпаючи цегляний орнамент. Це і є особливістю мурал-арту як одного з різновидів outdoor-живопису: архітектурні елементи гармонійно включаються у полотно, яке створює художник. Також, на відміну від street-арту, картини в цьому жанрі набагато більші і виглядають масштабніше. Про те, щоб художник часом не змерз, малюючи графіті, піклувалися мешканці будинку, пригощаючи його гарячим чаєм просто з вікна.

Дівчина у вишиванці на торці київської 18-поверхівки — це не перша реалізована мистецька ініціатива ініціатора проекту CityArt Гео Лероса. Їй передують портрет Лесі Українки на будівлі поблизу Золотих воріт, фігура української гімнастки Анни Різатдінової на будинку по вулиці Стрілецькій, багато красивих лавочок у парку Шевченка. Режисер Гео Лерос багато подорожує різними країнами, і вони надихнули його на ідею змінити рідний йому Київ у кращий бік. Так, він запропонував свій проект CityArt меру Києва Віталію Кличку й отримав згоду. До речі, всіх, хто бажає долучитися до декорування київських будинків, може пропонувати свої ескізи. Художники Гвідо Ван Хелтен і Фінтон Маггі, які приїхали до Києва, перенесуть на стіни найоригінальніші, мудрі та дотепні ідеї. У столиці на вулиці Гусовського 8/10 Фінтон Маггі тільки-но закінчив мурал, присвячений проблемі глобального потепління. На ньому зображена дівчина, яка стоїть у воді і тримає в’язанку хмизу в руках. Робота виконана в червоних тонах.

«Дуже подобається, такого незвичайного мистецтва ми ще не зустрічали. Я бачила, коли було намальоване тільки одне око, — і вже тоді я зрозуміла, що це буде дівчина», — розповідає УМ Зінаїда, диспетчер одного з підприємств, розміщеного у будинку 36б по вулиці Лесі Українки. А на сторінці проекту CityArt у Фейсбуці зазначається: «На даний момент це найбільша вишиванка у світі».

Гасло CityArtу: «Можна прибрати голос вулиць із мистецтва, але прибрати мистецтво з вулиць — ніколи». Анастасаія Дзидо, яка опікується проектами, каже «УМ»: «Поки що ми зосереджені на центрі Києва. Адже ми плануємо зробити туристичний маршрут і не хочемо, щоб для того, аби побачити настінні картини, потрібно було їхати кудись на Троєщину. Взагалі, зараз у рамках проекту CityArt створено п’ять муралів. Ми плануємо, що цей проект стане безстроковим».