Вони продають, а ми не купуємо!

03.11.2015

Післязавтра Україна завершує закачування у підземні сховища заздалегідь оплаченого російського газу. 29 жовтня ми здійснили останній, як наразі було домовлено, платіж російському «Газпрому» у нинішньому році. «Нафтогаз України» перерахував Москві 64 мільйони доларів передоплати. Цих грошей вистачить на п’ять днів, упродовж яких ми продовжимо наповнювати наші сховища.

Усього у вітчизняних ПСГ знаходиться трохи більше 17 мільярдів кубометрів. Це становить близько 55% від їх загального об’єму — і трохи більше, ніж ми закачали торік. Тож, на думку експертів, цієї кількості нам має вистачити, аби без стресів і холодних батарей пережити зиму. Попри те, що в останні два дні ми вже розпочали зворотний процес: країна почала витрачати накопичений у сховищах газ: по 5 мільйонів кубометрів щодоби.

На думку міністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина, ми зможемо обійтися без російського газу під час нинішнього опалювального сезону, якщо зима буде теплою. Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв також вважає, що ми зможемо надалі обходитися без «політичного» газу, добутого на російських просторах. Так, за його словами, ми вже закупили два мільярди кубометрів за ціною 227,36 доларів за один куб. І тепер знову розпочали працювати за реверсними схемами із Заходом — з огляду, що ціни на «європейський» газ є прийнятніші за «газпромівські».

«Компанія балансуватиме у закупівлі газу між Росією та Європою, щоби сформувати їх оптимальний баланс», — сказав керівник «Нафтогазу». Причому, як стверджує Коболєв, НАК має вільні потужності для транспортування газу як із Росії, так і Європи. І найоптимістичніша думка чиновника — у 2016 році, як він сподівається, Україна обійдеться одним тільки реверсом. Без закупівлі у Росії взагалі. Натомість блакитне паливо ми купуватимемо у Європі, а також наша держава планує суттєво скоротити його споживання.

Озвучену динаміку підтвердили й у «Газпромі». Так, очільник компанії Олексій Міллер заявив: «З початку листопада Україна скоротила споживання російського газу втричі». Кремль, як відомо, запропонував нашій державі напрочуд низькі ціни за свій газ у наступному році — 146 доларів за тисячу кубометрів. Але при цьому готовий поставити нам абсолютно неприйнятну умову: відмову від диверсифікації. Тобто, скасувати реверс — і знову, як це було нещодавно, залежати тільки від Росії.

А ТИМ ЧАСОМ...

Монополіст — категорія ефемерна

Розслідування АМКУ щодо дій російського «Газпрому» на українському ринку можуть бути завершені щодо транзиту до кінця року, а щодо постачання газу — не раніше першого півріччя 2016 року. Про це заявив керівник відомства Юрій Терентьєв.

«У частині транзиту, де «Газпром» фактично є монопольним покупцем, ми, на мій погляд, маємо всі шанси закінчити справу до кінця року. У частині договору купівлі-продажу ситуація складніша, тому що паралельно йде арбітраж між «Нафтогазом» і «Газпромом», ряд проміжних рішень якого має для нас значення. Ми безпосередньо не пов’язані зі Стокгольмським арбітражем, але у справі за договором купівлі/продажу рішення може бути трохи пізніше, десь у кінці першого кварталу наступного року», — розповів Терентьєв.

Утім, який зиск ми матимемо з навіть стовідсотково виграшного рішення, експерти не розуміють. «Навіть якщо у цій справі, наприклад, буде вирішено, що порушення з боку суб’єкта є, і він повинен нести відповідальність за законодавством України, я думаю, що можуть бути проблеми з практичним виконанням такого рішення», — сказав представник АМКУ.