Розцвіло, як суха земля

03.11.2015
Розцвіло, як суха земля

Аж не віриться, що це — пустеля.

Пустеля Атакама в Чилі відома як найбільш посушливе місце на планеті. Але 2015 рік для неї видався незвично дощовим. І результат цієї погодної аномалії тепер тішить око не лише чилійців, а й тисяч туристів, які їдуть помилуватися незвичайним видовищем — яскраво-рожевим килимом мальвового цвіту, на який перетворилися ці досі сірі й безрадісні краєвиди.

Навесні впродовж 12 годин на територію пустелі вилилася майже річна норма води. Такі сильні зливи спричинили вибрики Ель-Ніньйо (кліматичний феномен коливання температур поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану).

Дощ періщив так сильно, що приказка «пішло, як у суху землю» на цей раз не спрацювала — у сильній повені загинуло загалом майже 40 людей. Багато місцевих мешканців отримали травми й залишилися без даху над головою.

Коли страшні наслідки повені зійшли, Атакама розквітла яскравим малиновим, пурпуровим, а також жовтим і білим цвітом. Але та весняна повінь була лише початком — упродовж літа й осені найсухішу на землі пустелю, де раніше по кілька років поспіль з неба не проливалося й краплі води, знову й знову поливало дощем.

І ось наприкінці жовтня Атакама знову здивувала: уперше в історії Чилі цвіт забуяв по всій пустелі другий раз на рік! І ще буйніше та яскравіше, ніж навесні.

«Цього року природа спершу жорстоко покарала наш регіон, а тоді благословила квітучою пустелею», — каже директор відділення Національної служби туризму Чилі в Атакамі Даніель Діас.

За його словами, під час жовтневого «благословення квітучою пустелею» в Атакамі очікують щонайменше 20 тисяч туристів.