Медаль за старання

03.11.2015

Готуючись до ліцензійного чемпіонату світу в Глазго, лідерові нашої чоловічої збірної зі спортивної гімнастики Олегу Верняєву довелося займатися не тільки своїми безпосередніми обов’язками в тренувальному залі. Окрім стрибків, перельотів, сальто й зіскоків, вихованець Геннадія Сардинського був зосереджений іще й на незвичних для спортсменiв функціях, вирішуючи проблеми матеріально-технічного забезпечення збірної.

Насправді лише самому 22-річному талановитому атлету відомо, скільки сил, у першу чергу моральних, довелося йому залишити під час вибивання у держави такого необхідного для підготовки до Олімпіади гімнастичного килима.

Не виключено, що саме тих енергетичних кілокалорій Олегу й не вистачило, аби взяти медаль у найбільш престижній гімнастичній дисципліні — «абсолюті».

Не тільки в Україні, весь гімнастичний світ дивився на Верняєва як на основного медаліста в цій номінації. Організатори «мундіалю» всерйоз називали українця єдиним насправді серйозним конкурентом легендарного японця Кохеї Утімури. Проте в боротьбі за високі призи Верняєва підвели нерви.

Спочатку він зробив дитячу помилку під час вільних вправ, припустившись заступу. Проте критичним для потрапляння на п’єдестал у багатоборстві для лідера «синьо-жовтих» стало падіння з коня. Відтак у підсумку в «абсолюті» Олег Верняєв назбирав лише четверту суму балів, пропустивши поперед себе японця Утімуру, кубинця Манріка Ларде та китайця Шуді.

Медальні підходи найсильнішого гімнаста України в опорному стрибку й на коні також завершилися невдало, де Олег посів четверте й шосте місця відповідно. У фіналі «опорників» змагався ще один наш співвітчизник Ігор Радивілов, утім підтвердити високе звання бронзового призера Олімпіади-2012 в цьому виді йому не вдалося. У Глазго уродженець Маріуполя настрибав лише шосту суму балів.

Хай там як, але без медалі українські гімнасти ліцензійний «мундіаль» не завершили. В останній день змагань Верняєв усе ж сказав своє вагоме слово. І хоча захистити титул чемпіона світу на паралельних брусах він не зміг — планетарне «срібло», думається, теж можна вважати хорошою винагородою за тяжку роботу, адже разом з медаллю вихованець Геннадія Сардинського отримав і перепустку на Олімпіаду в Ріо-2016. Зазначимо, що одразу двоє медалістів на брусах отримали від суддів більше 16 балів. Найвищу оцінку за свою роботу отримав китаєць Ю Хао — 16,216. Верняєву представники Феміди дали 16,066 пункта. Третім став колишній член збірної України, який нині виступає за Азербайджан, — Олег Степко (15,966).