Блиск одинокої зірки

30.10.2015
Блиск одинокої зірки

У Глазго Олег Верняєв має всі шанси захистити титул чемпіона світу на брусах. (з сайта www.fig-gymnastics.com.)

За тиждень до старту ліцензійного чемпіонату світу зі спортивної гімнастики Національний олімпійський комітет браво відрапортував, що у вітчизняних гімнастів з’явився сучасний килим. Нарешті. Оновлення парку тренувального інвентарю атлети чекають уже давно. І якщо кільця, бруси, поперечина, кінь чи колода, на яких займаються спортсмени на олімпійській базі в Кончi-Заспі, на перший погляд, виглядають не такими чутливими до стрімкого науково-технічного прогресу, то заміна фізично й морально зношеного снаряда для вільних вправ була життєво необхідною.

Примітно, що розбитий, непридатний для тренувань спортсменів-олімпійців снаряд удалося замінити лише тоді, коли лідер чоловічої збірної чемпіон світу Олег Верняєв виступив з ультиматумом. «Не буде нового килима – піду тренуватися туди, де вони є», — заявив талановитий 22-річний гімнаст. Останнім часом вихованець Геннадія Сардинського відхилив не одну пропозицію щодо спортивної еміграції, однак уже й у нього почали здавати нерви. Петро Пахнюк, Микола Куксенков, Олег Степко виявилися не такими стійкими, тому терпіти спартанські умови підготовки в Кончi-Заспі довго не змогли.

Зазнавши привселюдного приниження на Олімпіаді в Лондоні, де в нашої чоловічої збірної судді брутальним чином відібрали чесно завойовану «бронзу», без підтримки й розуміння опинилися українські гімнасти й на Батьківщині. У підсумку Україна втратила потужну чоловічу збірну зі спортивної гімнастики, від якої наразі залишилися лише дорогоцінні «осколки».

На чемпіонаті світу, що триває в Глазго, наші хлопці не змогли здобути пряму командну перепустку на Олімпіаду в Ріо-2016, фінішувавши далеко за межами ліцензійної вісімки. Кількаденну кваліфікацію «синьо-жовті» в складі Олега Верняєва, Ігоря Радивілова, Микита Єрмака, Максима Семянківа, Владислава Грико та Володимира Окачова завершили на 12-му місці і тепер, аби поїхати на майбутні літні Ігри в повному складі, нашим гімнастам необхідно буде посісти одне з чотирьох місць на весняному передолімпійському турнірі.

Попри невдачу в командному багатоборстві, Україна має високі шанси побачити свого представника на планетарному п’єдесталі за підсумками індивідуальних змагань. Так, кваліфікаційну сесію на улюблених брусах Верняєв завершив на першій позиції, а в «абсолюті» зібрав другу суму балів, пропустивши вперед тільки іменитого японця Утімуру. Також пробився Олег до фінальної вісімки i в опорному стрибку (п’ятий кваліфікаційний результат) та на коні (восьмий). Позмагається за медалі ЧС в опорному стрибку й Радивілов, який завершив відбір на сьомому місці.

Додамо, що єдина українська гімнастка на ЧС Ангеліна Кисла показала в кваліфікації лише 91-й результат.