І земля, і вітер, і солома з поля

28.10.2015
І земля, і вітер, і солома з поля

Северинівка відмовилася від російського газу.

Україна пережила три місяці перерви в постачанні російського газу. Після того як процес відновився, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, ніби виправдовуючись, зауважив, що наразі Україна не може відмовитися від російського газу.
Село Северинівка Жмеринського району, повністю відмовившись від використання газу в опаленні та перейшовши на альтернативні джерела енергії, демонструє зворотне. А місцеві самоврядники порахували: лише заміна в школі газового котла на твердопаливний допоможе зекономити 200 тисяч гривень. Відтак ці кошти можна використати на інші цілі для розвитку села, де мешкає близько двох тисяч чоловік.

Солом’яна буржуйка — новітня технологія

У першому українському енергоефективному селі, підтриманому агентством США з міжнародного розвитку, не без задоволення кажуть: «Ці котли, що працюють на дровах, тирсі, соломі — це наша відповідь російському «Газпрому». Нехай вони там сидять зі своїм газом і тішаться. Нехай продають його куди інде...»

У Северинівському санаторію, де проходять реабілітацію після операцій на суглобах, встановили котел, що працює на тирсі. Головний лікар закладу Володимир Волощук розповів, що твердопаливний котел окупив себе за рік і вже дав 70 тисяч гривень економії протягом минулорічного опалювального сезону. До речі, тирса тут власна, безкоштовна — побічний продукт пилорами, що працює у внутрішньому дворі. «Опалювати відходами деревини не лише дешевше, а й зручніше: можна ввімкнути й вимкнути коли нам треба», — каже керівник санаторію.

Однак Северинівка не просто енергоефективне й енергоощадне село. Вона ще й своєрідний полігон для використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії. Тут перепробували ледь не всі види чистої енергетики: від біопалива до енергії вітру, сонця, земних надр. Скажімо, фельдшерсько-акушерський пункт опалюється геотермальним насосом, що качає тепло з ґрунту. Батарей немає, обігрівається підлога.

На даху дитячого садка встановили сонячну батарею для нагрівання води. А сільську спортивну школу освітлюють iз допомогою вітрогенератора.

Назад у майбутнє

Як зазначив голова сільської ради Олександр Христюк, експериментувати з альтернативною енергетикою в Северинівці розпочали кілька років тому. Експерти ж в один голос стверджують, що зробити в усіх селах України так, як зробили в Северинівці, можливо. І цілком реально замінити чверть або третину комунальних витрат газу біопальним. Щоправда, для цього потрібна не лише державна підтримка, а й зміни в менталітеті.

Ще на початку століття поінформовані люди попереджали: сьоме місце України у світі зi споживання газу робить особливо вразливою її енергетичну безпеку. І що саме ця проблема буде загострюватись, бо ціна газу ростиме з року в рік. У 2009 році саме такого й дочекались. Тоді Кабінет Міністрів України доручив облдержадміністраціям розробити програму розвитку енергозберігаючих технологій на найближчі п’ять років.

Вінниччина була готова до подібного розпорядження. Бо тут історія активного втілення енергозберігаючих технологій розпочалася ще в 2005 році. І вона лише частково пояснюється проникливістю тодішньої місцевої влади. А більшою мірою — здоровим скепсисом тих, хто втомився чекати стабільності в секторі газу. Та й самого газу. Тож і тепер, у ще більш критичному стані газопостачання, уже просто немає іншого виходу.

Альтернативна палиця б’є двома кінцями

Нинішня влада області також робила заяви про заміну газу соломою. Для цього, на думку чиновників, є достатньо резервів. На Вінниччині нараховується понад 2 мільйони гектарів сільгоспугідь. А тому, як зазначив директор департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Олександр Якубік, Вінницька область може повністю замінити споживання газу зробленими з соломи пелетами. До того ж солом’яне паливо втричі дешевше, ніж блакитне, а 2,5 кілограма пелет компенсують кубометр газу.

У втіленні цього задуму велика надія вінничан на Польщу, котра в рамках допомоги Україні обіцяла надати для кожного району області спеціальну машину, що вміє виготовляти пелети.

З іншого боку, вся ця пелетна історія може знову, як це вже бувало раніше, загальмуватися спротивом опонентів: родючі поля позбавлять органічного добрива, що його дає перегній соломи. І в цьому є свій сенс.

А доки опоненти і не критикують, й інших виходів не пропонують, у бюджетних установах області продовжують роботи з переобладнання котлів. Минулого року, скажімо, було встановлено близько півтори сотні твердопаливних котлів. У цьому планували ще 144. Однак вибори дещо приглушили цю тему. Схоже, всі уточнення і пояснення готують на пізніше. Хіба дещо раніше прозвітували чиновники, що область, згідно з відповідною постановою Кабміну, вкладається у показник 30 відсотків скорочення споживання газу.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>