Зоряний шлях до Ван Гога

27.10.2015
Зоряний шлях до Ван Гога

На зірковій велодоріжці.

Неймовірно красиву й цікаву посвяту Ван Гогу створив сучасний митець із Голландії Дан Росегард — зоряну велосипедну доріжку. Вдень це звичайна собі велодоріжка, яких у Нідерландах — тисячі. Але щойно смеркне, як шлях починає сяяти, ніби зіркове небо. Такий ефект створюється завдяки вмонтованим у покриття фосфоресцентним каменям та елементам на сонячних батареях.

Як повідомляє Сі-Ен-Ен, на створення сяючої доріжки Росегарда надихнула картина Вінсента Ван Гога «Зоряна ніч». Своє дітище митець називає «техно-поезією».

Зоряна велодоріжка простягається на 1 кілометр в Ейндховені — найбільшому місті голландської провінції Північний Брабант, де народився Ван Гог. Цього року Нідерланди, а також сусідні Бельгія та Франція, де він помер, відзначають 125-річчя з дня смерті великого художника, з нагоди якого 2015-й був названий роком Ван Гога. Відкриття зоряної велодоріжки відбулося в рамках програми культурних заходів, приурочених до цих роковин.

Сяючий кілометр є частиною великого Ван Гогівського Веломаршруту в Північному Брабанті, який загалом тягнеться на 335 кілометрів.