І на Москву не оглядайтеся!

21.10.2015

Учора трапилася одна з небагатьох приємних подій в економічному житті нашої держави. Міжнародна рейтингова агенція «Стандарт енд Пурз» не набагато, але підвищила суверенні рейтинги нашої країни — до «В-/В» з «SD/D». Довгострокові і короткострокові рейтинги за зобов’язаннями в національній валюті були підвищенні до «B-/B» з «CCC+/C».

Своє рішення експерти пояснюють завершенням переговорів уряду України щодо реструктуризації зовнішнього комерційного боргу. Також на думку аналітиків агенції вплинуло рішення Міжнародного валютного фонду продовжити співпрацю з Україною навіть у разі, якщо Україна не сплатить російський борг в обсязі 3 млрд. доларів. Того самого «януковичівсько-путінського» кредиту, який підлягав реструктуризації і не реструктуризований через відмову російської сторони приймати умови боргової операції.

«Уряд України включив російський борг, виплата якого мала б відбутися в грудні 2015 року, до периметру реструктуризації, але, як ми розуміємо, Росія відмовилася приймати пропозицію України, — стверджують у «Стандарт енд Пурз» і прогнозують, — у зв’язку з цим агентство прогнозує два сценарії розвитку ситуації. Перший: Україна виплачує борг за рахунок резервів, і другий — Україна не виплачує борг і оголошує дефолт за цим бондами до моменту, поки не буде знайдено інше рішення». Якщо ж справдиться песимістичний сценарій, то МВФ, за твердженням аналітиків рейтингової агенції, вдасться до особливої політики фінансування і продовжить фінансування чотирирічної програми співпраці з Україною, яка передбачає обсяг кредитування в 17,5 млрд. доларів».

Звідси можна зробити один дуже важливий висновок: міжнародні кредитори натякнули, що вони готові підтримати українську точку зору у суперечці про статус російського кредиту, наданого як компенсацію за відмову України підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Різні точки зору Києва і Москви ґрунтуються на деталях отримання цієї позики. Кредит був виданий через Ірландську фондову біржу, що прирівнює його до комерційного. Проте російська сторона наполягає, що позика є міждержавною, оскільки покупцем облігацій був російський державний фонд, а вибір біржі був продиктований особливостями моменту.

Тож Україна, вважаючи кредит комерційним, віднесла його до переліку реструктуризованих і запропонувала Російській Федерації вирішити питання реструктуризації 29 жовтня, але на умовах, які були запропоновані іншим кредиторам. А саме: списання 20% боргу, пролонгація платежів за тілом кредиту і встановлення ставки купона на рівні 7,75% річних. Російська сторона з цим не згодна і не планує брати участі в реструктуризації. Якщо Росія не візьме участі у реструктуризації, питання вирішуватиметься в тому числі в судових інстанціях. І, як зазначав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Україна до цього готова.

Українська влада оперативно привітала рішення експертів. «Дане підвищення рейтингу — це прямий позитивний ефект ухвалення умов реструктуризації власниками 13 з 14 серій суверенних єврооблігацій України, яке відбулося під час зустрічі кредиторів 14 жовтня 2015 року», — повідомляє прес-служба Мінфіну. Це також спростить надання міжнародного фінансування українським компаніям та банкам».

Тим часом «Стандарт енд Пурз» доволі песимістично оцінює наші перспективи у нинішньому році. Так, реальний ВВП України, за прогнозами їхніх аналітиків, упаде приблизно на 15% за підсумками 2015 року. При цьому наступного року вони очікують зростання економіки на 2%, в 2017 році — на 3,5% і в 2018 році — на 4%. Темпи зростання споживчих цін підскочать до 55% цього року після підвищення на 12,2% в 2014 році, вважають експерти агентства. У 2016 році інфляція сповільниться до 20%, в 2017 році — до 14% і в 2018 році — до 9%.