Набридлі перемоги

21.10.2015
Набридлі перемоги

Карлсен (ліворуч) проти Іванчука: на ЧС зі швидких шахів переміг норвежець, проте на «мундіалі» з бліцу львів’янин фінішував вище за лідера світового рейтингу. (з сайта www.chess-news.ru.)

До останнього часу 25-річний норвежець Магнус Карлсен був автором феноменального досягнення — впродовж кількох років він перебував у статусі абсолютного чемпіона світу. Геніальний скандинав став першим на планеті гросмейстером, якому одночасно підкорилися титули найкращого майстра гри в класичні шахи, рапід та бліц. Проте минулого тижня лідеру рейтингу ФІДЕ довелося попрощатися з однією зі своїх чемпіонських регалій. Доволі несподівано норвезький «вундеркінд» програв чемпіонат світу з бліцу.

Кількома днями раніше Магнус упевнено захистив звання кращого шахіста з рапіду, проте розвинути свій успіх і здійснити ще один «бліцкриг» у Берліні, який приймав ці два планетарні форуми, йому не вдалося. Несподівано для багатьох цей ЧС Карлсен завершив на шостому місці. А його тріумфатором став росіянин Олександр Грищук. «Останнім часом мені трохи набридли перемоги Карлсена», — дещо зарозуміло заявив новоспечений чемпіон світу, який, до слова, є чоловіком української шахістки Наталі Жукової.

Про те, що зірковий норвежець не зможе виграти планетарний форум-2015 з бліцу, стало зрозуміло за кілька турів до завершення змагань. Проваливши кілька партій, Магнус узагалі втратив шанси на «призи». А от наш Василь Іванчук до останнього туру претендував на п’єдестал, навіть за певного збігу обставин міг розраховувати на загальну перемогу. Для початку, в заключній партії турніру львів’янину потрібно було здолати росіянина Крамника. Утім у підсумку досвідчені опоненти розписали мирову, яка не дозволила нашому співвітчизникові фінішувати вище четвертого місця. Крамник став третім. Другу позицію посів 24-річний француз Максим Вашьє-Лаграв. Відзначимо, що місце у «топ-10» «блискавичного» ЧС посів іще один львів’янин — 26-річний Юрій Вовк, який, що цікаво, в загальному рейтингу ФІДЕ з показником 2617 балів займає лише 182-ге місце. Водночас знаний Руслан Пономарьов фінішував 35-м, а півфіналіст нещодавнього Кубка світу Павло Ельянов — 53-м. Його співвітчизник — харків’янин Антон Коробов — показав на ЧС iз бліцу 20-й результат.

Щодо планетарного форуму з рапіду, на якому, як уже говорилося, прогнозовано тріумфував Карлсен, кращим з українців став 24-річний уродженець Івано-Франківська Володимир Онищук, поточний рейтинг Ело якого дозволяє йому посідати 193-тю позицію в світовому табелі про ранги. Молодий гросмейстер, який в Україні вважається лише 20-м за силою шахістом, посів високе сьоме місце. Слідом за ним у підсумковому протоколі розташувався Іванчук. На 16-й позиції змагання завершив Юрій Криворучко, 17-м фінішу дістався Коробов.