Рішення суду: виплати здійснювати

20.10.2015

Майже рік тому, 7 листопада 2014 року, Кабмін своєю постановою затвердив тимчасовий порядок фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької і Луганської областей. Цією постановою уряд фактично зупинив соцвиплати жителям окупованої частини Донбасу.

Після одинадцятимісячної судової епопеї з оскарженням цього рішення у пенсіонерів Донбасу нарешті з’явилася надія. 16 жовтня цього року перша палата Вищого адміністративного суду повернула право на пенсії та соціальні виплати жителям окупованої частини Донбасу. Рішенням суду громадянам України, які майже рік залишалися без пенсій і соціальних виплат на тимчасово неконтрольованих територіях України, держава повинна повернути їхнi законні, зароблені гроші.

«Судді відхилили касаційну скаргу Кабміну і постановили: виплати на Донбасі — здійснювати! Це дуже важливе і людське, і політичне рішення. Дуже рада, що справедливість восторжествувала і люди, нарешті, відчують себе повноцінними громадянами своєї країни», — сказала народний депутат від Опозиційного блоку Наталія Королевська, яка супроводжувала всі судові процеси з моменту подачі позову пенсіонерами Донбасу.

Позов про визнання незаконною постанови Кабінету Міністрів, яка скасувала соцвиплати, було подано ще в листопаді минулого року. Після тривалого розгляду, 1 лютого 2015 року, Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним припинення виплат пенсій і соціальних виплат на Донбасі. Кабінет Міністрів та Міністерство фінансів намагалися оскаржити це рішення, але Апеляційний адміністративний суд Києва залишив без змін постанову Окружного адміністративного суду. Однак уряд не заспокоївся і подав касацію. Суди затягувались, засідання переносились, поки 9 вересня після клопотання позивачів про самовідвід судової колегії у зв’язку з тим, що на суддів чиниться тиск, не було прийнято рішення — розглядали справу в касаційній інстанції всім складом Першої палати Вищого адміністративного суду України. Вона і відновила справедливість, яку так довго очікували всі жителі Донбасу.

«Це дуже важливе рішення. Ми боролися у всіх судах України за те, щоб відновити справедливість. За те, щоб кожна людина, мирний громадянин нашої країни, незалежно від того, де він проживає, залишаючись громадянином України, отримував вчасно пенсію, заробітну плату, соціальну допомогу», — наголосила Наталія Королевська.