Досвід минулого

20.10.2015

Парадокс, але так буває. Збірна Словенії, яку жереб послав нашій національній команді в суперники по «плей-оф» єврокваліфікації-2016, є найслабшим за рейтингом з усіх можливих суперників. Однак бачити опонентом «синьо-жовтих» саме цей колектив не надто хотіли ні футболісти, ні вболівальники. Схоже, дає про себе знати генетична пам’ять, адже рана від болючого фіаско словенцям у стикових матчах під час кваліфікації ЧЄ-2000 залишила глибокий слід.

Згадуючи той нещасливий «плей-оф», першим спливає на думку момент з курйозним голом Міленко Ачимовича, який той майже з центрального кола забив у порожні ворота української збірної після невдалого виносу, зробленого нашим кіпером Олександром Шовковським. Матч-відповідь, що відбувся на «Олімпійському», також не обійшовся без курйозів. Гру на засніженому полі головної спортивної арени країни, для якої чомусь не знайшлося традиційного для такої ситуації помаранчевого м’яча, теж, напевно, багато хто не забув.

У складі обох збірних нікого з гравців тієї дуелі вже не залишилося. Олександр Шовковський продовжує грати на найвищому рівні, проте з виступами за національну команду він уже «зав’язав». Але оглядатися в минуле нинішніх дійових осіб україно-словенського протистояння буде змушувати головний наставник балканців Сречко Катанець. Трохи попрацювавши зі збірними Македонії та ОАЕ, наставник кривдників «синьо-жовтих» у 1999 році знову повернувся до керма своєї національної команди.

Відзначимо, що саме на епоху цього наставника припали найкращі часи словенського футболу. Під орудою Катанця національна збірна Словенії пробилася на свій перший великий футбольний форум — чемпіонат Європи-2000, а через два роки поїхала на свій дебютний «мундіаль». Є у доробку «біло-зелених» іще один гранд-турнір — ЧС-2010, куди вони продерлися теж через «плей-оф», здолавши фаворита пари — команду Росії.

У «стиках» на ЧЄ-2016 словенці також не фаворити. На думку букмекерів, в українців шансів на поїздку до Франції значно більше, близько 73 відсотків. Але Катанець вважає інакше: «Кожне протистояння розпочинається з рахунку 0:0, тож шанси рівні». До того ж на руку Словенії грає й розклад стикових матчів, згідно з яким, перший поєдинок проти українців вона зіграє в гостях.

Очільнику нашої збірної Михайлу Фоменку цей факт не надто подобається, проте нічого не вдієш. Хай там як, а старт у двосерійному протистоянні має бути хорошим. Для цього у ФФУ розглядають можливість проведення домашньої зустрічі зі словенцями у фартовому для «синьо-жовтих» Львові — подалі від «Олімпійського», де, нагадаємо, 16 років тому наприкінці повторного двобою з підопічними Сречко Катанця наші футболісти не втримали потрібний для виходу на Євро рахунок.

Як обіцяє Михайло Фоменко, він детально займеться вивченням досвіду невдалих для України «плей-оф», для того щоб принаймні шостий з них став для «синьо-жовтих» успішним. До слова, у фінальній частині ЧЄ наші футболісти грали лише одного разу, коли виступали співгосподарями турніру.

Перший поєдинок проти словенців підопічні Фоменка зіграють 14 листопада, матч-відповідь — 17-го. Додамо, що в інших парах стикових поєдинків кваліфікації на Євро-2016 зіграють: Швеція — Данія, Боснія та Герцеговина — Ірландія, Норвегія — Угорщина.