Поліцейські та Кролик

14.10.2015

У регіонах України триває набір до лав нової патрульної поліції. Минулої суботи почали заповнювати анкети охочі стати поліцейськими в Запоріжжі. Експерти зазначають, що сторення поліції, дійсно, є однією з небагатьох реформ, що відбувається нині більш-менш успішно. Але ж завдання реформи — це не стільки гарна картинка для громадськості, а реальна побудова системи захисту та безпеки простої людини. Тоді як створення поліції усе більше нагадує шоу, на якому будь-що намагаються «засвітитися» можновладці у власних піар-інтересах.

Наприклад, для Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка вже стало традицією разом із окремими міністрами та іншими посадовцями подорожувати Україною та оголошувати перед телекамерами конкурси з набору до поліції в кожному регіоні. Створюється враження, ніби у глави уряду чимало вільного часу й немає інших державних справ. Тоді як країна потерпає від зовнішньої агресії та економічної кризи.

За неофіційними даними, які не публікують у МВС, лише в Києві, порівняно з минулим роком, серйозно зросла кількість викрадень авто (понад 850 автомобілів), квартирних крадіжок і злочинності загалом. Водії засвідчують, що навіть оформлення ДТП за участі чемних поліцейських триває значно довше. Але ж у столиці нова поліція була створена раніше, ніж в інших регіонах.

Звісно, важливою є принциповість нових поліцейських, так само як і їхня непідкупність. Поліційські вже мають високий рівень народної довіри, але їм елементарно не вистачає досвіду і знань. Активний користувач «Фейсбука», глава МВС Арсен Аваков ці нюанси ніби й не помічає. Головне — повідомити про черговий конкурс до лав поліції.

Народний депутат Микола Томенко зазначає, що, «при всій критиці міліції, раніше, щоб вступити до її лав, обов’язковою умовою була строкова служба в армії». «Сьогодні цікава позиція урядовців: робота в поліції може дозволити уникнути служби в армії! Зараз новими поліцейськими стають, пройшовши усього двомісячну підготовку, і після того вони отримують зарплату 8-10 тис. грн. При цьому робота в поліції дозволяє не служити в армії. До речі, це стало ще одним додатковим стимулом для молоді, щоб записатися в поліцію, — зазначає нардеп Томенко. — Якщо людина, яка закінчила кілька престижних університетів і працювала, скажімо, в банку чи в лікарні, сьогодні записується в поліцію, бо там зарплата 8-10 тисяч гривень, то це біда. Бо виходить, що професіоналів і фахівців, яких готують наші університети, держава не може працевлаштувати і забезпечити нормальною зарплатою».

Микола Томенко також переконаний, що велика кількість поданих у регіонах анкет від охочих стати поліцейськими — це ганьба для уряду, бо це не що інше, як рейтинг бідності населення. Бо де ще можна отримати таку зарплату без служби в армії і лише після двомісячних курсів? До того ж служба в поліції дозволяє молодим людям уникнути мобілізації. При цьому керівництво Кабміну якось не помічає, що захисники України на Донбасі сьогодні отримують удвічі-втричі менші зарплати, захищаючи нашу державу в реальних бойових умовах: контрактники рядового складу ЗСУ отримують 2,5-3 тис. грн. щомісяця, а офіцери — 3-4 тис. грн. «Тому зарплати контрактників мають бути, як мінімум, не меншими за зарплати нових мирних поліцейських!» — констатує депутат Томенко.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>