Друг героя

14.10.2015
Друг героя

Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук разом із бійцями АТО тішиться від собаки-терапевта на прізвисько «Ніка». (автора.)

Днями в Ірпінському військовому госпіталі канадські спеціалісти разом з українськими медиками провели майстер-класи з медичної, фізичної та психологічної реабілітації бійців АТО. Медики з дружньої держави демонстрували можливості лікувальної фізкультури, ерготерапії, арт-терапії, різні техніки релаксації, які стабілізують психоемоційний стан поранених воїнів і навіть можливості психологічної терапії за допомогою собак.

Ангели-хоронителі України

«Ще рік тому реабілітацію пройшли приблизно 150 бійців АТО, а нині — вже 20 тисяч захисників України! — наголошує відомий військовий медик, радник міністра оборони Всеволод Стеблюк. — І це лише початок. Бо війна не завершується з останнім пострілом, її наслідки для бійців тривають роками. Тому такою важливою є реабілітація воїнів. Тим більше, що лікує не обладнання чи тренажери, лікують люди».

Відтак доктор Стеблюк, який особисто врятував життя 60 бійців на полі бою під Іловайськом, відзначає важливість обміну досвідом з іноземними фахівцями, зокрема з Канади. За його словами, раніше, у мирний час, в Україні не була розвинута реабілітаційна сфера у військовій медицині. Але нині все інакше. У першу чергу, завдяки допомозі і підтримці, яку пораненим бійцям надає доброчинний проект «Ангели-хоронителі України», започаткований Лігою українок Канади.

До речі, саме канадські благодійники наприкінці минулого року запросили Всеволода Стеблюка до Торонто, де він разом з іншими українськими лікарями дізнався, як у Канаді організовано реабілітаційну медицину. Зокрема, наші лікарі побували в одному з провідних реабілітаційних центрів країни St Johns, що спеціалізується на допомозі пацієнтам, яким ампутовано кінцівки. Українські медики ознайомилися з усіма аспектами роботи центру: фінансуванням, новітнім обладнанням, ефективними методами психологічної реабілітації пацієнта із залученням до цього процесу сімейного лікаря та родини.

«Проект «Ангели-хоронителі України» підтримав створення першого українського реабілітаційного центру в Ірпінському військовому госпіталі, а також надає допомогу реабілітаційному центру при Київському протезному заводі, — розповідає засновник цього проекту, українка з Канади Леся Шимко. — Свою благодійну діяльність ми розпочали минулого року, одразу після початку агресії проти України. Тоді хлопці поверталися з Донбасу інвалідами, але досвіду їхньої реабілітації Україна ще не мала.

Тому наш проект сприяє обміну знаннями про реабілітаційну медицину між спеціалістами Канади та України. Звісно, ми дуже розраховуємо на підтримку канадського уряду, але поки що проект фінансуємо самотужки — за підтримки української громади Канади та приватних спонсорів».

Чотирилапі терапевти

Щоб поспілкуватися з українськими медиками та їхніми пацієнтами — пораненими бійцями АТО — до Ірпінського військового госпіталю завітав Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук. До речі, батьки канадського дипломата емігрували із Західної України після Другої Світової війни, тож він вільно спілкується українською.

«Якщо президент Путін розв’язав проти Україні гібридну війну, то він має отримати гібридну відсіч. І ми усіляко допомагаємо у цьому українському народові. Зокрема, координуємо свої зусилля для реабілітації українських воїнів після їхньої служби на передовій для їхньої соціальної інтеграції», — наголошує Роман Ващук.

Пан посол узяв участь у демонстрації собак-терапевтів, спеціально підготовлених у рамках іншого українсько-канадського проекту «Друг героя». Роман Ващук та поранені бійці АТО із задоволенням гладили собак на прізвисько «Ніка» і «Тортик».

Головне завдання чотирилапих — допомогти пораненим у психологічній реабілітації, наголошують канадські фахівці. Собака-терапевт тісно контактує з бійцем і дарує йому лише позитивні емоції. Проект «Друг героя» було презентовано кілька місяців тому, але він уже має чим похвалитися. Адже чимало бійців із посттравматичним синдромом, які після жахіть війни буквально «замикалися» в собі, майже одразу мінялися після спілкування з чотирилапими «терапевтами», які, крім усього, можуть покращити емоційний стан іще й веселими трюками.

Волонтер із Канади, керівник проекту «Друг героя» Калина Кардаш розповідає, що, відстежуючи події на Донбасі, бачила багато світлин, на яких захисники України були зображені з собаками, яких підбирали на лінії фронту і турбувалися про них. Тоді у пані Кардаш і виникла ідея запровадити такий проект, адже в Канаді і США практика терапії за допомогою собак уже давно застосовується.

«Відомо, що між людиною і собакою виникають теплі дружні стосунки. Тож не дивно, що тепер така терапія стає популярною і в Україні. Насамперед серед українських воїнів, — розповідає пані Калина. — Для реалізації проекту ми запросили чотирьох тренерів із Канади, які є ветеранами спецпризначення та військової поліції».

До речі, собака-терапевт не є класичним охоронцем. Його головні характеристики: відсутність агресії, підвищена комунікабельність і дружелюбність, врівноважений характер. Такий песик не реагує негативно на різкі рухи або голосні звуки, його завдання — забавляти «пацієнта», бути фактично плюшевою іграшкою, яка відволікає людину від похмурих думок і самотності. Найчастіше роль терапевта грають лабрадори та безпритульні собаки.

До речі, собаки Ніка і Тортик, які залюбки граються з бійцями АТО в Ірпінському та Київському військових госпіталях, ще кілька місяців тому були безпритульними. Але після того, як пройшли навчання в рамках проекту «Друг героя», стали справжніми терапевтами.

Канадські фахівці також готують собак за фахом провідника. У перспективі такого улюбленця за бажаням надаватимуть конкретному ветерану назавжди. Собака-провідник уже є охоронцем, але при цьому здатний не лише розбудити господаря вночі, коли йому сняться жахіття війни, вивести його з цього стану торканням лапи чи язика, а й увімкнути світло, супроводити людину до магазину тощо.

У Канаді подібний проект існує вже десять років, за цей час підготовлено 300 собак. В Україні ж існування проекту «Друг героя» заплановано на найближчі 3-5 років. Принаймні цей проект існуватиме до тих пір, доки українські учасники програми самотужки не почнуть готувати тренерів та собак-терапевтів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>