День зачинених воріт

14.10.2015
День зачинених воріт

Ні Артему Кравцю, ні іншим футболістам атакувальної ланки збірної України пробити іспанця Де Хеа не вдалося. (з сайта kp.ua.)

Поступившись позавчора іспанцям, збірна України втратила нагоду стати кращою третьою командою групового етапу єврокваліфікації-2016, відтак уже вшосте у своїй історії пробиватиметься на великий міжнародний форум через «плей-оф». Одразу хочеться сказати, що п’ять попередніх спроб завершилися для нашої збірної невдачами. Невже й цього разу нічого не вийде?

У «плей-оф» попередніх чемпіонатів Європи та світу ми програвали не тільки сильним німцям, міцним французам та хорватам, а й посереднім грекам та словенцям. Чи буде цього разу легше? Навряд чи. Утім загальний рівень потенційних суперників українців, у порівнянні з непрохідними іспанцями, має бути нижчим, адже у «плей-оф» поточної єврокваліфікації команда Фоменка отримає статус сіяної.

Повний перелік учасників цього етапу став відомий учора пізно ввечері, коли завершилися останні дев’ять матчів групового раунду. Відзначимо, що станом на вчорашній день разом iз командою України право продовжити боротьбу за перепустку на Євро-2016 здобули збірні Ірландії, Данії, Словенії та Швеції.

Зрештою, незалежно від імені майбутнього суперника, спарену дуель проти якого наші збірники проведуть у листопаді, підопічним Фоменка легко точно не буде. Навіть скромні кіпріоти чи ізраїльтяни, які до останнього зберігали надію на потрапляння до «плей-оф», можуть стати для українських футболістів нездоланною проблемою. Що вже говорити про упертих ірландців чи, скажімо, словенців. Однак, як відзначає захисник «синьо-жовтих» Артем Федецький, уболівальникам за долю збірної хвилюватися не варто. «У нас хороше майбутнє, тільки потрібно грати так, як ми діяли в матчі проти іспанців. Упевнений, що ми пройдемо на Євро-2016», — заявив оборонець «Дніпра».

Поєдинок проти «Червоної Фурії», яка на матч, що не мав для неї ніякого турнірного значення, вийшла «нафаршированою» колишніми футболістами своєї «молодіжки» — переможцями двох останніх ЧЄ (до 21 року), залишив неоднозначне враження. Підсумковий результат засвідчив мінімальну перевагу чинних чемпіонів Європи, однак саму гру українців аж ніяк не можна було назвати програшною. У протистоянні з молодіжним складом «Фурії Рохи», особливо в його другій половині, підопічні Михайла Фоменка місцями демонстрували на полі тотальне домінування. Проте реалізувати бодай один iз цілої низки своїх голевих моментів не змогли. Справжнім героєм поєдинку став воротар іспанців та «Манчестер юнайтед» Давид Де Хея, який, без перебільшення, врятував Іспанію від розгрому.

Дехто з футбольних експертів каже, що підопічним Вісенте Дель Боске посміхнулась удача. Натомість півзахисник «синьо-жовтих» Денис Гармаш, коментуючи суцільний «нефарт» у матчі з піренейцями, каже: «Нам потрібно відпрацьовувати майстерність на тренуваннях».

Пригадується, як на одному з відкритих тренувань вітчизняного гранда їхній колишній наставник повчав футболістів, які не могли поцілити у ворота. «Хіба ви не можете влучити в «рамку», — кричав тренер. Схоже, без регулярної практики зробити це й справді не так просто. Як розповідав легендарний британський наставник Алекс Фергюсон, один із його найкращих вихованців — Девід Бекхем — задля того, аби влучно бити штрафні удари, після загальнокомандних тренувань залишався на додаткові індивідуальні заняття, відпрацьовуючи удари зі стандартів. Сподіватимемося, що й наші місцеві зірки вже найближчим часом розпочнуть роботу над своїми помилками, інакше позбавитися статусу невдах «плей-оф» буде дуже складно.

ПРЯМА МОВА

Михайло Фоменко, головний тренер збірної України:

— Шкода, що не реалізували сьогодні жодного моменту. Дуже здорово зіграв воротар суперника, хоча моментів у нас було вдосталь. Ми не реалізували їх, а в цьому плані має бути якість.

Тарас Степаненко, півзахисник збірної України:

— Ми створили велику кількість моментів, але не забили, а іспанці створили мало — і забили. Це майстерність. Тому вони сьогодні й виграли. Але не будемо хнюпитися, попереду в нас «плей-оф».

Вісенте Дель Боске, головний тренер збірної Іспанії:

— Матч показав, що у нас є достатньо хороших гравців, які здатні підсилити гру команди. Нам необхідно підійти до чемпіонату Європи на межі своїх можливостей, тому зустріч з Україною стала хорошою нагодою для перевірки наявних резервів.

Давид Де Хеа, воротар збірної Іспанії:

— Колишні гравці молодіжної збірної відмінно один одного знають, тому ніяких проблем у взаємодії на рівні національної команди не було. Ми, як і раніше, молоді, і сподіваюся, що разом iз досвідченiшими гравцями станемо ще сильнішими.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016. Відбірковий раунд. 10-й тур. Група С.

Україна — Іспанія — 0:1

Гол: Гаспар, 22

Нереалізоване пенальті: Фабрегас, 25 (І, воротар)

Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Гармаш (Рибалка, 58), Ярмоленко, Ротань (Зінченко, 87), Коноплянка, Кравець (Селезньов, 87)

Іспанія: Де Хеа, Гаспар, Етчейта, Начо, Аспілікуета, Сан-Хосе, Алькантара, Фабрегас (Мата, 64), Іско, Алькасер (Бускетс, 85), Ноліто (Альба, 75)

Попередження: Кучер, 23; Степаненко, 61; Федецький, 77 — Алькантара, 36; Сан-Хосе, 53; Де Хеа, 88

Суддя — Мажич (Сербія).

Київ, НСК «Олімпійський», 65600 глядачів

* * *

Люксембург — Словаччина — 2:4,

Білорусь — Македонія — 0:0.

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. Іспанія 10 9 0 1 23-3 27

2. Словаччина 10 7 1 2 17-8 22

3. Україна 10 6 1 3 14-4 19

4. Білорусь 10 3 2 5 8-14 11

5. Люксембург 10 1 1 8 6-27 4

6. Македонія 10 1 1 8 6-18 4

* * *

Група E

Литва — Англія — 0:3, Сан-Марино — Словенія — 0:2, Естонія — Швейцарія — 0:1.

Турнірне становище: Англія — 30, Швейцарія — 21, Словенія — 16, Естонія, Литва — 10, Сан-Марино — 1.

Група G

Росія — Чорногорія — 2:0, Швеція — Молдова — 2:0, Австрія — Ліхтенштейн — 3:0.

Турнірне становище: Австрія — 28, Росія — 20, Швеція — 18, Чорногорія — 11, Ліхтенштейн — 5, Молдова — 2.