НОВИНИ ПЛЮС

13.10.2015

Американський песимізм

Міністерство сільського господарства США — один iз найавторитетніших у світі аграрних експертів — у жовтні знизило прогноз виробництва зернових в Україні та експорту в 2015-2016 маркетинговому році на 2,3% і 1,4% в порівнянні з вересневим прогнозом — відповідно до 61,775 млн. тонн і 35,68 млн. тонн.

Оцінка врожаю фуражного зерна знижена з 36,775 млн. тонн у вересневому звіті до 34,775 млн. тонн у жовтні, з яких кукурудза становитиме 25 млн. тонн замість прогнозованих місяцем раніше 27 млн. тонн. Прогноз урожаю щодо пшениці підвищено на 0,5 млн. тонн — до 27 млн. тонн. У USDA прогнозують, що експорт пшениці в 2015-2016 МР становитиме 15 млн. тонн (вересневий прогноз — 13,5 млн. тонн), фуражного зерна — 20,68 млн. тонн, що на 2 млн. тонн менше, ніж прогнозувалося місяцем раніше. При цьому експорт кукурудзи очікується на рівні 17 млн. тонн.

У нашого Держстату точка зору значно оптимістичніша. Так, урожай зернових і зернобобових культур в країні у 2014 році становив рекордні майже 63,8 млн. тонн, у тому числі пшениці — 24,1 млн. тонн, ячменю — 9,04 млн. тонн, кукурудзи — 28,45 млн. тонн. Експорт зерна з України, за попередніми даними Мінагропроду, за 2014-2015 МР становив 34,805 млн. тонн, у тому числі кукурудзи 18,837 млн. тонн.

Грошей потрібно ще!

Міністр фінансів Наталія Яресько просить США, ЄС та інших міжнародних донорів подвоїти фінансову допомогу Україні. За її словами, 40 млрд. доларів iз боку МВФ буде недостатньо для довгострокової стабільності країни. Вона також зазначила, що МВФ очікує подальших викликів для України, зокрема під час реформування системи оподаткування. «Уряд потребує більшої допомоги з боку донорів у фінансуванні інфраструктури та інших інвестиціях», — сказала Яресько.

Вона також наголосила, що допомога з боку таких донорів, як США, які вже надали Україні 7,5 млрд. доларів, повинна подвоїтися. Ці гроші, за словами міністра, необхідно направити на стимулювання інвестицій в Україну. Раніше, як відомо, український міністр фінансів заявляла, що допомоги Євросоюзу та США достатньо для стабілізації економіки, але зовсім не достатньо для її розвитку.

Заробили менше, але Україну не забудемо!

Прибуток банків РФ за січень-вересень упав у 5,4 раза в порівнянні з аналогічним періодом минулого року — до 128 млрд. рублів iз 685 млрд. рублів. Такі дані містяться у повідомленні Центробанку РФ. Утім, попри цю невтішну для себе динаміку, російські комерційні банки направлять близько 2 млрд. доларів на капіталізацію своїх дочірніх банків в Україні. Про це повідомив міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

Персональні економічні санкції, введені Президентом України Петром Порошенком 16 вересня, торкнулися 29 російських банків, у тому числі «Банку Москви», що має 100-відсоткову «дочку» в Україні — «БМ Банк», а також «Газпромбанк». До них застосовується два види санкцій — блокування активів і зупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань. У першому випадку йдеться про тимчасове обмеження права банку користуватися і розпоряджатися належним йому майном, у другому — про заборону надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії, здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів і купувати цінні папери.

Цілком приватні ГЕС

Кабінет Міністрів дозволив приватизувати єдині майнові комплекси Костянтинівської та Мигіївської гідроелектростанцій, розташованих у Миколаївській області. Як повідомлялося раніше, за пропозиціями уповноважених органів управління в перелік державного майна, що підлягає приватизації, було включено 342 об’єкти.