Вітер амбіцій із Нью-Йорка

09.10.2015
Вітер амбіцій із Нью-Йорка

Колись червоно-синьо-білі кольори «Рейнджерс» захищав і Руслан Федотенко. (з сайта rangers.nhl.com.)

Схоже, як і минулого року, новий сезон у НХЛ пройде без українців. Торік втиснутися в заявку одного з учасників чемпіонату намагався Руслан Федотенко, проте далі пробного контракту з «Нью-Джерсі девілз» справа не дійшла. За попереднім турніром у найсильнішій лізі світу дворазовому володареві Кубка Стенлі довелося стежити в статусі гравця «Айови», котра є фарм-клубом «Мінессоти уайлд».

За схожим сценарієм розгортається спортивна доля 36-річного Федотенка й у цьому сезоні. До чемпіонату він готувався в складі «Мінессоти», проте своєю роботою тренерський штаб «дикунів» не вразив. Узагалі вийшло так, що керівники «Уайлд» виставили Федота на драфт відмов. Однак послугами Руслана ніхто з учасників елітного дивізіону не зацікавився, відтак він знову гратиме за «Айову» — в Американській хокейній лізі.

Учора ж уночі за київським часом у Північній Америці стартував 98-й за ліком чемпіонат НХЛ, участь у якому беруть 30 команд. Жодних змін, у порівнянні з сезоном-2015/2016, у ростері учасників не відбулося. Щоправда, «Нью-Йорк Айлендерс» змінив прописку, переїхавши з «Колізея», який розташований у передмісті Нью-Йорка, безпосередньо до одного з районів «Великого яблука» — Брукліна, де кілька років тому відкрили мультифункціональний «Барклайс-центр», вартість будівництва якого становить один мільярд (!) доларів.

Не виключено, що змінюючи прописку «острів’яни» хочуть якимось чином вплинути на свою «спортивну карму», адже останнім часом справи у них йшли не надто добре. За останні п’ять сезонів вони лише двічі грали в «плей-оф». Інша справа — нью-йоркські «рейнджери», котрі останнім часом демонструють потужну форму. У минулому чемпіонаті вони виграли Президентський кубок, ставши найкращою командою «регулярки». Думається, що наступним для них орієнтиром буде Кубок Стенлі. У попередньому сезоні «рейнджерс» дійшли до фіналу конференції, а в позаминулому — зупинилися за крок від виграшу Кубка Стенлі.

Про те, що амбіції у команди канадського наставника Алена Віньйо більш ніж серйозні, засвідчила стартова перемога в чемпіонаті, здобута над чинними володарями «Стенлі Кап» з Чикаго. «Рейнджери» просто зіпсували хокейне свято «Чорним яструбам», над домашньою ареною яких перед початком матчу урочисто підняли банер на честь їхньої перемоги в третьому з шести останніх сезонів.

Один iз головних героїв матчу — 33-річний шведський кіпер «Нью-Йорка» Хенрік Лундквіст, який здійснив у матчі кілька диво-сейвів, позбавивши свою команду необхідності, як мінімум, грати овертайм. До слова, в нинішньому сезоні організаторами змінений регламент проведення додаткового часу. Задля того, аби зменшити кількість матчів, де необхідно пробивати буліти, «екстратайм» вирішили грати за схемою «три на три» впродовж п’яти хвилин.

ТАБЛО

Національна хокейна ліга. Регулярний чемпіонат. «Торонто» — «Монреаль» — 1:3, «Чикаго» — «Н-Й рейнджерс» — 2:3, «Калгарі» — «Ванкувер» — 1:5, «Лос-Анджелес» — «Сан-Хосе» — 1:5.

* * *

Чемпіонат України. «Юність» — «Дженералз» — 0:13.