НОВИНИ ПЛЮС

02.10.2015

Повернення «невловимого»

Печерський райсуд Києва на два місяці заарештував Сергія Калиновського, колишнього пасинка олігарха Дмитра Фірташа. Нагадаємо, що 8 років тому він став винуватцем ДТП: керуючи спортивним BMW М6, Калиновський зіткнувся з припаркованими «Жигулями», в результаті чого водій авто — прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський, а також пасажирка іномарки, подруга Калиновського Анастасія Броннікова, загинули на місці. Сам «мажор» деякий час переховувався в лікарні, звідки зник у невідомому напрямку, а згодом був оголошений у міжнародний розшук.

Затримати «невловимого» пасинка олігарха допоміг випадок — він знову порушив правила дорожнього руху і був зупинений патрульною поліцією. Коли ж патрульні таки з’ясували особу затриманого, їхньому здивуванню не було меж. Після розголосу, викликаного затриманням Калиновського, лишається чекати справедливого розгляду справи та судового вироку.

Готуйте пальчики

Боротьба з «кнопкодавством» у парламенті перейшла у нову фазу. Як повідомив голова парламенту Володимир Гройсман, у Раді збираються встановити нову систему голосування, яка перевірятиме відбитки пальців народних депутатів під час кожного голосування. За його словами, нинішня система була розрахована на 10 років, а працює вже 13, тому на часі повна перебудова залу для голосування та оновлення системи «Рада». «Це повинна бути надійна і захищена від будь-яких втручань система», — наголосив спікер. Установка нової системи потребує значних витрат, тому, заявив Гройсман, зараз триває пошук рішення цієї проблеми.

Раніше на сайті адміністрації Президента з’явилася електронна петиція з ініціативою встановити в парламенті систему голосування, яка виключить «кнопкодавство». Пізніше цю ініціативу підтримав і Петро Порошенко.

Таємне стане явним

Кабінет Міністрів України ухвалив постанови про відкриття доступу до земельних і майнових реєстрів. «Зокрема, прийнято постанову уряду, згідно з якою громадяни України зможуть переглядати, копіювати і роздруковувати інформацію про суб’єктів права, занесених до держземкадастру», — повідомила прес-служба Кабміну, додавши, що «громадяни зможуть дізнатися, яка у держслужбовців є нерухомість. Це додатковий антикорупційний контроль».

Для цього на офіційному сайті Держгеокадастру будуть оприлюднені всі дані про суб’єктів прав, внесених до Державного земельного кадастру. Водночас усім власникам земельних ділянок будуть повідомляти, хто саме запитує інформацію про них. Це, за словами чиновників, забезпечить дотримання законних прав та інтересів громадян на отримання інформації.

Швайку викупили

Не більше доби пробув за ґратами екс-міністр аграрної політики Ігор Швайка. Нагадаємо, що в середу Київський апеляційний суд постановив узяти його під варту до 4 листопада і встановив заставу в розмірі 1,218 млн. грн. Зазначену суму вніс колега по партії, екс-депутат Верховної Ради Олександр Мирний, який балотується від «Свободи» на пост мера столиці.

Як відомо, Швайці оголошено підозру за статтею «Участь у масових заворушеннях, якщо вони спричинили загибель людей» за події під Верховною Радою 31 серпня. Він виявився єдиним, кому суд призначив заставу — «свободівців» Юрія Сиротюка та Едуарда Леонова, яким також оголошено підозри, такого права позбавили.