За законами воєнного часу

02.10.2015

Відучора в Україні почалася осіння призовна кампанія: на строкову службу призивають молодих людей у віці 20-27 років. Молодші можуть піти служити за власним бажанням. Загалом, як повідомили в Міноборони, планується призвати 11 тис. 206 осіб: iз них у ЗСУ підуть 5206 бійців, інші 5 тисяч поповнять лави Нацгвардії.

Водночас до кінця вересня мала завершитися демобілізація військових третьої хвилі. Їх (та й не тільки їх) може чекати прикра несподіванка: в Україні можуть відновитися військові суди, скасовані п’ять років тому Віктором Януковичем. Тоді це рішення колишній заступник глави адміністрації Президента Андрій Портнов аргументував тим, що існування цих судів «порушує вимоги статті 6 Конвенції про захист права особи на справедливе судочинство», через що є багато позовів до Європейського суду з прав людини. Нині ж за відновлення таких судів виступає суддя Верховного Суду України Олександр Волков. За його словами, по всій країні слід створити 30-40 таких установ, кожна з яких могла б розглядати справи відразу в кількох областях, а також безпосередньо на території військових частин (до 2010 року існувало лише 13 місцевих і 2 апеляційних військових суди).

Цю ідею різко розкритикували правозахисники, які зараз відстоюють права військовослужбовців по судах різних інстанцій. «Ця ініціатива спрямована на одне — створити каральну систему правосуддя. Військові суди — це насамперед судді, які колись були військовими офіцерами або військовими прокурорами, а тому про об’єктивність та принцип справедливості можна забути. Розгляд справ у військових частинах, виїзними засіданнями, зводять нанівець гласність процесу та уникнення тиску прокурорів на свідків та обвинуваченого. Для кого ми створюємо ці суди? Для мобілізованих, які лише тимчасово є суб’єктами військових злочинів, а далі знову стають цивільними. Бо для контрактників і строковиків покарання, передбачені Дисциплінарним статутом, можуть застосовувати і командири частин. І ще багато-багато питань. Я так розумію, що це хочуть створити під конкретних людей, військових, відставних прокурорів, колишніх суддів. Але в державі, де Закон як дишло, не можна створювати спеціалізовані суди», — переконаний адвокат Василь Нагорний, який уже більше року захищає бійців 51-ї ОМБР. За його словами, лише на Волині зараз більше 250 бійців судять за обвинуваченнями в самовільному залишенні частини та інших «гріхах». «Але, якби були військові суди, то цю цифру можна було б множити на 10. У закритих засіданнях було б усе тихо і швидко. От тільки доля цих бійців нікого б не цікавила», — переконаний адвокат.

Утiм зараз у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які передбачають відновлення військових судів. Хоча воєнного стану в Україні так і не було оголошено.