Маршрути різного напрямку

02.10.2015
Не секрет, що у груповому раунді Суперліги багато що вирішується у спарених матчах, які припадають на третій-четвертий тури змагань. І для обох українських команд-учасниць цьогорічного еліт-раунду ЛЧ цей рубіж матиме вирішальне турнірне значення. У поєдинках з «Челсі» «Динамо» доводитиме свої претензії на місце у прохідній двійці, де підопічні Реброва опинилися після упевненої вівторкової перемоги над тель-авівським «Маккабі». А от «Шахтар», після двох поспіль поразок на старті під час свого «екваторіального» спарингу з «Мальме» боротиметься вже не за «плей-оф» Суперліги, а вестиме зi шведським чемпіоном боротьбу за місце в Лізі Європи.

«Шахтарські» корективи

Дві стартові поразки «гірників» фаворитам своєї «пульки» засвідчили доволі велику різницю в класі між підопічними Луческу та зірковими «Реалом» і «ПСЖ». Український віце-чемпіон європейським грандам наразі не конкурент, відтак розраховувати може хіба що на «мале» єврокубкове майбутнє. «Будемо боротися за третє місце в групі», — Мірча Луческу навіть не намагається одягати «рожеві окуляри», розуміючи, що в боротьбі з потужними мадридцями та парижанами шансів у його команди пробитися до 1/8 фіналу ЛЧ немає. Що говорити, якщо у двох матчах з прямими конкурентами донецькі футболісти не забили в їхні ворота жодного м’яча, пропустивши при цьому аж вісім разів. До слова, це найгірший старт «гірників» за всю історію їхніх виступів у груповому раунді ЛЧ.

«0:3 — рахунок великий, але по грі ми на нього не заслуговували», — сказав Луческу. І справді, у матчі з командою Лорана Блана футболісти «Шахтаря» не виглядали хлопчиками для биття. Вони старалися, боролися, билися, проте їхнє протистояння з Ібрагімовичем та К° нагадувало змагання слона та моськи. «За своїми потенціалом та потугою «ПСЖ» переважає мадридський «Реал», — визнав наставник «гірників». По суті, свого опонента парижани поклали на лопатки, не напружуючись: три удари — три голи.

Попри те, що багато експертів називали нинішній «Шахтар» нічим не гіршим за свої попередні «версії», останні кадрові втрати наклали серйозний відбиток на боєздатність донецького клубу. Поєдинок проти «ПСЖ» став яскравим цьому підтвердженням. Без Дугласа Кости півзахист «помаранчево-чорних» уже не такий креативний, а відсутність у нападі Луїса Адріано зробила його, по суті, беззубим. Юний Віктор Коваленко, якому Луческу пророкує велике майбутнє, вийшовши на заміну, показав свій потенціал, але його дії, в підсумку, стали лише невеличким промінчиком надії на краще «гірницьке завтра».

Динамівський приціл

Натоміть у київського «Динамо» справи в групі йдуть значно краще. Завдяки успішному виїзду до Ізраїлю та паралельній поразці «Челсі» в Порту, динамівці разом з кривдниками «аристократів» після двох зіграних турів очолили квартет G. Звісно, позиція у столичного клубу приємна, от тільки втриматися на ній «біло-синім» буде дуже непросто. Як уже йшлося вище, принциповим у цьому питаннi стане спарена дуель киян з чинним чемпіоном Англії.

Низка невдач у поточному чемпіонаті країни та поразка від «Порту» в Лізі чемпіонів свідчать, що команда Моуріньйо наразі перебуває далеко від своїх оптимальних кондицій. Раз так — у «Динамо» є хороші шанси на успішне проходження лондонського бар’єру. Приємно, що повернувся до гри динамівський лідер Андрій Ярмоленко. Історія з незрозумілим отруєнням, яке не дозволило йому зіграти проти португальського чемпіона, вже в минулому. Свою відсутність у стартовому матчі групи Андрій компенсував швидким голом у ворота «Маккабі», який, відверто кажучи, виявився аж занадто гостинним. Як свідчить Ярмоленко, найбільшою проблемою в цьому поєдинку була спека. «Побачимо, як тут зіграють «Челсі» та «Порту», коли дихати нічим», — наголосив автор переможного в матчі голу.

Відзначимо, що домашні матчі групового раунду ЛЧ-2015/2016 «Маккабі» вирішив проводити не в рідному Тель-Авіві, а в Хайфі, де в минулому році звели одну з кращих в країні футбольних арен. Перший в історії лігочемпіонський поєдинок київського «Динамо» в Ізраїлі відвідало 27 тисяч глядачів, а це вдвічі більше, ніж уміщує клубний стадіон «Маккабі».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 2-й тур.

Група А.

«Шахтар» (Україна) — «ПСЖ» (Франція) — 0:3

Голи: Орьє, 7; Д. Луїс, 23; Ібрагімович, 90+3

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Фред, Малишев, Марлос (Коваленко, 71), Тейшейра, Тайсон (Бернард, 71), Гладкий (Дентіньйо, 85)

«ПСЖ»: Трапп, Орьє, Т. Сильва, Д. Луїс, Максвелл, Верратті, Мотта, Матюїді, Ді Марія (Пасторе, 82), Ібрагімович (Лавессі, 90+2), Кавані (Лукас, 80)

Попередження: Ібрагімович, 65; Д. Луїс, 86; Т. Сильва, 89

Суддя — Айтекін (Німеччина).

Львів, «Арена Львів», 32730 глядачів.

«Мальме» (Швеція) — «Реал» (Іспанія) — 0:2 (К. Роналдо, 29, 90; вилучення: Йотун, 78 («М»)).

Турнірне становище: «Реал», «ПСЖ» — 6, «Мальме», «Шахтар» — 0.

Група В. «Манчестер юнайтед» (Англія) — «Вольфсбург» (Німеччина) — 2:1 (Х. Мата, 34 (пен.); Смоллінг, 53 — Каліджиурі, 4), ЦСКА (Росія) — ПСВ (Голландія) — 3:2 (Муса, 7; Думбія, 21, 36 (пен.) — Лестьєнн, 60, 68; вилучення: Аріас, 80 (П)).

Турнірне становище: ПСВ, «МЮ», ЦСКА, «Вольфсбург» — 3.

Група C. «Астана» (Казахстан) — «Галатасарай» (Туреччина) — 2:2 (Балта, 77 (у свої ворота); Кароль, 89 (у свої ворота) — Кіса, 31; Ерич, 86 (у свої ворота)), «Атлетико» (Іспанія) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:2 (Корреа, 23 — Гайтан, 36; Гедеш, 51).

Турнірне становище: «Бенфіка» — 6, «Атлетико» — 3, «Галатасарай», «Астана» — 1.

Група D. «Ювентус» (Італія) — «Севілья» (Іспанія) — 2:0 (Мората, 41; Дзадза, 87; Коноплянка («С») — 90 хв.), «Боруссія» (М, Німеччина) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:2 (Штіндль, 54 —Крістенсен, 65 (у свої ворота); Агуеро, 90 (пен.)).

Турнірне становище: «Ювентус» — 6, «Севілья», «МС» — 3, «Боруссія» (М) — 0.

Група E. БАТЕ (Білорусь) — «Рома» (Італія) — 3:2 (Стасевич, 8; Младенович, 12, 30 — Жервіньйо, 66; Торосідіс, 82), «Барселона» (Іспанія) — «Байєр» (Німеччина) — 2:1 (Роберто, 80; Суарес, 82 —Пападопулос, 22).

Турнірне становище: «Барселона» — 4, «Байєр», БАТЕ — 3, «Рома» — 1.

Група F. «Баварія» (Німеччина) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 5:0 (Д. Коста, 13; Р. Левандовський, 21, 28, 55; Гьотце, 25), «Арсенал» (Англія) — «Олiмпіакос» (Греція) — 2:3 (Уолкотт, 35; Санчес, 65 — Пардо, 33; Оспіна, 40 (у свої ворота); Фіннбогасон, 66).

Турнірне становище: «Баварія» — 6, «Олімпіакос», «Динамо» (Зг) — 3, «Арсенал» — 0.

Група G.

«Маккабі» (Т-А, Ізраїль) — «Динамо» (Україна) — 0:2

Голи: Ярмоленко, 4; Мораес, 50

«Маккабі»: Райкович, Даса, Тібі, Бен-Хаїм I, Рікан, Мітрович (Іцхакі, 61), Альберман, Перец, Вермут (Міча, 79), Бен-Басат (Бен-Хаїм II, 46), Захаві

«Динамо»: Шовковський, Д. Сильва, Хачеріді, Драгович, Антунеш, Сидорчук, Рибалка, Гонсалес (Віда, 79), Велозу (Буяльський, 69), Ярмоленко, Мораес (Кравець, 81)

Попередження: Бен-Басат, 20; Рікан, 47; Бен-Хаїм I, 75 — Велозу, 36; Хачеріді, 64; Антунеш, 80

Суддя — Борбалан (Іспанія).

Хайфа, стадіон «Саммі Офер», 27100 глядачів.

«Порту» (Португалія) — «Челсі» (Англія) — 2:1 (Андре, 39; Майкон, 52 — Вілліан, 45).

Турнірне становище: «Порту», «Динамо» — 4, «Челсі» — 3, «Маккабі» (ТА) — 0.

Група H. «Ліон» (Франція) — «Валенсія» (Іспанія) — 0:1 (Фегулі, 42), «Зеніт» (Росія) — «Гент» (Бельгія) — 2:1 (Дзюба, 35; Шатов, 67 — Маттон, 56).

Турнірне становище: «Зеніт» — 6, «Валенсія» — 3, «Ліон», «Гент» — 1.

* * *

Юнацька Ліга чемпіонів (до 19 років). 2-й тур. Група А. «Шахтар» — «ПСЖ» — 1:4 (Зубков).