Купуйте, бо подешевшало!

29.09.2015
Купуйте, бо подешевшало!

Цьогорiч про заповнення українських пiдземних газосховищ пiклуватиметься Європа.

Напередодні холодів Україна та Російська Федерація врегулювали умови постачання природного газу: напрочуд вчасно, не тримаючи інтриги до 31 грудня, як це іноді бувало. Російський газовий монополіст під тиском втрати ринків, зниження прибутку та аргументів Єврокомісії, що була посередником у перемовинах, цього разу був неабияк поступливим.

Їх було четверо: «трійка» і протокол

Відтак спершу нам надали чергову знижку — на четвертий квартал нинішнього року вона становитиме 24,6 долара на тисячу кубометрів. Таким чином, ціна газу, що поставляється для України, становитиме 227,4 долара за тисячу кубометрів. Знижка розрахована так, щоб ціна газу для України була встановлена на рівні цін на газ для країн Європейського Союзу, суміжних з Україною. Без знижки вартість газу становила б 252 долари.

Перед минулими вихідними відбулася тристороння зустріч — Україна, Росія, Єврокомісія — де мали врегулювати умови продажу нам російського газу до березня 2016 року. Після нетривалих дискусій тристоронній протокол було парафовано. Відповідно до нього, Україна бере на себе зобов’язання закупити в жовтнi в «Газпрому» 2 млрд. кубометрів газу для закачування в сховища.

За це «Газпром», мов на аукціоні небаченої щедрості, натякнув про додаткові знижки. Щоправда, без цифр. «Вартість газу визначається за формулою. У цілому, як ми бачимо, динаміка позитивна: ціни на газ знижуються. І ми бачимо, що ціна в першому кварталі може бути нижчою за ціну в четвертому. Наголошую: все в підсумку залежить від вартості нафти», — сказав очільник «Газпрому» Олексій Міллер.

Тепер — черга за підписанням угоди. «Головне досягнення: газовий протокол парафовано Росією, Україною та Єврокомісією», — написав віце-президент ЄК з енергосоюзу Марош Шефчович за підсумками тристоронніх переговорів про газ. За словами чиновника, підтвердження та підписання даного парафованого протоколу вимагатиме окремої процедури.

«Ідеться максимум про тиждень», — визначив дату підписання глава Міненерго України Володимир Демчишин, додавши, що проект допугоди вже отримано. І сказав, що необхідно, зокрема, показати парафований документ юристам».

Зібрали 500 мільйонів і отримали стільки ж

Тим часом Євросоюз вирішив таки виділити кошти на заповнення українських підземних газових сховищ. Ідеться про 500 мільйонів доларів, за які можна купити близько двох мільярдів газу. Говорили про цей кредит давно, але Європа не квапилася виділяти кошти до підписання угоди з Москвою.

Тому офіційний Київ уже самотужки зібрав необхідні півмільярда доларів. «Гроші вже є на рахунку «Нафтогазу України». Вони доступні і призначені для оплати газу «Газпрому», — повідомив профільний міністр Володимир Демчишин. Тепер ми маємо доступ і до європейських грошей. «Ці кошти будуть розміщені на спецрахунку для закупівлі газу в «Газпрому», — пояснив дію механізму російський паливний міністр Олександр Новак. — Протягом зими Єврокомісія продовжить організацію фінансування для закупівлі газу Україною для забезпечення потреб споживачів».

Станом на минулі вихідні Україна вже заповнила свої газові сховища наполовину, закачавши в них 15,475 млрд. кубометрів природного газу. Це лише трохи менше, ніж та кількість, з якою наша країна входила в опалювальний сезон 2014-2015 років. Так, наша держава почала відбір газу з ПСГ iз 20 жовтня 2014 року при наявності запасів в обсязі 16,749 млрд. кубометрів газу, а завершила його 10 квітня 2015 року із запасами 7,609 млрд. кубометрів.

Цього року ця цифра має виглядати оптимістичніше. Окрім двох мільярдів кубів російського пального, про які ми домовилися на тристоронній зустрічі, сьогодні наша країна активно купує і так званий європейський газ. Тобто реверсний газ транзитом через, головним чином, Словаччину. За останні два дні добовий режим надходження газу з Європи зріс на 12% до рівня 29,8 млн. кубометрів на добу. Як повідомляє Центральний диспетчерський департамент оператора вітчизняної газотранспортної системи, з 1-го до 26 вересня для потреб України зi Словаччини надійшло 670,3 млн. куб. м блакитного палива. Назагал словацьким газотранспортним коридором за рік експлуатації з Європи імпортовано більш як 11 млрд. куб. м палива.