Старі знайомі

29.09.2015

Важко не помітити, що останніми роками в чоловічих шахах відбуваються грандіозні зміни — місця старіючих геніїв поступово займають представники молодої генерації так званих вундеркіндів. Переваги свіжих мізків наочно демонстрував Магнус Карлсен, який відібрав світову шахову корону у вдвічі старшого за себе Віші Ананда.

Силу молодої думки також можна побачити й на цьогорічному Кубку світу, який наближається до свого завершення в Баку. Двоє його півфіналістів — представники золотої молоді — 25-річний Сергій Карякін та 21-річний Аніш Гірі. Напевно, й третього учасника 1/2 фіналу — нашого Павла Ельянова, який народився в 1983 році, теж можна віднести до когорти молодих. По суті, лише Петро Свідлер, шахове становлення якого повністю пройшло в Радянському Союзі, тягне в цьому квартеті на роль «діда». Досвід 39-річного представника Росії допоміг йому вибити з розіграшу (в 1/8 фіналу) екс-чемпіона світу, третього номера рейтингу ФІДЕ — болгарина Веселіна Топалова. Із перемоги розпочав Свідлер і свій півфінал проти Гірі з Голландії. Цікаво, що попри свій голландський паспорт, Аніш має російське коріння. Син уродженця Непалу та росіянки, своє знайомство з шахами розпочав у Санкт-Петербурзі.

Водночас у іншому півфіналі змагаються повпреди української шахової школи. У двох перших партіях Карякін, який, нагадаємо, кілька років тому прийняв російське громадянство, двічі зіграв унічию з харків’янином Ельяновим. Тепер у їхньому протистоянні очікується «тай-брейк». Примітно, що представник України, котрий на шляху до півфіналу обіграв іменитого Хікару Накамуру зі США (4-й номер ФІДЕ), залишається єдиним шахістом на турнірі, котрий не програв у Баку ще жодної партії.