Склянка життя чи отрути?

23.09.2015
Склянка життя чи отрути?

Якщо людина не вживає якісної питної води, порушується водний гомеостаз організму. (з сайта lvivpost.net.)

Водний гомеостаз організму

Основою життя на Землі є вода. Наші прадавні нащадки — амфібії — вийшли з гідросфери на сушу вслід за примітивними рослинами. З океану людина захопила і понесла в собі, під покровом шкіри, частину своєї «батьківщини» — морської води. Доказом цього є дивна подібність у співвідношенні основних хімічних елементів і особливостях їх регулювання в крові мешканців суші та в морській воді. Нагадаємо, що в роки Другої світової війни радянські військові хірурги, залишившись без донорської крові, з успіхом використовували розведену морську воду. На західних фронтах такий кровозамінник отримав назву — розчин Квінтона.

Рана, яку людина отримає в морській воді, не така болюча, як така ж рана на суші. Хоча здавалося б, що морська вода повинна спричиняти нестерпний біль. Імовірно, проявляється первинне походження цих двох «гідросфер». Ембріон людини на 97% складається з води, а у новонароджених її кількість становить 77% маси тіла. Основна частина води — 70% — зосереджена в самій клітині, а 30% — це позаклітинна вода, яка поділяється на дві частини: менша (десь 7%) — це кров і лімфа, яка є фільтратом крові, а більша частина обмиває клітини. Цю воду називають міжтканевою або інтерстиціальною, тобто проміжною.

До 50 років людина трохи усихає, і вода становить лише 60% від її маси. Дитина більш насичена водою, і старість у розумінні біології — це втрата вологи клітинами і виснаження водних ресурсів міжклітинної рідини. Ми «висихаємо», закислюємось, костеніємо і вмираємо. Навіть кістки наші на 20% складаються з води. Нашими артеріями, венами, лімфатичними вузлами також тече внутрішньо-судинна рідина.

Слина, шлунковий сік, сеча, піт, сльози — це все вода і відповідні біологічні молекули. Це певним чином упорядковані біологічні системи, або ліотропні рідинні кристали. Іншими словами, живий організм — це складні, але спеціально упорядковані рідкі системи. Отже, людина представляє собою систему з’єднаних судин, якими безперервно течуть потоки різних рідин, що взаємодіють одна з одною.

Кожна рідина має свої, чітко фіксовані властивості і характеристики. Ні на секунду не припиняється рух у міжклітинному просторі. Все це забезпечує надходження поживних речовин у клітини через міжклітинні рідини і видалення відпрацьованих продуктів через ці ж шляхи. Це ніби річки. Однак ці річки можуть перетворитися на стояче болото. Тоді виникає застій. Якщо ці річки прискорюються, як гірські потоки, тоді знову все стає на свої місця. Людина ж сприймає цей плин через свої відчуття, стани, енергетику. Вода є електролітом, який є провідною системою для руху життєвої енергії — «прани». За рахунок цієї енергії людина і живе. Ця енергія у воді і є саме життя.

Особливе значення для існування будь-якого живого організму має співвідношення зв’язаної і вільної води. Це співвідношення закладає природа при зародженні живого. Чим довше в часі це співвідношення залишається стабільним, тим довше живе людина — саме в гармонії і ритміці з Природою.

Для того аби це співвідношення стабільно підтримувалося, людина повинна щоденно вживати якісну питну воду. Доросла людина вживає в середньому 2,5 літра води на добу. Із цієї кількості 1,2 літра припадає на питну воду, літр — на воду з їжі, а 0,3 літра — на воду, яка утворюється в самому організмі в процесі обміну речовин. Отже, для організму людини головне значення має якісна питна вода. Не даремно Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує: до 80% усіх проблем зi здоров’ям, які має людина, — це проблеми якісної питної води.

Людина, особливо діти, повинні пити лише чисту, високоякісну питну воду, яка і визначатиме стан здоров’я її організму. Це так звана природна столова питна вода, яка містить у своєму складі всі ті мікроелементи, які потрібні організму людини. Це природна, біоенергетична, структурно-упорядкована або «жива» вода, властивості якої найбільше відповідають складу внутрішньоклітинної води.

Газована вода: повільна міна?

Для підтримання водного гомеостазу (рівноваги) ми п’ємо кожен день. Хто п’є воду, хто — каву або чай, а хто — пиво, соки, газовану воду, чи ще гірше — слабоалкогольні напої. Основа кожного напою — вода, а сам напій — це відповідний розчин, і органiзм сприймає його не як чисту питну воду.

Газована вода — це консервована питна вода. Вона, за рахунок вуглекислоти, має спотворену структуру і біоенергетику щодо природної води, і її не можна розглядати як питну воду, особливо зараз, коли через негативний вплив довкілля людський організм дуже забруднений і суттєво відрізняється від природного, а газована вода лише погіршує цю картину.

Дорослій, здоровій людині невелика кількість газованої води не зашкодить, але дуже часто вживати такий напій не варто. Особливо — солодку газовану воду, яка провокує проблеми зі здоров’ям.

У будь-якій газованій воді є вуглекислий газ. Сам по собі він не шкідливий, і використовують його насамперед як консервант. Однак присутність вуглекислого газу в організмі людини збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність шлункового соку і провокує метеоризм, збільшує виділення газів. Людям із виразковою хворобою, з підвищеною кислотністю і низкою інших хвороб шлунка і кишечнику перед вживанням будь-якої газованої води слід випустити газ із пляшки шляхом струшування, хоча властивості питної води при цьому не відновлюються до природної.

Дітям до трьох років взагалі не варто давати газовану воду. Дитячий організм, який росте, засвоює газовану воду не так, як природну, і це приводить до порушення природних обмінних процесів в організмі, зокрема до ожиріння, появи алергійних процесів, до карієсу зубів. У США, у зв’язку з епідемією ожиріння серед молоді, в школах заборонено вживати газовану воду.

Слабоалкогольні напої — отрута організму

Слабоалкогольний напій? Для чого? Щоб людина постійно була під «невеличким» градусом? Але для організму людини це — страшна отрута, бо постійно в організмі відбувається порушення водного гомеостазу. В першу чергу ці зміни стають відчутні для тих органів, які містять найбільше зв’язаної води: це мозок людини, статеві клітини, кровоносна і лімфатична системи. Якщо слабоалкогольний напій людина вживає щоденно, то через швидку зміну водного гомеостазу формується схильність до різних хвороб, передусім психоемоційної і статевої систем організму, а далі — до скорочення самого віку життя.

Нагадаємо, що спричиняють в організмі людини молекули етилового спирту. Паралізується діяльність кори головного мозку, з-під його домінуючого впливу звільнюються нижчі центри, розгальмовуються безумовні рефлекси, знижується поріг виникнення позитивних емоцій.

Зробимо простий розрахунок. Візьмемо пляшку пива чи напою, в якому міститься, наприклад, 5% алкоголю, тобто 20 грамів етилового спирту або 50 грамів горілки. Це означає, що коли дівчина чи хлопець дорогою зі школи, вишу, випиває пляшку пива чи слабоалкогольного напою, то споживає не менше четвертини склянки горілки (!). А якщо кілька пляшок на день? Якби ми побачили цю дівчинку, яка випиває півсклянки горілки, ми були б шоковані. Але дівчина п’є слабоалкогольний напій чи пиво. На це, на жаль, у нас не звертають увагу. Однак пивний алкоголізм нічим не відрізняється від винного та горілчаного. Що ми не пили б — ми п’ємо етиловий спирт.

Крім того, пиття пива чи всіляких тоніків не потребує ніякого ритуалу. Ідеш зі школи, роботи, купив у кіоску, яких зараз безлiч, і випив. Усе виглядає «пристойно». Або приніс додому, усівся перед телевізором і потягуєш. Тим паче, що реклама нас переконує, буцімто пиво — це практично «газировка» чи навіть компот!

Чим шкідливо для молоді пиво? У цьому віці організм ще не зовсім сформований і не надто стабільний водний гомеостаз організму. Молода людина, яка вживає такі напої, сама собі скорочує життя.

Основний закон життя

Для того, щоб бути здоровим, — слід прагнути цього. Лише через велику любов і повагу до себе, як до свідомої, самоорганізованої частини Природи, можна бути (чи стати) ендоекологічно чистим і здоровим.

Якщо людина постійно не вживає якісної питної води, а п’є лише різні напої (газовані, на консервантах чи з використанням етилового спирту), то постійно порушується водний гомеостаз організму. Відтак змінюють свою функцію ті органи, які мають найбільше води: мозок, кров, статеві органи, печінка. Серед недуг, які виникають через зневоднення організму, — астма, алергії, підвищений кров’яний тиск, запори, діабет, аутоімунні хвороби.

Лише здорова, жива, природна, екологічно чиста питна вода здатна підтримувати водний гомеостаз людини, забезпечити повноцінне довголіття.

Якщо ви, читачу, — молода людина, прошу завжди пам’ятати, що будь-які штучні напої є небезпечні для вашого здоров’я. А якщо ви — виробник таких напоїв, задумайтесь: чи не краще натомість випускати якісну питну, «живу» воду, яка даруватиме Людині найцінніше — здоров’я. Не будьмо байдужі до самих себе!

Михайло КУРИК,
професор, директор Українського інституту екології людини