Немає спокою від росіян

23.09.2015
Немає спокою від росіян

Павло Ельянов. (з сайта bakuworldcup2015.com.)

Як свідчить уперта статистика, ще нікому з шахістів не вдавалося двічі поспіль виграти Кубок світу. Не зможуть найсильніші гросмейстери планети й цього разу переписати історію. Тріумфатор попереднього КС — росіянин Володимир Крамник — дуже рано залишив поточний турнір. «Нокаутуючий» удар колишній чемпіон світу отримав уже в 1/16 фіналу, програвши своєму більш молодшому співвітчизнику Дмитру Андрєйкіну. Загалом у цих елітних змаганнях, що проходять у Баку, росіяни висадили найбільш чисельний десант у складі 23 осіб, тоді як, приміром, Китай зміг виставити десятьох шахістів, США — дев’ятьох. Водночас у числі 128 учасників КС-2015 опинилося й семеро українських гросмейстерів, серед яких, нагадаємо, була й жінка. До іменитої чоловічої компанії львів’янка Марія Музичук потрапила на правах чинної чемпіонки світу.

Утім довго протриматися в незвичній компанії українка не змогла, вже в першому раунді поступившись найсильнішому англійському шахістові Майклу Адамсу.

Загалом, до стадії 1/8 фіналу, поєдинки якої наразі тривають на турнірі, «дожив» лише один наш співвітчизник. До когорти з 16 найкращих пробився харків’янин Павло Ельянов, подальше майбутнє якого вчора пізно ввечері мало вирішитися на «тай-брейку» в дуелі з росіянином Дмитром Яковенком. Після пари класичних партій в їхньому протистоянні була нічия — 1:1. Відзначимо, що 32-річний представник сибірського Омська став першим на КС, кому вдалося відібрати в Ельянова бодай якісь очки, адже в трьох попередніх раундах своїх опонентів (росіянина Грищука, українця з турецьким підданством — Іпатова та казаха Джумабаєва) Павло перемагав «усуху». Додамо, що на попередній стадії володар 15-ї позиції в рейтингу ФІДЕ — Яковенко — вибив iз розіграшу першого номера українських шахів Василя Іванчука, який у світовому табелі про ранги нині посідає 27-й рядок. Раунд 1/16 фіналу став заключним також і для нашого Олександра Арещенка, який не встояв перед китайцем Ю Веєм.

Зауважимо, що останній представник України на КС-2015 у рейтинг-листі Міжнародної шахової федерації перебуває на 32-му щаблі. Водночас найвищий рейтинг із шахістів, що продовжують боротьбу за світовий Кубок, має 28-річний представник США Хікару Накамура, котрий у рейтингу ФІДЕ обіймає четверту позицію. Американець уже пробився до чвертьфіналу, де зустрінеться з переможцем пари Ельянов—Яковенко. Додамо, що згідно з регламентом турніру, участь у ньому не беруть двоє найсильніших гросмейстерів планети — Магнус Карлсен та Віші Ананд.