«Тобі сидіти, а тобі не сидіти»

22.09.2015
«Тобі сидіти, а тобі не сидіти»

Ігор Мосійчук став «героєм» неабиякого маски-шоу під куполом ВР.

Такого маски-шоу Верховна Рада не знала за всі роки незалежності. Минулого четверга більшість керівників силових структур країни — Генпрокурор Віктор Шокін, глава МВС Арсен Аваков, голова СБУ Василь Грицак, начальник УДО Валерій Гелетей — прийшли до ВР у численному супроводі своїх бійців, оперативників та слідчих. Усе заради публічного затримання нардепа від Радикальної партії Ігоря Мосійчука, якого підозрюють у хабарництві. Мета була досягнута завдяки емоційному «бліцкригу» та порушенню процедури зняття недоторканності. Наступного дня «радикали» зареєстрували у Вищому адміністративному суді позов про визнання незаконним рішення ВР про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт депутата Ігоря Мосійчука. Але «потяг уже поїхав»: того ж дня Печерський райсуд Києва дав згоду на двомісячний арешт Мосійчука.

«Радикальна» такса

Отже, своє подання про надання депутатами згоди на затримання та арешт нардепа Ігоря Мосійчука Генпрокурор Віктор Шокін не без задоволення оголосив з трибуни ВР. Повний текст подання налічує 19 аркушів, у ньому прокуратура звинувачує Мосійчука у хабарництві, хуліганстві, погрозах або насильстві службовій особі, яка виконує громадський обов’язок, втручанні в діяльність судових органів, погрозі або насильстві щодо судді. Усі кримінальні правопорушення, згідно з даними слідства, були вчинені «радикалом» у період iз жовтня 2014 по вересень 2015 року.

Утім подання про зняття недоторканності з Ігоря Мосійчука навряд чи вразило б обранців, якби стосувалося лише давно відомих епізодів «хуліганки», вчинених ним із колегами по фракції в суді Маріуполя, селищній раді Коцюбинського чи у прес-центрі Чернігова тощо. Значно більший ефект спричинив оприлюднений Генпрокурором просто в сесійній залі оперативний відеозапис, на якому Мосійчук нібито просить і отримує хабара за допомогу в підприємницькій діяльності.

За версією слідства, на рідній Полтавщині до нардепа Мосійчука звернувся посередник, який попросив допомогти одному з підприємців отримати дозвіл у Держслужбі геології та надр на розробку піщаного кар’єру. На відео, знятому в полтавському ресторані «Мюнхен», видно і чути Мосійчука, який каже, що за ліцензію треба «мінімум сто тисяч гривень нести». Мовляв, він може прикрити комерсантів від зайвого інтересу, який можуть проявити до видобутку піску силові органи області, окрім прокуратури. В іншому епізоді видно, як нардеп приймає від посередника якісь пачки (на відео чітко не видно, чи справді це гроші. — Ред.), але обоє жартують, згадуючи відому фразу про «все, що нажите непосильною працею».

На оперативному відео є й інші епізоди, наприклад, щодо боротьби з незаконною забудовою у Переяслав-Хмельницькому. Тут «радикал» уже оголошує розцінки за інші види сприяння: мовляв, підготувати депутатський запит коштує приблизно 10-15 тис. доларів, а депутатське звернення потягне на 3-5 тис. «зелених».

Не дивно, що після перегляду такого «кіно» від пана Шокіна 262 депутати, переважно на емоціях, проголосували за притягнення до кримінальної відповідальності та арешт свого колеги Мосійчука. «Бізнес» нардепів, який полягає у лобіюванні інтересів комерційних структур, сталі розцінки на запити та звернення не є чимось новим і раніше не відомим (Мосійчук тут не є піонером, хіба що першим «засвітився»). Утім більшість обранців вочевидь чітко зрозуміла попереджувальний сигнал від влади: хто проти нас, той може бути наступним...

Чи лише одна вівця в отарі паршива?

Звісно, згідно з процедурою, подання Генпрокурора на Мосійчука спочатку мав би розглядати Регламентний комітет ВР, як це було у випадку з Сергієм Клюєвим, який встиг утекти з України. Але керівник провладної фракції БПП Юрій Луценко вигукнув лише одну фразу в бік спікера: «Ad hoc!», що означає одноразове відхилення від стандартної процедури. І голова ВР Володимир Гройсман, заявивши, що він шокований побаченим і що «треба захистити парламентаризм, незважаючи на те, що в нашій отарі є паршива вівця», поставив питання Мосійчука на голосування про включення в порядок денний, а потім і про притягнення його до відповідальності.

При цьому спікер не дав слова ні лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку, ні самому Ігорю Мосійчуку. Хоча процедура зняття недоторканності для вітчизняного парламенту не є новою: той же Клюєв свого часу таку можливість висловитися мав. Уже в кулуарах пан Мосійчук заявив про змонтоване відео, хоча під час його перегляду в сесійній залі він, як і Ляшко, мав кам’яне і дещо перелякане обличчя.

Одразу після зняття недоторканності з Мосійчука слідчі обшукали його авто, припарковане біля ВР — чорний Lexus, не заявлений у декларації нардепа. Обшукати ще й парламентський кабінет «радикала» не вдалося через спротив Ляшка, який оголосив його власністю фракції, членів якої недоторканності не позбавляли. Самого Мосійчука у супроводі численних бійців спецпідрозділу «Альфа» (в повному бойовому екіпіруванні) вивели у внутрішній двір парламенту і відвезли на допит у ГПУ.

Уже під час обрання запобіжного заходу Мосійчуку минулої п’ятниці у суді нардеп заявив, що кримінальне провадження проти нього сфальсифіковано, а його помічника Віталія Мірошниченка нібито навіть катували задля вибивання потрібних свідчень. Утім Печерський райсуд столиці обрав для нардепа запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб. Клопотання захисту про можливість внесення застави було відхилено. У відповідь на це Мосійчук оголосив голодування і заявив, що за ґратами вживатиме лише воду.

Зазначимо, що Ігорю Мосійчуку не звикати до арештів: за націоналістичну діяльність він «сидів» іще за часів президентства Кучми, а також перебував під слідством у часи Януковича. Як фігурант «справи васильківських терористів» він перебував у Київському СІЗО у 2011—2014 рр. На волю, як політв’язень він вийшов лише навесні 2014 року, після перемоги Революції гідності.

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції:

— Коли одіозному депутату Сергію Клюєву дали можливість втекти з країни, нам Віктор Шокін ледь не тиждень розповідав чимало байок: поганий КПК, не реформована СБУ, погані депутати... Бо арештований Клюєв міг би багато розповісти про нинішню політичну еліту. Але коли в жертву приносять дрібних корупціонерів за хабар у 100 тис. грн. — це тактика створення імітації боротьби з корупцією в державі.

 

Петро Порошенко, Президент України:

— Я не є великим фахівцем регламентів та їх порушень, якщо хтось вважає, що є порушення — у нас демократична держава, будь-хто може звернутися до суду. Моя позиція принципова — порушив закон — сідай у в’язницю. Чи це олігарх, чи корупціонер, чи хабарник, включаючи політичного хабарника у ВР. Я би вніс зміни до закону про регламент ВР, який би надав можливість затримувати злочинців, які прикриваються депутатським мандатом. Щоб не дати можливість політиканам, прикриваючись регламентом, домовившись з кількома членами регламентного комітету, уникати відповідальності — у тому числі й кримінальної. Це не справа депутатів — членів регламентного комітету — підміняти собою правоохоронні органи і суди.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>