Над борговою ямою

18.09.2015
Над борговою ямою

Депутати аж спітніли, працюючи у парламенті. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Учора український парламент чи не вперше за останній час відповідав своїй назві. Причиною стало винесення на розгляд депутатів пакету законопроектів, які мали би «благословити» домовленості уряду про реструктуризацію державного боргу. «Йдеться про списання вже сьогодні 3,6 мільярда доларів, а також про фактичне списання відсотків, які ми повинні були б сплатити до 2040 року в розмірі 5,3 мільярда доларів. Окремо ухвалене рішення щодо відтермінування погашення по тілу боргу в 11 мільярдів доларів ще на чотири роки. Тобто найближчі чотири роки Україна не буде виплачувати тіло кредиту», — перелічував вигоди Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який разом із головним перемовником, міністром фінансів Наталею Яресько прийшов переконувати депутатів підтримати ці домовленості.

Утім, як з’ясувалося, йдеться не про формальне списання боргу, а про «деривативи» — новий вид бюджетного зобов’язання, за яким Україна сплачуватиме частину зростання ВВП, і чим більше він зростатиме — тим більше ми платитимемо. «При яких параметрах кредитори зможуть отримати частину прибутку національної економіки, а не збитку? Якщо ВВП складе 125 мільярдів доларів США, сьогодні ВВП лише 85 мільярдів доларів. Друга умова — у тому випадку, якщо українська економіка буде рости більше 3%. Якщо економіка буде рости від 3 до 4%, то тільки з цього відсотку росту кредитори зможуть отримати 15%. А якщо українська економіка росте більше 4%, то кредитори можуть отримати до 40% від частини прибутку української економіки», — пояснював Арсеній Яценюк.

Однак лідери «бунтівних» фракцій висловили своє «фе» урядовій пропозиції. Юлія Тимошенко звинуватила Прем’єра в приховуванні всієї правди: мовляв, обслуговування боргу вимагатиме додаткових 15 мільярдів доларів. А Олег Ляшко поставив вимогу про продовження переговорів і списання більшої частини боргу. Арсеній Яценюк у відповідь пригрозив дефолтом у разі провалення голосування. «Неголосування означатиме фактичне оголошення дефолту і те, що українські громадяни не зможуть отримати підвищення соціальних виплат», — заявив Прем’єр.

Після гарячих дискусій парламентарії таки підтримали урядовий пакет, причому всі п’ять законів набрали конституційну більшість голосів — більше трьохсот. Серед них — і оголошені Прем’єром зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», які передбачають на 13% підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. «Мінімальна зарплата виросте до 1378 гривень із 1218, прожитковий мінімум на одну особу — до 1330 гривень. Розмір мінімальної пенсії виросте до більш як 1704 гривні. Збільшаться і допомоги та стипендія», — пообіцяла Наталя Яресько.

На такій хвилі одностайності депутати таки відправили у відставку віце-прем’єра Валерія Вощевського, якого Олег Ляшко після оголошення про вихід із коаліції також «забрав» із уряду. Нагадаємо, що у вівторок депутати для цього зробили чотири безрезультатних спроби.

А після відставки Вощевського — як наврочили. Бо наступний урядовець, який просився про звільнення — міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, — за ті ж чотири спроби так і не набрав потрібної для цього кількості голосів. Чи то на депутатів так вплинули виправдання міністра, який у зриві реформи медичної галузі звинуватив парламентський комітет, де він не знайшов підтримки. Чи то вони вирішили, що на сьогодні результатів і так достатньо. В будь-якому разі, питання про відставку Квіташвілі лишається відкритим. Як і те, як буде далі працювати парламент.