Час для розкачки

18.09.2015
Час для розкачки

Олександра ПРИХОДЬКА. (Динамівець Віталій Буяльський забиває рятівний гол у ворота зіркового Ікера Касільяса.)

За останні кілька сезонів рівень нашої прем’єр-ліги серйозно впав. І про це свідчать не тільки напівпорожні трибуни українських стадіонів, а й слова знаних в українському футболі людей. Приміром, екс-наставник київського «Динамо» Олег Лужний в інтерв’ю одному з вітчизняних каналів, оцінюючи рівень чемпіонату країни, відповів «без купюр»: «Немає на що дивитися».

У цьому контексті поєдинки групового етапу Ліги чемпіонів-2015/2016, до якого пробилися одразу два вітчизняні клуби, виглядають для наших футбольних гурманів непоганою віддушиною. Хоча, слід визнати, в плані турнірної інтриги квартети, куди потрапили «Динамо» та «Шахтар», — дуже непрості. Але, можливо, це й краще — сирих і нецікавих поєдинків у графіку вітчизняних флагманів і так вистачає.

Першими в цьому сезоні на «велику європейську дорогу» вийшли «гірники», які у Мадриді зазнали розгрому від «Реалу» — 0:4. Водночас для динамівців призабутий смак великої єврокубкової гри виявився не таким гірким — на останніх хвилинах позавчорашнього поєдинку з «Порту» підопічні Сергія Реброва змогли врятуватися від поразки.

На відміну від команди Мірчі Луческу, яка вже шостий сезон поспіль грає в еліт-раунді Ліги чемпіонів, «біло-сині» свого повернення до «клубу найсильніших» чекали впродовж трьох останніх років. У Києві хотіли гучно та яскраво зустріти престижний турнір — на трибунах «Олімпійського» планувалося модульне шоу в клубних тонах. Утім аншлагу, необхідного для подібних процедур, на головній столичній арені не було. Власне, недоказаною динамівська історія вийшла й на футбольному полі. Через відсутність на полі Андрія Ярмоленка, який підхопив ентеровірус, динамівці не змогли розкрити весь свій атакувальний потенціал. Хоча, з огляду на рахунок (2:2), причини непереконливого старту Сергію Реброву слід шукати в обороні. «Ми грали без лідера», — по завершенні гри очільник «Динамо» нарікав на відсутність Ярмоли, якого, нагадаємо, Ігор Суркіс спеціально під Лігу чемпіонів залишив у Києві, не відпустивши футболіста в Європу. Хай там як, а, за словами динамівського «коуча», команді вдалося організованими зусиллями гідно зіграти зі старожилом Суперліги. «Ті, хто вийшов на поле, відпрацювали добре й довели, що «Динамо» — це хороший колектив», — відзначив Сергій Ребров. Особливо критикувати столичних футболістів, і справді, немає за що. Свої ігрові недоліки вони сповна компенсували високою самовіддачею та колективною згуртованістю. А далі, як відзначив динамівський голкіпер Олександр Рибка, «команда трохи освоїться й усе буде нормально».

Незважаючи на болюче фіаско від зіркового «Реалу», оптимістично дивиться в турнірне майбутнє й капітан «Шахтаря» Даріо Срна: «Так, через персональні помилки ми отримали поганий результат, але та гра, яку ми показали в першому таймі, дає нам хороші шанси». Слід визнати, що до 30-ї хвилини підопічні Мірчі Луческу демонстрували доволі пристойний футбол на легендарному «Сантьяго Бенабеу», але всі старання своїх партнерів одним незграбним рухом перекреслив донецький кіпер Андрій Пятов. У простому епізоді він не зміг зафіксувати в руках м’яч, який, відскочивши на ногу Каріму Бенземі, згодом опинився у воротах «Шахтаря». Після цього матч умить втратив свою ігрову стрункість. Необов’язкове вилучення Тараса Степаненка, пенальті, ще один 11-метровий — словом, «гірники» посипалися, дозволивши автору «хет-трику» Кріштіано Роналдо міцніше закріпитися на вершині найкращих бомбардирів ЛЧ. Щоправда, як вважає Мірча Луческу, одним із співавторів цього процесу є головний арбітр матчу — хорват Іван Бебек. «Не думаю, що команди класу «Реала» потребують суддівської допомоги», — заявив румунський наставник українського віце-чемпіона.

А ІНШІ ЯК?

Швидкострільний дебют

Український новачок «Севільї» забив «з лавки» один із найшвидших голів у Лізі чемпіонів

Здолавши у фіналі Ліги Європи-2014/2015 наш «Дніпро», іспанська «Севілья» разом з повторним виграшем Кубка також здобула й право зіграти в груповому раунді Ліги чемпіонів. Завдяки подібному новаторству УЄФА дебютувати в найпрестижнішому турнірі Старого світу зміг і новачок андалусійців Євген Коноплянка. У своєму першому поєдинку на найвищому клубному рівні півзахисник збірної України з’явився лише на 83-й хвилині. Однак і цього часу вистачило нашому співвітчизникові, аби розписатися у воротах дебютанта ЛЧ — «Боруссії» з Менхенгладбаха. Примітно, що ворота бронзового призера німецької першості Конопа вразив через 19 секунд після своєї появи на полі, ставши таким чином третьою за «швидкострільністю» «людиною з лавки» в історії Суперліги. А рекорд у цій номінації наразі належить одразу двом футболістам — Ларсу Ріккену та Енді ван дер Мейде, яким удалося відзначитися вже через 15 секунд після виходу на заміну.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1-й тур.

Група А.

«Реал» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна) — 4:0

Голи: Бензема, 30, Роналду, 55 (пен.), 64 (пен.), 81

«Реал»: Навас, Карвахаль, Рамос (Начо, 59), Варан (Пепе, 46), Марсело, Кроос, Модрич, Іско, Бейл (Ковачич, 31), К. Роналдо, Бензема

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Азеведо, Фред, Степаненко, Марлос (Коваленко, 74), Тейшейра, Тайсон (Малишев, 67), Гладкий (Бернард, 82)

Попередження: Степаненко, 32; Срна, 54; Кучер, 75; Малишев, 80

Вилученння: Степаненко, 50 («Ш»)

Суддя — Бебек (Хорватія).

Мадрид, стадіон «Сантьяго Бернабеу», 60000 глядачів.

ПСЖ (Франція) — «Мальме» (Швеція) — 2:0 (Ді Марія, 4; Кавані, 61).

Група В. «Вольфсбург» (Німеччина) — ЦСКА (Росія) — 1:0 (Дракслер, 40), ПСВ (Голландія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 2:1 (Морено, 45; Нарсінг, 57 — Депай, 41).

Група C. «Галатасарай» (Туреччина) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:2 (Грізманн, 18, 25), «Бенфіка» (Португалія) — «Астана» (Казахстан) — 2:0 (Гайтан, 51; Мітроглу, 62).

Група D. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Ювентус» (Італія) — 1:2 (К’єлліні, 57 (у свої ворота) — Манджукич, 70; Мората, 81), «Севілья» (Іспанія) — «Боруссія» (М, Німеччина) — 3:0 (Гамейро, 47 (пен.); Банега, 66 (пен.); Коноплянка, 84).

Група E. «Рома» (Італія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:1 (Флоренці, 31 — Суарес, 21), «Байєр» (Німеччина) — БАТЕ (Білорусь) — 4:1 (Мехмеді, 4; Чалханоглу, 47, 76 (пен.); Ернандес, 59 — Мілунович, 13).

Група F. «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Арсенал» (Англія) — 2:1 (Пиварич, 24; Фернандес, 58 — Уолкотт, 79; вилучення: Жиру, 40 («А»)), «Олiмпіакос» (Греція) — «Баварія» (Німеччина) — 0:3 (Мюллер, 52, 90+2 (пен.); Гьотце, 89).

Група G.

«Динамо» (Україна) — «Порту» (Португалія) — 2:2

Голи: Гусєв, 20; Буяльський, 89 — Абубакар, 23, 81

«Динамо»: Рибка, Д. Сильва, Хачеріді, Драгович, Антунеш, Рибалка, Велозу (Кравець, 86), Гусєв (Буяльський, 67), Гармаш, Гонсалес (Беланда, 70), Мораес

«Порту»: Касільяс, М. Перейра, Майкон, Інді, Лаюн, Андре, Д. Перейра, Невеш, Еррера (Тельйо, 65), Абубакар (Освальдо, 90+2), Браїмі (Корона, 78)

Попередження: Гусєв, 46; Рибалка, 58 — Майкон, 17; М. Перейра, 40; Абубакар, 48; Д. Перейра, 88

Суддя — Брих (Німеччина).

Київ, НСК «Олімпійський», 55000 глядачів.

«Челсі» (Англія) — «Маккабі» (Т-А, Ізраїль) — 4:0 (Вілліан, 15; Оскар, 45 (пен.); Коста, 58; Фабрегас, 78),

Група H. «Валенсія» (Іспанія) — «Зеніт» (Росія) — 2:3 (Канселу, 55; Гомес, 73 — Халк, 9, 45; Вітсель, 76), «Гент» (Бельгія) — «Ліон» (Франція) — 1:1 (Мілічієвич, 68 — Жалле, 58; вилучення: Деягере, 41; Фокет, 87 — обидва («Г»)).

* * *

Юнацька Ліга чемпіонів. 1-й тур. Група А. «Реал» — «Шахтар» — 4:0. Група G. «Динамо» — «Порту» — 2:1.