Владна «ліцензія» на вбивство

15.09.2015
Владна «ліцензія» на вбивство

Згорьований батько.

Місяць тому п’яний депутат Генічеської райради Андрій Бульбах збив 22-річну велосипедистку, заховав іще живу дівчину в лісопосадці та швидко зник iз місця злочину. Про цей жахливий випадок «Україна молода» писала у №116 за 4—5 вересня ц. р. До ранку наступного дня Валерія Прядка не дожила. Однак більше трьох тижнів правоохоронці нічого не робили, щоб затримати злочинця. А от батько померлої дівчини був змушений самотужки вести слідство. Під вагою доказів, з яких найбільш вагомий — відеозапис ділянки дороги, що зафіксував останні хвилини життя Валерії Прядки, а також номери машини, на якій слідом за нею їхав майбутній убивця, міліціонери були змушені пред’явити звинувачення депутату райради Андрію Бульбаху. Факт того, що депутат був п’яним за кермом, підтвердив i слідчий iз дорожньо-транспортних пригод УВС у Херсонській області Владислав Овдієнко. За його словами, остаточні висновки про ступінь сп’яніння депутата на момент скоєння злочину зроблять фахівці обласного наркодиспансеру. Проте суд не взяв до уваги вимоги прокуратури і виніс занадто м’який запобіжний засіб для нього: залишити на волі під особисте зобов’язання. Саме після цього мешканці Генічеська вийшли протестувати під будівлю місцевого РВВС, пригрозивши піти на штурм у випадку, якщо не дочекаються справедливості.

А судді що?

Найшокуючішим фактом у всій цій історії є те, що за кiлька хвилин до трагедії п’яного депутата Андрія Бульбаха могли зупинити співробітники правоохоронних органів, але чомусь не зробили цього. Чиновник та його товариші, котрі були у стані сильного алкогольного сп’яніння, влаштували п’яний дебош у кафе «Гюнай», що розташоване поблизу траси Лепетиха—Іванівка—Генічеськ. Міліцію на місце подій викликав офіціант, який став свідком п’яних розборок. Але парадоксальний факт: трохи поговоривши з п’яним депутатом, міліціонери раптом спокійно розвертаються та їдуть геть. А це може означати лише одне: сторони зуміли домовитися. І цілком очевидно, що результати службового розслідування за цим фактом, яке пообіцяв провести виконувач обов’язкiв начальника генічеської міліції Сергій Леона, повинні дати людям вичерпну відповідь на запитання про те, чому це стало можливим.

«Суд залишив підозрюваного у смертельному ДТП з обтяжливими обставинами на волі з формулюванням «під особисте зобов’язання». Тим самим фактично визнавши, що йому можна вбивати! — обурюється народний депутат України Сергій Хлань. — Все це до болі нагадує скандальну справу про депутата Віктора Лозінського. Тоді все вирішила принципова позиція людей щодо влади. Отож і зараз ми зможемо довести справедливість тільки в тому випадку, якщо всі разом зуміємо консолідуватися і висловити свою громадянську позицію».

Дівчину ховали всім селом

Буквально за годину до своєї загибелі 22-річна дівчина встигла залишити останній запис у соціальній мережі «В контакті». Ця пісня зі зворушливою назвою «Я так люблю тебе» була присвячена її коханому, який навчається в морехідному училищі. Молоді планували весілля і, навіть коли були в розлуці, підтримували зв’язок через мобільний телефон. На момент загибелі Валерії молодий чоловік перебував у рейсі й дізнався про те, що трапилося, лише в день похорону, оскільки телефон дівчини відключився в момент жахливої ДТП. Провести Валерію в останню путь зібралися всі, хто добре знав дівчину, близько 200 людей. При цьому родичі депутата райради Андрія Бульбаха запропонували фінансову допомогу батькам дівчини. Проте батько потерпілої, Сергій Прядка, категорично відмовився від «подачки».

«Цю справу має розглянути суд, незважаючи на чини винних у трагедії, — вважає Сергій Прядка.— Моя дочка дуже любила Україну, але чи любила Україна її як свою громадянку? Я хотів би почути відповідь на це запитання від наших чиновників та народних депутатів».

Голова Генічеської райради В’ячеслав Сидоренко підтвердив, що, за законодавством, нічого не можна зробити з депутатом доти, поки він добровільно не складе мандат.

На думку депутатів Генічеської райради, Андрій Бульба повинен був написати заяву про вихід із депутатського корпусу відразу ж після події. Однак справа обернулася інакше...

У міліції — брат, у мерії — сват

Безумовно, уникнути відповідальності підозрюваному в ДТП з обтяжливими обставинами «допомогли» самі судді, що залишили на волі людину, яка стала винуватцем загибелі дівчини. З біографічної довідки 39-річного депутата відомо також, що він працював за сумісництвом інструктором iз водіння, а ще має близьких родичів як у міліції, так і в мерії.

«Це всім добре відомо, що в нього є родичі у правоохоронних органах, також є добрі зв’язки з усіма високопосадовцями в Генічеську, — розповіла бабуся загиблої Валерії Прядки. — Тому Андрій Бульбах вважає, що за гроші можна вирішити всі питання. Він і до нас після трагедії приходив, гроші пропонував, але за них нове життя Валерії не купиш. Тому тільки справедливе рішення суду допоможе нам змиритися з цією втратою, а більше — ніщо!»

На даний час усі матеріали кримінальної справи щодо депутата Генічеської райради з села Рівне перебувають у Слідчому управлінні УВМС України в Херсонськiй області. Тим часом прокуратура міста готує апеляцію на рішення суду відпустити депутата Андрія Бульбаха під особисте зобов’язання його родичів.

Генічеськ — район підвищеної кримінальної небезпеки

Прикордонне місто на березі Азовського моря регулярно потрапляє до кримінальної хроніки як неблагополучний район. Тиждень тому правоохоронці затримали 49-річного депутата Генічеського міської ради, в якого під час обшуку вилучили дві гранати РПД-5, шістдесят бойових патронів та сімдесят грамів подрібненого канабісу. Як розповіли в прес-службі ГУ МВС України в Херсонській області, документувати злочинну діяльність депутата правоохоронці почали ще в 2014 році. Тоді у нього вилучили понад 180 кущів конопель та понад 700 грамів подрібненого канабісу.

А ще раніше відбувся суд у справі 30-річного держінспектора Державної азовської екологічної інспекції, який збив людину на смерть, а тіло втопив в Азовському морі, вивізши на катері на відстань за 15 кілометрів від берега. Лише випадково загиблого виявили рибалки, а пізніше правоохоронці вийшли на слід злочинця. Заповзятливому чиновнику-злочинцеві суд виніс не надто суворий вирок — сім років позбавлення волі. Отож випадки перевищення повноважень для чиновників Генічеська — не така вже рідкість. Однак саме смерть 22-річної Валерії Прядки, що потрапила під колеса п’яного депутата райради, стала тією останньою краплею, коли терпець народу урвався. Зупинити людський гнів може тільки справедливе рішення суду та боротьба з корупцією в цьому прикордонному районі Херсонщини.

  • «Не робіть для нас без нас»

    «Місто має бути комфортним для різних категорій населення. А дискримінація за ознакою інвалідності просто неприпустима, — заявила координатор акції, регіональний представник Національної асамблеї інвалідів Ірина Твердохліб. >>

  • Таке гірке солодке життя

    На зупинках, у громадському транспорті тільки й розмов, що про дармовий цукор. Підсолодити життя полтавців перед виборами вирішила політична партія «Совість України», очолювана міським головою Полтави Олександром Мамаєм. В офіс партії запрошують пенсіонерів, котрі, як відомо, є найдисциплінованішими виборцями, та видають по вiсiм кілограмів цукру. >>

  • Пристрасть до мільйонів

    Одеську область, як і більшість регіонів України, упродовж останніх років шокували масштабні зловживання прибічників Віктора Януковича. Державні гроші попросту крали, — і робили це державні службовці, які мали би стояти на сторожі народних грошей. >>

  • Душив Майдан? Збирай податки!

    Ще одним шоком для громадськості стало нещодавне призначення у Міністерство доходів і зборів, реформоване нині у Державну фіскальну службу. Посаду начальника головного оперативного управління тут зайняв Ігор Яговдик. Той самий екс-очільник Сумської області, який очолив область в останні місяці перед падінням режиму і був призначений заради «укріплення» влади «донецьких» перед останнім і вирішальним боєм з «бандерівцями». >>

  • Гiркi яблука уманського саду,

    Думка жінок на форумі forumok.kiev.ua  Коли їхати одеським автобаном, то на 206–му кілометрі, відразу за поворотом із траси, на зеленому пагорбі з’являється красива околиця історичної Умані з уславленою Софіївкою і не менш славетним навчальним закладом — Головним училищем садівництва, заснованим ще 1844 року, як стверджують фахівці, за класичними зразками науково–освітніх осередків Західної Європи. >>

  • «Роксолани» краю териконів

    Громадські організації — Донецький прес–клуб, Ліга ділових та професійних жінок — зібрали в «шахтарській столиці» представницький «круглий стіл», аби обговорити проблеми торгівлі людьми та шляхи боротьби с цим ганебним явищем. >>