Ментально програний «Шолом»

15.09.2015
Ментально програний «Шолом»

Новак Джокович і його десять трофеїв, здобутих на турнірах із серії «Великого шолома». (з сайта www.usopen.org.)

Коли настає час переписувати історію, не витримують нерви навіть у найбільш сильних представників світу цього. Уся спортивна спільнота планети з нетерпінням чекала тріумфу першої ракетки WTA, неперевершеної Серени Уїльямс на домашньому «Ю-Ес оупен», який би дозволив їй стати першою з 1988 року володаркою найголовнішого тенісного трофею — «Великого шолому». Але вписати своє ім’я в один ряд з легендами жіночого тенісу — Морін Коннолі, Маргарет Сміт Корт та Штеффі Граф, які в 1953-му, 1970-му й 1988-му роках відповідно, вигравали «Гранд слем», «Чорній перлині» не вдалося.

У нинішньому році Уїльямс-молодша як ніколи близько підійшла до заповітного трофею, проте у найвідповідальніший момент, коли до омріяної цілі залишилося зробити лише кілька кроків, Серену немов підмінили.

Такою розгубленою та непереконливою, якою американка постала в півфінальному поєдинку проти 43-ї ракетки планети — італійки Роберти Вінчі, лідера жіночого тенісу, вже давно не доводилося бачити.

Виглядало так, що проти Вінчі Серена грає з чимось неймовірно тяжким й непідйомним на плечах. І хоч як Серена не переконувала громадськість, що вона абсолютно не хвилюється за результат, насправді все вийшло по-іншому. У найвідповідальніший момент її просто розчавив тягар відповідальності. «Я думаю, що Серена програла ментально. Вона абсолютно не знала, що потрібно робити на корті», — пояснив причини невдачі своєї підопічної у півфіналі Патрік Муратоглу.

А чемпіонкою Відкритої першості США-2015 стала 33-річна італійка Флівія Пеннетта (17-й номер посіву). Уперше в кар’єрі опинившись у фіналі турніру з серії «Великого шолому», вона доволі упевнено переграла кривдницю Уїльямс — 7:6, 6:2.

Водночас у чоловічому «одинаку» все обійшлося без сенсацій. За головний трофей та чек у розмірі 3,3 млн. доларів змагалися двоє найсильніших тенісистів сучасності — Новак Джокович та Роджер Федерер. Кілька тижнів тому, на «Мастерзі» в Цинцинатті, в їхньому дербі перемогу відсвяткував швейцарець, утім американський «шолом» дістався сербові. У 2015 році Джокович, як і Серена Уїльямс, виграв три з чотирьох турнірів «Великого шолому». Нагадаємо, що без «Гранд слему»-2015 Новака залишив швейцарець Станіслас Ваврінка, котрий у фіналі «Ролан Гарроса» переграв першу ракетку світу. Додамо, що відтепер на рахунку Джоковича десять перемог на подібних турнірах.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат США. Чоловіки. Джокович (Сербія, 1) — Федерер (Швейцарія, 2) — 6:4, 5:7, 6:4, 6:4. Пари. Ербер/Маю (Франція, 12) — Дж. Маррей/Пірс (В. Британія/Австрілія, 8) — 6:4, 6:4.

Жінки. Пеннетта (Італія, 26) — Вінчі (Італія) — 7:6, 6:2. Пари. Хінгіс/Мірза (Швейцарія/Індія, 1) — Дельаква/Шведова (Австралія/Казахстан, 4) — 6:3, 6:3.

Мікст. Хінгіс/Паєс (Швейцарія/Індія, 4) — Маттек-Сендз/Куеррі (США) — 6:4, 3:6, 10-7.