Історія виправдає

09.09.2015
Історія виправдає

Інформація про те, що голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко вручив Почесні відзнаки «За вагомий внесок у розвиток Вінниччини» нині гнаним владою учасникам Революції гідності, пройшла в регіоні майже не поміченою. Хоча вона претендує на роль невеликої сенсації і створює прецедент у державі. «Дійсно, обласною відзнакою нагороджено Юрія Павленка, Юрія-Януарія Шостака та Михайла Сіранчука, щодо яких сьогодні здійснюються політичні репресії», — повідомили в прес–службі обласної ради.

  Оскільки Юрій Павленко (Хорт) сьогодні перебуває в ув’язненні, нагороду передали його батькам — Євгенію Костянтиновичу та Оксані Віталіївні. Зі слів голови облради, він намагався зустрітись із Павленком у СІЗО, щоб вручити нагороду особисто, проте суддя Ірина Курбатова не дала дозволу на зустріч.

Також нагороду було вручено Уляні Шостак, дружині ще одного молодого активіста. Її чоловік Юрій-Януарій Шостак після штурму приміщення облдержадміністрації 6 грудня минулого року покинув межі України. Михайлові Сіранчуку, який також є учасником кримінального провадження, нагороду вручили особисто.

Голова облради Сергій Свитко так прокоментував «УМ» свою ініціативу: «Сьогодні відбувається судовий процес над учасниками подій 6 грудня 2014 року у Вінниці, які захищали ідеали Революції гідності. Я переконаний, цей процес здійснюється необ’єктивно, звинувачується лише одна сторона конфлікту. Адже відповідальність повинні нести організатори і виконавці тих подій, що відбулись біля приміщення обласної ради. Організаторами ж цього конфлікту є особи, що займають високі посади у Києві. Вони давали вказівки, вони готувалися до побиття людей, адже був залучений підрозділ «Ягуар» Національної гвардії, що є можливим лише за наказом міністра внутрішніх справ України. Саме за вказівкою виконавчої влади працівники правоохоронних органів не пропускали громадян на засідання сесії обласної ради. Це була змова представників Партії регіонів і представників двох пропрезидентських фракцій і груп в облраді — «Єдності» і «Совісті України». Тому виконавча влада несе всю відповідальність за ті провокації, які відбулись 6 грудня минулого року. Переконаний, що історія виправдає і Павленка, і Шостака, і Сіранчука».

Керівник облради нагадав, що вищезгаданий конфлікт виник після того, як він розпочав кадрові зміни одіозних керівників комунальних закладів області, зокрема у сфері охорони здоров’я, ініціював розслідування фактів незаконного відчуження землі обласної комунальної власності без рішення власника — обласної ради, розкрадання коштів з обласного бюджету тощо. Він також зазначив, що сьогодні немає належного реагування правоохоронних органів на зазначені факти, зокрема звернення голови обласної ради не розглядаються належним чином, а розслідування у справах затягуються.