Зірок боятися — на п’єдестал не ступати

09.09.2015
Зірок боятися — на п’єдестал не ступати

Чемпіонат світу з боротьби в Лас-Вегасі господарі розпочали з послання росіянам. (з сайта unitedworldwrestling.org.)

Для багатьох американський Лас-Вегас — центр азартних ігор та розваг. Утім у найбільш відомому місті штату Невада дуже активно культивують спорт. Не так давно, а відтоді, як у 2003 році тут відкрили десятитисячну багатофункціональну «Орлеанс Арену», Вегас почав обростати ще й масштабними спортивними подіями.

І хоча наразі під куполом арени превалюють доволі екстравагантні «перформанси», як-то: фінал жіночої ліги з американського футболу, глобальні ігри з реслінгу, родео чи легендарний турнір бодібілдерів «Містер Олімпія» — оператори Палацу спорту в Лас-Вегасі поступово привчають публіку й до спортивної «класики». Чемпіонат світу з боротьби якраз із цієї серії.

Позавчора, у стартовий змагальний день, на «мундіалі» борці греко-римського стилю розіграли три комплекти нагород. Приємно, що серед перших призерів чемпіонату світу-2015, який, до речі, носить статус олімпійської кваліфікації, опинився й український спортсмен.

Володар «срібла» I Європейських ігор у Баку Дмитро Тимченко підтвердив невипадковість того успіху й вдруге за кілька місяців піднявся на високий міжнародний п’єдестал. Опинившись у компанії олімпійського чемпіона Лондона-2012 іранця Гасема Резаї, володаря планетарного «золота» 2014 року вірменина Артура Алексаняна, золотого медаліста Євроігор росіянина Іслама Магомедова, Дмитро не стушувався.

У чвертьфіналі нашому співвітчизникові довелося відчути на собі всю потугу майбутнього переможця змагань Алексаняна, який завдав 31-річному харків’янину болючої поразки (10:1). Проте надалі, у «втішному турнірі», українець знову розправив крила і, по черзі здолавши норвежця Мартіна Нільсена (4:3) та румуна Аліна Сюрару (4:2), здобув «бронзу». Другим бронзовим призером ЧС у ваговій категорії до 98 кг став росіянин Магомедов. Щодо фіналу, то в битві за «золото» вірменин Алексанян здолав переможця Олімпійський ігор-2012 Резаї.

У двох інших категоріях здобутки українських повпредів не були настільки вражаючими. У вазі до 66 кг Денис Дем’янков вибув уже на стадії 1/16 фіналу, програвши словаку Іштвану Леваї (13:9), а в категорії до 75 кг Дмитро Пушков навіть не пройшов кваліфікації, поступившись казаху Досжану Картікову — 4:2, котрий, у підсумку, дістався бронзової сходинки п’єдесталу. Можливо, казахстанський борець зміг би досягти й більшого, якби на його шляху не зустрівся олімпійський чемпіон iз Росії Роман Власов, який здобув «золото».

До речі, на урочистій церемонії, коли відзначали перемогу Власова, організатори «мундіалю» замість нині чинного гімну РФ — музичне оформлення якого, нагадаємо, запозичили від «Союза нєрушимого» — запустили «фонограму» старого, демократичного, який росіяни слухали щоранку до приходу Володимира Путіна.

Навряд чи цей інцидент трапився випадково. Адже перед цим у росіян з американцями трапилася чергова сутичка.

Країна-господар «мундіалю» відмовила у візі президенту федерації спортивної боротьби РФ Михайлу Маміашвілі. Вирішити проблему не вдалося навіть головному «борцеві» планети сербу Ненаду Лаловичу. У відповідь російський функціонер назвав американців «варварами». Ну, а ті, в свою чергу, на церемонії нагородження замість нинішнього гімну РФ запустили «патріотичну пісню», яка, повторимося, в 1991 році в Росії прийшла на зміну радянському гімну.