Недозволена розкіш

09.09.2015
Недозволена розкіш

У проваленому матчі з естонцями «синьо-жовті» занадто рано повірили в перемогу. (з сайта ФІБА-Європа.)

Під час підготовки до Євробаскету-2015 важко було не помітити, що молоду та оновлену збірну України під проводом Євгена Мурзіна неабияк «бовтає» в різні сторони. Хоч як намагався головний тренер стабілізувати гру, спіймати попутний вітер на чемпіонаті Європи «синьо-жовтим» не вдалося. Зазнавши в понеділок третьої поспіль поразки на турнірі, українські баскетболісти практично втратили шанси на вихід із групи. Позавчорашній поєдинок проти збірної Естонії, яка також програла два стартові поєдинки на Євро, мав у цьому сенсі визначальне значення. На жаль, «зачепитися» за прохідне місце в «плей-оф» наші «Гуллівери» не змогли, хоча мали для цього всі підстави.

Першу половину зустрічі з естонцями підопічні Мурзіна виграли з різницею в десять очок, але потім у їхніх діях стався грандіозний провал. «Ми програли третю чверть з рахунком 6:22, я вважаю, це неприпустимо», — визнав центровий «синьо-жовтих» Олександр Липовий.

На думку колишнього наставника української збірної Віталія Чернія, яку він висловив у коментарі сайту ФБУ, подібна «яма» сталася через те, що наші баскетболісти не витримали високого темпу, нав’язаного суперником. Утім безпосередній учасник протистояння, форвард української збірної Максим Корнієнко, каже, що жахлива третя чверть — це результат самовпевненості. «Після першої половини матчу ми вели перед iз різницею в десять очок, і, певно, подумали, що ми вже виграли цей матч», — сказав Макс. І справді, кращого пояснення діям українських баскетболістів, які дозволили естонцям здобути першу з 1993 року перемогу на континентальній першості, годі й шукати. Євген Мурзін уточнює: «Немає психологічної впевненості».

Проте слід визнати, що українській збірній, яка на ЧЄ-2015 виступає практично «з олівця», демонструвати гру високого класу й справді важко. Майку Фрателло, який з українською збірною на попередньому Євро досяг небувалих для вітчизняного баскетболу висот, також не одразу вдалося створити боєздатний колектив. Нагадаємо, що на першому під проводом американця Євробаскеті (ЧЄ-2011 в Литві) «синьо-жовті» виглядали доволі непереконливо. Тоді, програвши три з п’яти поєдинків у «пульці», підопічні Фрателло не вийшли з групи. Утім уже через два роки ЧЄ в Словенії завершили шостими, здобувши притому ще й перепустку на планетарну першість. Вочевидь і Євгену Мурзіну також не вдалося знаскоку створити збірну-зірку.

Хоча, можливо, не «спалили» б хлопці більшої частини своїх фізичних та психічних активів у стартовому поєдинку з іменитими литовцями, справи на Євробаскеті-2015 пішли б у них зовсім інакше.

Тепер же, як заявляє Олександр Липовий, збірникам лише й залишається, що в заключних двох матчах групового раунду (проти Латвії та Бельгії) доводити своїм уболівальникам, що «вони на щось здатні».

ТАБЛО

Євробаскет-2015. Груповий етап. Матчі 3-го туру.

Група D (Рига). Україна — Естонія — 71:78 (15:14, 23:14, 6:22, 27:28; Рендл (22) — Арбет (26)), Литва — Бельгія — 74:76, Чехія — Латвія — 65:72.

Турнірне становище: Чехія, Бельгія, Литва, Латвія — 2 перемоги/1 поразка, Естонія — 1/2, Україна — 0/3.

Група A (Монпельє). Фінляндія — Росія — 81:79, Ізраїль — Боснія і Герцеговина — 84:86, Франція — Польща — 69:66.

Турнірне становище: Франція — 3/0, Ізраїль, Польща — 2/1, Фінляндія, Боснія —1/2, Росія —0/3.