Вихід «темної конячки»

04.09.2015
Вихід «темної конячки»

Останній перед Євробаскетом-2015 спаринг збірна України провела з командою Фінляндії. (з сайта ukrbasket.net.)

Завтра в Європі стартує XXXIX чоловічий чемпіонат континенту з баскетболу. Таке розмите визначення господаря першості — невипадкове, адже цей турнір Старий світ і справді прийматиме всім домом. Уперше в історії континентальний форум пройде на теренах одразу чотирьох країн — Німеччини, Латвії, Хорватії та Франції. Згідно з попередніми задумами, чоловічий Євробаскет-2015 мав пройти в Україні, але через відомі причини його локацію довелося змінити. Відтак у ФІБА-Європа вирішили розділити організаційне навантаження групового раунду між чотирма країнами, тоді як матчі «плей-оф» відбудуться у Франції, збірна якої є чинним чемпіоном Старого світу.

Свої матчі в секстеті D українська команда проведе в Латвії, де, що цікаво, зіграє з усіма трьома прибалтійськими колективами. У стартовий день змагань підопічних Євгена Мурзіна екзаменуватимуть литовці, 7 вересня «синьо-жовті» зіграють з естонцями, 9-го — з господарями турніру. Окрім команд Балтійського регіону, на наших хлопців чекають чехи та бельгійці, з перемоги над якими, до слова, два роки тому якраз і почався тріумфальний виступ українців на ЧЄ.

Як зазначив під час урочистих проводів збірної на цьогорічний Євробаскет новий президент ФБУ Михайло Бродський, перед командою Мурзіна стоїть чітке завдання — вихід із групи. А це — місце, не нижче четвертого. Попри серйозно оновлений склад, наставник зі своїми підопічними оптимістично дивиться в майбутнє. «Рiч не в іменах гравців, а в бажанні перемагати. Це бажання є», — каже очільник «синьо-жовтих». За короткий час, за якихось кілька місяців, Євгену Мурзіну довелося сформувати, по суті, нову команду, кістяк якої практично повністю відрізняється від збірної попередньої генерації. Нагадаємо, що на минулому ЧЄ «синьо-жовті», яких на той час очолював американець Майк Фрателло, посіли на форумі сенсаційно високе шосте місце, котре дозволило нашій збірній уперше в історії кваліфікуватися на чемпіонат світу.

Чогось подібного тепер чекають і від Фесенка з К°. «Нам би дуже хотілося, аби збірна пробилася на Олімпіаду, нехай і через додатковий відбір», — заявив очільник національної федерації. Зазначимо, що за підсумками Євробаскету-2015 прямі перепустки до олімпійського Ріо-де-Жанейро отримають дві найкращі команди турніру. Водночас п’ять наступних колективів зможуть узяти участь у так званому передолімпійському відборі. Виходить так, що орієнтиром для «синьо-жовтих» на нинішньому ЧЄ має стати підсумкове сьоме місце.

Наскільки це реалістично? Підопічні Мурзіна визнають, що на єврофорум вони їдуть у статусі «темної конячки». Приміром, нинішні лідери збірної — Кирило Фесенко та Джером Рендл — участі в попередньому Євро взагалі не брали. Інші ж, за винятком Максима Корнієнка, збірники в епоху Фрателло більшу частину ігрового часу проводили на лаві запасних.

Результати контрольних поєдинків, які підопічні Мурзіна активно грали напередодні ЧЄ, свідчать, що потенціал у «синьо-жовтих» є, проте наразі їм бракує стабільності. Якщо, скажімо, на нещодавньому міжнародному турнірі в Словенії українські баскетболісти збірну Фінляндії переграли (75:70), то кілька днів тому зазнали від неї розгрому (68:88). «Це був хороший для нас урок», — резюмував перед від’їздом до Латвії Євген Мурзін.

НАШІ

Двом знаним українським арбітрам ФІБА — Борису Рижику та Сергію Защуку — довірили обслуговувати матчі групового раунду ЧЄ-2015 у секстеті «В», де змагатимуться команди Німеччини, Іспанії, Сербії, Ісландії, Італії та Туреччини.