Рекорди, навіяні Нью-Йорком

04.09.2015
Рекорди, навіяні Нью-Йорком

Новак Джокович, як і решта рейтинг-фаворитів «Ю-Ес оупен»-2015, упевнено стартував на турнірі. (з сайта usopen.org)

Не секрет, що кінцівка сезону завжди пов’язана з фізичною та психологічною втомою. Явища такого пригнічення в минулі роки неабияк проявлялися в результатах українських тенісистів, які дуже слабо виступали на заключному турнірі з серії «Великого шолома». За три попередні сезони краще за інших наших співвітчизників на «Ю-Ес оупен» грав Олександр Долгополов, котрому в 2012 році вдалося пробитися до третього раунду «одинака».

Проте цьогорічні напрацювання українців на Відкритому чемпіонаті США вражають своєю масовою амбційністю. Можна сказати, що їх «прорвало». Так, Долгополову, котрого вже на старті змагань підвело здоров’я, не пощастило. Натомість інші лідери вітчизняного тенісу, без перебільшення, просто переписують власну історію. Приміром, Еліні Світоліній та Лесі Цуренко на «Ю-Ес оупен» вдалося встановити персональні рекорди. А, скажімо, Сергій Стаховський, неначе вирішивши згадати молодість, повторив на кортах «Флешінг Мідоуз» своє найкраще досягнення п’ятирічної давнини. І це притому, що жоден iз цієї трійки ще не зачохлив ракетки. Неабияке досягнення вдалося на цьогорічному чемпіонаті США й Катерині Бондаренко. Після тривалої перерви, пов’язаної з травмою та народженням первістка, вона вперше з 2012 року пробилася до основної сітки «Гранд слему». У першому колі Катя, якій, нагадаємо, належить краще досягнення вітчизняних тенісисток на «Ю-Ес оупен» (участь в 1/4 фіналу турніру 2009 року), впевнено переграла казашку Юлію Путінцеву — 6:0, 6:3. Щоправда, пройти далі екс-першій ракетці України буде неймовірно складно, адже її наступна суперниця — другий номер посіву й водночас фаворит жіночого турніру — румунка Сімона Халеп.

Водночас чинна прима вітчизняного тенісу вже детально вивчає свою суперницю по третьому колу. У 1/16 фіналу змагань на Еліну Світоліну, яка ніколи раніше не заходила так далеко на останньому в сезоні «Гранд слемі», чекає росіянка Катерина Макарова, що має 13-й рейтинговий номер. Власне, встановити у місті Яблука персональний рекорд 20-річна харків’янка змогла завдяки перемозі в другому раунді над естонкою Кайєю Канепі — 6:3, 6:4.

Леся Цуренко, яка вчора пізно ввечері зіграла свій другий матч на «Ю-Ес оупен»-2015 — проти господарки кортів Варвари Лепченко, також оновила власне американське портфоліо, адже в попередні сезони далі першого кола їй жодного разу пройти не вдавалося. Цього разу все змінила сенсаційна звитяга над шостою сіяною — чешкою Лусією Шафаржовою — 6:4, 6:1.

У багаторічному доробку Сергія Стаховського одного разу вже була участь у третьому колі «Ю-Ес оупен», але з 2010 року часу минуло чимало. Із новим спонсором та тренером iз Франції Фабрісом Санторо 29-річний українець не приховує, що прагне повернутися на попередні позиції. Не так давно Стаху навіть удалося трохи побути в ролі першої ракетки країни. Не виключено, що здобуті в Нью-Йорку рейтингові очки та перемоги дозволять Сергію знову випередити Долгополова. Друга за ліком звитяга в основній сітці турніру дісталася Стаховському завдяки успішним діям проти співвітчизника — Іллі Марченка — 6:4, 7:6 (7:2), 4:6, 6:4. Далі у другої ракетки України, що залишився єдиним її представником у чоловічому «одинаку» — зустріч з іменитим французом Тцонгою (19).