Максимальні ставки

27.08.2015
Максимальні ставки

Андрій Ярмоленко (у білому) опинився на кар’єрному роздоріжжі. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Історія з можливим переїздом Андрія Ярмоленка в один із топових чемпіонатів континенту все більше стає схожою на аналогічну трансферну сагу за участі Євгена Коноплянки. Нагадаємо, що процес від оголошення самим екс-футболістом «Дніпра» намірів спробувати сили в Європі до офіційного підписання контракту з «Севільєю» зайняв близько восьми місяців, хоча основна ж, гаряча, фаза пошуків клубу тривала трохи більше 30 днів. За цей час справжній чи-то штучний інтерес до майстровитого півзахисника збірної України виявили більше десятка клубів: кілька разів підписання контракту «зривалося в останній момент», а ім’я кінцевого «бенефіціара» Коноплянки спливло на поверхню практично в останній момент. І справді, про «Севілью» як найбільш охочий до придбання Євгена клуб уголос практично не говорили, натомість у ЗМІ активно обговорювалися деталі контракту з «Тоттенхемом», «Атлетико» чи «Ромою».

Зрозуміло, що за один день рішення одягнути футболку андалуського клубу, з яким, нагадаємо, «Дніпро» грав у фіналі Ліги Європи, Женя не приймав. У час, коли говорили про англійську прем’єр-лігу чи італійську Серію А, команда Коноплянки, без сумніву, детально вивчала й покращувала умови майбутнього контракту Євгена з «Севільєю», паралельно ще й вирішуючи питання з Ігорем Коломойським. Попри те, що Коноплянка залишив Дніпропетровськ начебто в статусі вільного агента, як випливає зі слів самого футболіста, у нього й досі залишилися якісь невирішені фінансові питання з власником «дніпрян».

Вочевидь не все так просто й у стосунках Ярмоленка з керівництвом «Динамо». «Нехай я втрачу в грошах, але відпущу Андрія лише в топ-клуб», — так Ігор Суркіс пояснив своє рішення не «благословляти» лідера «Динамо» на перехід до «Сток-Сіті». Тоді президент столичного клубу натякнув, що в нього з футболістом існує якийсь додаток до контракту, така собі персональна угода, в якій сказано, що перейти зі стану «біло-синіх» Ярмоленко може лише в один із топових клубів Старого світу.

Зважаючи на те, що в Андрія не склалася угода й з «Евертоном», про яку як про майже доконаний факт минулого тижня говорила впливова британська агенція «Скай спорт», усе виглядає так, що відпустять Ярмоленка з «Динамо» лише в «Реал», «Челсі», «Манчестер юнайтед» чи «Барселону». Або ж залишать футболіста в клубі, запропонувавши йому значно вигідніший контракт, попередня редакція якого спливає через рік. Наставник динамівців Сергій Ребров уже заявив, що Ярмоленко потрібен його команді.

А от чи потрібен динамівський вінгер грандам європейського футболу? Якщо вірити сайту tribuna.com., який у цьому питанні посилається на іспанське спортивне видання AS, то — так. Послугами українського півзахисника цікавиться «Барса» й готова викласти за футболіста все ті ж 20 млн. євро, які пропонував Ігорю Суркісу «Евертон». Якщо це правда, то до завершення літа в іспанській прімері з’явиться ще один українець.

В іншому випадку — Ярмоленко ще як мінімум на півроку (до зимового трансферного вікна) зависне в українському чемпіонаті. Тоді, щоправда, буде в нього шанс заробити собі додаткових балів у груповому раунді Ліги чемпіонів, де, до слова, востаннє «біло-сині» грали в сезоні 2009/2010 років. Дивись, тоді ціна на динамівську зірку підросте, й у Ігоря Суркіса з’явиться нагода укласти більш вигідну для себе фінансову угоду. Варто додати, що позиція самого Ярмоленка в цій історії залишається незрозумілою, адже на питання журналістів про його перехід в «Евертон» він відповів: «Вибачте, мені потрібно йти».