Один гол і море емоцій

21.08.2015
Один гол і море емоцій

Бразилець Марлос (праворуч) — автор перемоги над віденським «Рапідом». (з сайта ФК «Шахтар» (Донецьк).)

У двох останніх турах чемпіонату країни «Шахтар» пропустив чотири м’ячі й не здобув при цьому жодної перемоги. Натомість у Лізі чемпіонів у «гірників» абсолютно інші показники — тут підопічні Луческу не пропускають і не програють. Після успішного подолання бар’єру третього етапу ЛЧ «помаранчево-чорні» мають великі шанси й на успіх у завершальному раунді відбору Суперліги. Здобута позавчора у Відні над місцевим «Рапідом» мінімальна перемога — міцний «форпост» перед матчем-відповіддю. «У Львові наші шанси — мінімальні», — відзначив наставник «Рапіда» Зоран Баришич, який іще до початку україно-австрійського протистояння називав «помаранчево-чорних» головним і беззаперечним фаворитом дуелі. Тепер же, коли у команди Луческу в запасі є «суха» гостьова перемога, віденцям, можна сказати, взагалі нічого не світить.

Бажання місцевої команди дати бій маститому опоненту було зрозуміле. І, можна сказати, у підопічних Баришича це вийшло. Описуючи зіграний поєдинок, практично кожен його учасник використовував слова «битва», «протиборство». Загалом, намагаючись компенсувати брак виконавчої майстерності, господарі «вмикали» додаткові емоції та шукали внутрішні резерви. Часом їхні потуги били через край. Зрештою, підсумком гарячих баталій на стадіоні «Ернст Хаппель», де зібралося більше 46 тисяч глядачів, стали три розбиті голови — Граховца, Кучера та Степаненка. Останнього навіть довелося відправити з поля до шпиталю, де півзахиснику збірної України наклали на рану шви. Утім гру аж ніяк не можна назвати «бійнею». «Так, у центрі поля були відчутні єдиноборства, але в цілому гра була цікавою та видовищною», — наголосив Луческу.

Іще одним козирем господарів у матчі з завідомо сильнішим опонентом була глядацька підтримка. Як виявилося, вболівати за рідну команду у Відні вміють. От тільки до подібного роду психологічного тиску «гірникам» не звикати. Досвід у цьому двобої — на їхньому боці.

Водночас лідери «Рапіда», яких перед грою серйозно остерігалися в «Шахтарі», повністю розкритися не змогли. Головний бомбардир «Рапіда» Роберт Берич, по суті, залишився «поза кадром». Власне, не вразив глядачів та наставника своєю грою й форвард «гірників» Олександр Гладкий. Натомість з найкращого боку проявив себе Ярослав Ракицький. У минулому гравець центру поля, центрбек «гірників» у першому таймі завдав «Рапіду» чимало клопоту. Кілька разів Ярослав небезпечно бив із-за меж штрафного майданчика. Проте головним його здобутком усе ж стала результативна передача на бразильця Марлоса, удар якого, в підсумку, й став переможним у матчі. «Тренер каже, аби під час контратак і стандартів я підключався до атаки. Так і зробив — віддав пас Марлосу, а він уже здорово розібрався у штрафній, відправивши м’яч у дальній кут. На жаль, свої моменти я не реалізував, тож буду працювати над цим компонентом», — сказав Ракицький. Забивши до перерви такий необхідний виїзний гол, у подальшому «гірники» вже грали «на результат», як пояснив Луческу, тримаючи в голові матч-відповідь.

ТАБЛО

Ліга Чемпіонів. 4-й раунд кваліфікації (перші матчі). «Шлях нечемпіонів».

«Рапід» (Австрія) — «Шахтар» (Україна) — 0:1

Гол: Марлос, 44

«Рапід»: Новота, Павелич, Зоннляйтнер, Дібон, Ауер, Пецос, Граховац, Шауб, Хофманн (Алар, 82), Кайнц (Шимпельсберг,80), Берич (Просенік, 89)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко (Малишев, 46), Фред, Марлос (Едуардо, 79), Тейшейра, Тайсон (Бернард, 85), Гладкий

Попередження: Берич, 8; Ауер, 26; Дібон, 30; Кайнц, 59 — Срна, 38; Степаненко, 38; Гладкий, 40; Фред, 66

Суддя — Кюйперс (Голландія).

Відень, стадіон «Ернст Хаппель», 46 400 глядачів.

* * *

«Спортинг» (Португалія) — ЦСКА (Росія) — 2:1 (Гутьєррес, 12, Слімані, 82 — Думбія, 40; нереалізоване пенальті: Думбія, 27), «Лаціо» (Італія) — «Байєр» (Німеччина) — 1:0 (Кейта, 77), «Манчестер юнайтед» (Англія) — «Брюгге» (Бельгія) — 3:1 (Депай, 13, 43; Феллаїні, 90+4 — Керрік, 8 (у свої ворота); вилучення: Мехеле, 80 («Б»)), «Валенсія» (Іспанія) — «Монако» (Франція) — 3:1 (Родріго, 4; Парехо, 59; Фегулі, 86 — Пашалич, 49).

«Шлях чемпіонів». «Астана» (Казахстан) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:0, «Скендербеу» (Албанія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 1:2, «Селтік» (Шотландія) — «Мальме» (Швеція) — 3:2, «Базель» (Швейцарія) — «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — 2:2, БАТЕ (Білорусь) — «Партизан» (Сербія) — 1:0.