Утопічна реальність

19.08.2015
Утопічна реальність

Суперкубок Іспанії — перший за 31 рік трофей «Атлетика» з Більбао. (з сайта athletic-bilbao.ru.)

Після прикрої невдачі в матчі за Суперкубок УЄФА український новачок «Севільї» Євген Коноплянка в характерній для нього винахідливій формі сказав: «Нічого, що сон не справдився і я не підняв над головою цей трофей. Підніму інший Кубок — чемпіонів Іспанії». На перший погляд, заява Жені скидається на ще один «сон», адже наявність у прімері двох суперклубів штибу «Барселони» та «Реалу» робить доволі примарними шанси їхніх конкурентів на чемпіонство. Утім після невдалого виступу каталонців у битві за Суперкубок Іспанії заява Коноплянки не виглядає вже настільки фантастичною. У двоматчевій дуелі з «Атлетиком» підопічні Луїса Енріке не змогли виграти жодного матчу. Після гостьового розгрому (0:4) максимум, на що спромоглися «гранатово-сині», — нічия (1:1) на «Камп Ноу». І це при тому, що очільник іспанського чемпіона перед матчем-відповіддю можливість відігратися розглядав як реальність.

Мессі, Суарес, Іньєста, герой Суперкубка УЄФА Педро, — наявність цих футболістів у «основі» на повторний поєдинок iз басками говорила про те, що «Барса» й справді налаштована по-серйозному. Але, не забивши швидкий м’яч, підопічні Енріке серйозно зменшили свої шанси на «камбек». Аргентинський геній каталонців усе ж оживив гру, за три хвилини до перерви розпечатавши ворота «Атлетика». Однак дуже швидко всю інтригу загубив Жерар Піке, який на 56-й хвилині поєдинку отримав червону картку за розмови з боковим арбітром.

Як з’ясувалося згодом, колоритний каталонець неймовірно гостро виказував своє невдоволення діями судді, адже, за даними іспанських ЗМІ, наслідком його агресивного «спічу» може стати 12-матчева дискваліфікація.

Залишившись у меншості, шансів забити баскам іще три м’ячі у «Барселони» практично не було. Зрештою, гол Мессі виявився єдиним влучним «пострілом» «блау-гранас» за 180 хвилин протистояння за Суперкубок країни. «Атлетик» же, зрівнявши рахунок на «Ноу Камп», іще раз довів, що не випадково вперше з 1984 року отримав національний трофей.

«Утопія стала реальністю. Ми довели, що, попри сучасні реалії в світовому футболі, таки можна слідувати власним традиціям і завойовувати трофеї», — заявив Хосу Уррутія — президент баскського клубу, в складі якого, нагадаємо, немає жодного легіонера.

 

ТАБЛО

Суперкубок Іспанії. Матч-відповідь.

«Барселона» — «Атлетик» — 1:1 (Мессі, 42 — Адуріс, 74; вилучення: Піке, 56 — Сола, 86; перша гра — 0:4).