Кадри з-під куль

18.08.2015
Кадри з-під куль

Емоції на фотовиставці неможливо стримати. (з сайта unn.com.ua.)

У Національному музеї Тараса Шевченка відкрилася виставка фотографів Олександра Глядєлова, Максима Дондюка, Максима Левіна та Маркіяна Лисейка «Іловайськ». Документалісти представили 65 робіт.

Проект присвячений річниці Іловайської трагедії і всім, хто загинув під час її проведення. «Світлини — свідоцтва подій першого штурму Іловайська 10 серпня, виходу батальйону «Донбас» до села Осикове 14 серпня, бойових дій та обставин перебування українських сил в Іловайську 17-29 серпня: зачистка села Грабське, штурм самого Іловайська, спроба прориву з оточення», — розповідають у музеї.

Окрім численної кількості відвідувачів та самих фотографів-авторів, на захід прибули й безпосередні учасники боїв під Іловайськом — представники добровольчих батальйонів. Вони розглядали фото тих подій та емоційно ділилися спогадами про пережите. Фотографії річної давності створюють палітру страшних подій. Серед відвідувачів ніхто не стримував сліз, дивлячись на фото, а непідробні емоції стали найбільшою нагородою для фотографів.

«Одним iз найперших та найголовніших правил журналіста має бути принцип «не зашкодь». Журналіст, фотограф, оператор повинен це розуміти. Багато з цих фотографій не були оприлюднені протягом усього періоду, поки бійці перебували в полоні. Ми не хотіли, щоб це їм зашкодило. Минув рік. Хтось із бійців загинув, хтось повернувся з полону... Зараз уже немає небезпеки. Завжди знайдуться люди, які сприйматимуть цю виставку по-своєму, але для нас головне — не зашкодити. Багато з ким iз бійців ми продовжуємо спілкуватися, підтримуємо зв’язок. Щодо подальшої долі виставки, то сподіваємося, що вдасться показати її в інших містах країни, адже ми хочемо акцентувати увагу не лише на пам’яті, а й на тому, що за минулий з часу трагедії рік так ніхто з командування і не був покараний. Хлопці там iшли під кулі, під танки, не жаліючи себе. Ми стали свідками героїчного подвигу, частину якого змогли передати нашими фотографіями», — поділився Максим Дондюк, фотограф, один з авторів проекту.

Виставка триватиме до 30 серпня, вхід — вільний.