НОВИНИ ПЛЮС

18.08.2015

Газуємо по-європейськи

Україна продовжує нарощувати імпорт газу з боку Словаччини, збільшивши на 15-16 серпня щодобову заявку до 36,467 млн. кубометрів за номінації 33,795 млн. кубометрів на добу на 12-14 серпня. Упродовж 1—15 серпня імпорт газу з боку Словаччини становив 439,185 млн. кубометрів, або в середньому 29,279 млн. кубометрів на добу.

Як уже повідомлялося, Україна має можливість імпорту газу з ЄС за лінією Вояни-Ужгород потужністю 40-41 млн. кубометрів на добу, проте з травня використовує її 45-60%. За словами президента «Укртрансгазу» Ігоря Прокопіва, Україна з 1 грудня 2015 року розраховує на збільшення реверсної потужності для імпорту природного газу зі Словаччини з 41 млн. кубометрів до 55-57 млн. кубометрів на добу.

Маєш виручку? Продай!

Норму обов’язкового продажу 75% валютної виручки, термін дії якої закінчується 3 вересня, буде продовжено ще щонайменше на три місяці. Принаймні так вважають банкіри. «Деяка стабілізація, яка спостерігається на валютному ринку, все ще не має стійкого характеру і підтримується на цьому рівні, зокрема й за рахунок дії цієї норми», — заявив у ЗМІ перший заступник голови правління «Промінвестбанку» В’ячеслав Юткін.

«Дію цієї норми Національному банку є сенс продовжити, оскільки вона є ефективним інструментом управління курсом валют», — сказала начальник управління валютного контролю Укрінбанку Катерина Соболь.

Бандерівські бджоли і неправильний мед

Державні інспектори Россільгоспнагляду не пропустили на територію анексованого Криму партію бджолиного меду з України. «На продукт відсутні ветеринарно-супровідні документи. Зокрема, були відсутні дані про безпеку території щодо американського гнильцю, європейського гнильцю, нозематозу, які є небезпечними хворобами бджіл», — йдеться у повідомленні Россільгоспнагляду.

Солодкий продукт, щоправда, не спалили і навіть не проїхалися по ньому екскаваторами, а всього лише повернули назад до України. n