Згадати призабуте

14.08.2015
Згадати призабуте

На відміну від Зевіної, Чад ле Кло легко відібрався на Олімпіаду, вигравши на ЧС у Казані «золото» на 100 м батерфляєм. (з сайта kazan2015.com.)

Залишивши казанський чемпіонат світу, по суті, з порожніми руками, українські плавці по дорозі додому зазирнули в Москву на етап Кубка світу, де підопічним головного тренера Андрія Сердінова вдалося поповнити однією додатковою ліцензією своє олімпійське «портфоліо». Тепер, загалом, в української збірної з плавання є п’ять перепусток на Ігри в Ріо-де-Жанейро-2016. Одну з них наші збірники взяли на нещодавній Універсіаді в Кванджу (Сергій Фролов, 1500 м), три — на минулому ЧС у Казані (Андрій Говоров, 50 м вільним стилем; Марія Лівер, 50 м брасом; Михайло Романчук, 1500 м), а володарем наразі останньої (й «найсвіжішої») української ліцензії є Дарина Степанюк, яка в столиці Росії виконала олімпійський норматив на 50 м вільним стилем.

Власне, на етапі Кубка світу в Москві виграти медалі вдалося трьом нашим співвітчизникам. Свій високий клас спринтера на 50 м батерфляєм підтвердив Говоров, узявши на цій неолімпійській дистанції «золото». Степанюк же свою 50-метрівку завершила зі «сріблом». Іще одну нагороду нашій країні принесла Дарина Зевіна, яка стала третьою на 200 м на спині. Піднявшись на п’єдестал Кубка світу після провального «мундіалю», одна з наших головних олімпійських надій змогла дещо покращити свій моральний стан, от тільки питання олімпійської кваліфікації вирішити їй усе одно не вдалося. Час, який у Москві приніс Зевіній «бронзу», секунди на три-чотири відстає від необхідного нормативу категорії А.

Вочевидь за один день «залатати» таку часову прогалину нашій «золотій рибці» не вдасться. Попереду у спортсменки не один місяць виснажливих тренувань. Як припустили в відділі плавання Мінмолодьспорту, вийти на рівень своїх попередніх результатів Дарина зможе не раніше лютого-березня 2016 року. Відтак замість спокійної підготовки до Олімпіади Зевіній зі своїм татом-тренером доведеться у поті чола згадувати те, від чого за чотири місяці «плідних» тренувань у ПАР зміг відучити Дарину її «тренер-консультант» — Грем Хілл, відомий своєю співпрацею з олімпійським чемпіоном та чемпіоном світу, південноафриканцем Чадом ле Кло.

Слід наголосити, що ідея повальної співпраці наших зіркових плавців з іноземними фахівцями (начебто в Україні своїх тренерських талантів немає) належить керівництву федерації на чолі з Дмитром Качуровським та головою тренерської ради Андрієм Сердіновим, на думку якого, до речі, відбірковий до Олімпіади чемпіонат світу-2015 українські плавці провели добре.

«На чемпіонаті світу наші плавці взяли участь у чотирьох фіналах, встановили два рекорди України та здобули три олімпійські ліцензії. Загалом, команда виступила добре, а спортсмени показали свої максимальні результати», — коротко й лаконічно відзвітував у ЗМІ Сердінов. Цікаво, чи погоджуються з головним тренером очільники спортивного міністерства?