Банкет «Русалки» на тлі чуми

12.08.2015
Банкет «Русалки» на тлі чуми

І жили вони довго та щасливо?...

Претензії від українців і росіян

Вихованка знаменитої дніпропетровської дитячо-юнацької спортивної школи спортклубу «Метеор» з фігурного катання Тетяна Навка до Росії перебралася ще з 14-річного віку. І коли востаннє вона була у рідному місті, так просто й не пригадати. Її тодішній (ще 1988 року) переїзд насамперед пов’язують iз тим, що в Україні талановитій фігуристці, що виступала в парному розряді, не знайшлося партнера.

Як пригадують ті, хто з Тетяною спілкувався у дитинстві, їй не подобалося своє прізвище, до якого легко прилипали обзивалки («Навка-космонавтка», «Навка-канавка»). Коли ж фігуристка стала відомою на весь світ, журналісти з’ясували, що все насправді не так і погано. Адже «навка» українською — це «русалка».

Народилася дівчина у звичайній родині: мама — економіст, тато — інженер. У молодості обоє займалися спортом, до якого прагнули залучити й доньку. Тим, що вона обрала саме цей вид, опосередковано слід завдячувати відомій фігуристці Олені Водорєзовій. Коли маленька Таня висловила неабияке захоплення від побаченого по телебаченню виступу відомої спортсменки, батьки вирішили купити ковзани і їй.

Після переїзду до Росії дівчині довелося пройти непростий шлях. Перш за все треба було щодня підніматися затемна і добиратися до місця тренувань у Москві.

Зрештою, колишня дніпропетровчанка досягла у фігурному катанні всіх можливих висот — двічі чемпіонка світу і Європи, тричі чемпіонка Росії і навіть володарка неофіційного титулу найсексуальнішої жінки Росії. А її тодішній чоловік Олександр Жулін, з яким виступала в дуеті, не перший рік теж вважався секс-символом своєї країни.

Отож і особисте життя колишньої дніпропетровчанки було насиченим і бурхливим. Що засвідчують відповідні публікації в інтернеті.

Проте останнім часом Навка, здалося, «притихла». Все ж подорослішала... Хіба що коли 21 серпня 2014 року Тетяна народила другу доньку, яку назвала Надією, про її особисте життя знову згадали.

А тепер уродженка Дніпропетровська раптом сколихнула світське життя своїм весіллям iз прес-секретарем Владіміра Путіна Дмітрієм Пєсковим, людиною, якій відводять немалу роль у розв’язанні збройного конфлікту на Донбасі. Отож у Дніпропетровську до такого справді «банкету на тлі чуми» поставилися щонайменше неоднозначно. Бо як інакше розціниш телекадри з гучного розкішного весілля вперемішку з сюжетами про щоденні загибелі українських молодих солдатів, мирного населення, дітей на неоголошеній війні на Донбасі?

Вагомі претензії до новоспеченої пари вже не в фігурному катанні знайшлися і в росіян. Лідер тамтешньої опозиції Олексій Навальний звинуватив новоспеченого чоловіка Навки в корупції, виявивши у Пєскова «колекцію годинників на 9,5 млн. рублів». Як стверджує опозиціонер, на одній фотографії на руці у прес-секретаря був годинник вартістю 84500 доларів США, на другій — 30 791, на третій — 21 250, на четвертій — 10 029 доларiв США...

Однак Пєсков справді зробив хитромудрий хід конем, заявивши, що годинники загальною вартістю щонайменше 620 тисяч доларів йому подарувала новоспечена наречена. Чим несподівано накликав біду на саму Тетяну. Адже виявилося, що вона є громадянкою США. А там до великих витрат заведено ставитися прискіпливо. Отож якщо такі доходи не вказані в декларації, то це може коштувати позбавлення волі до 5 років і штрафу до 250 тисяч «зелених».

Знаменита школа наказала довго жити

Весілля Навки відбулося та тлі ще однієї «чуми», звісно, з кровопролитною і безглуздою війною на Донбасі не порівнюваною, та все ж... У Дніпропетровську наказала довго жити та сама знаменита ДЮСШ спортклубу «Метеор» з фігурного катання, де й робила свої перші кроки у блискучій кар’єрі Тетяна Навка. Та й не тільки вона, а й перша олімпійська чемпіонка в історії незалежної України, заслужений майстер спорту, почесний громадянин Дніпропетровська Оксана Баюл, Тетяна Волосожар та багато інших менш відомих спортсменів. Загалом же у метеорівській школі виховали понад 50 майстрів спорту, 8 майстрів спорту міжнародного класу.

Льодовий Палац спорту «Метеор» був поставлений на реконструкцію ще два роки тому у зв’язку з проведенням цьогорічного чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловічих команд, у тім числі і в Дніпропетровську.

Ще одна, не менш вагома, причина — ДЮСШ залишилася без фінансування. Пов’язують це начебто з великими порушеннями у фонді соціального страхування, внаслідок чого проблеми з грішми виникли у сотень подібних шкіл.

Щоправда, влада Дніпропетровщини запевняє, що практично всі 500 тренерів ліквідованих шкіл змогли працевлаштуватися. А в шахтарській Тернівці навіть нова ДЮСШ відкрилася. Тим часом у Дніпропетровську добрий десяток профспілкових шкіл взяла під своє крило міська влада.

Також нещодавно відкрилася в обласному центрі комунальна ДЮСШ із зимових видів спорту при Льодовій арені на Червоному камені, де тепер займаються до 250 фігуристів і 120 хокеїстів. Частина юних спортсменів розкидана також по наявних у місті орендних ковзанках.

Отож бренду метеорівської школи вже не буде. Згадана Оксана Баюл робила неодноразові спроби допомогти рідній ДЮСШ, як і українському фігурному катанню в цілому, ще задовго до нинішньої ситуації. Навіть iз цією метою відвідала кілька міст, щоб вивчити наявні там можливості для розвитку. Однак потім розповідала ЗМІ про байдужість із боку місцевих чиновників.

Залишається сподіватися, що добрі традиції фігурного катання в Дніпропетровську житимуть і примножуватимуться вже під іншим брендом. Адже тренери, які виховали цілу плеяду видатних спортсменів, нікуди не позникали...

  • «Маскування» на Хрещатику

    У ніч із суботи на неділю — на два дні пізніше Стрітення, але з його нагоди, — в столичній мерії відбувся благодійний бал-маскарад. Із «цирком», що регулярно відбувається у Київраді (в сесійні дні), свято під назвою «Карнавалія» не пов'язувалося фактично ніяк. Долучилася хіба що прес-служба КМДА, а так — не було ані мера Леоніда Черновецького, ані його заступників, ані інших чиновників. Ба, не завітали також і урядовці й депутати. А дарма. По-перше, акція була благодійною. По-друге, такі дійства в Україні відбуваються не часто. >>

  • Танцюють усі!

    Два тижні триває підготовка учасників другого Віденського Оперного балу до головного гламурно-світського заходу року. Журналістам завчасно пообіцяли, що 28 листопада о 20.00 вони матимуть можливість відвідати відкритий урок балетмейстера Григорія Чапкіса у столичному Будинку вчителя. Популярний член журі телевізійного конкурсу «Танці з зірками» мав готувати VIP-діточок до їхнього першого танцю на справжньому балу. Проте Чапкіса у Будинку вчителя не виявилося. Як пояснили організатори, охочих навчитися танцювати так багато, що довелося поділити їх на дві групи. Тому в Будинку вчителя відкритий урок дасть заслужений діяч мистецтв, професор і танцмейстер Олег Касьянов. >>

  • Від Президента до немовляти

    Безперечно найкраще українське дитяче видавництво, на книгах якого вже виросли цiлi покоління українських дітлахів і заразом їхніх батьків, усьоме презентувало оригінали ілюстрацій до своїх книг. «Той, хто придумав і створив «А-БА-БУ...» — Іван Малкович говорить, що «малятам від 2 до 102 треба презентувати не тільки що читати, а й що розглядати». Його доповнює Андрій Курков: «Насправді обличчя дитячої книжки — це ілюстрації. Тут письменник відіграє не таку важливу роль, тому що навіть гарний текст можна вбити поганим малюнком до нього, так, що ніхто не згадає про це видання». Пiдтримує Куркова Олег Скрипка, який «на кожну нову книгу цього видавництва чекає з нетерпінням». І музикант, і письменник на виставку приходять із дітьми. Габріелла-Таїсія та Тео Куркови своєю улюбленою книгою називають «Снігову королеву» і з задоволенням розглядають картини-ілюстрації. «От ми з Тео читаємо, — говорить Курков, — але він не любить поки що сам, а тільки слухає мене. А Габріелла читає багато...» >>