Віктор Ющенко: Йдемо до найглибшої кризи

11.08.2015
Віктор Ющенко: Йдемо до найглибшої кризи

В ефірі 112-го каналу Віктор Ющенко говорить про найбільш актуальні проблеми сьогодення.

Віктор Ющенко не часто дає інтерв’ю та з’являється перед телекамерами. Прямий ефір на каналі «112 Україна» за участю третього Президента України став подієвим та інформативним. Ющенко присвятив увагу багатьом проблемам — від війни на сході до негараздів в економіці. Нижче подаємо основні тези його виступу.

Про економіку

За словами Ющенка, перше завдання для влади — це фінансова стабілізація, а відтак формування бізнес-плану. Потрібен «Бізнес-план, який мав би великий міжнародний компонент, тому що підняти сьогодні економіку України можна одним способом — якщо ми за рік введемо в економіку України приблизно 20-25 млрд. інвестицій. Для Києва потрібні приблизно 5 млрд. інвестицій, тоді ми можемо вирішити і проблему метро, і чистої води, звалищ, і навіть доріжок велосипедних».

Також Ющенко зазначив, що Україна рухається до найглибшої економічної кризи за всі 24 роки. А війна не має відношення до падіння економіки — тож владі не варто прикриватися військовими діями на сході. «Якщо ви не вирішили питання стабільності грошей і цін, допустили фінансову дестабілізацію, якщо ви втратили контроль над цінами і над курсом (гривні), то це означає, що ми ведемо українську економіку до найглибшого економічного краху за 24 роки», — заявив він.

Водночас Віктор Ющенко похвалив роботу заступника міністра внутрішніх справ Еки Згуладзе і міністра фінансів України Наталії Яресько. «Катя Згуладзе дуже цікаво модерує свою політику, представляє з такими глибокими наголосами, і створюється враження, що вона виключно чесна людина», — так відповів Ющенко на питання, хто з політиків справляє на нього найбільше враження.

Про війну

Для вирішення конфлікту на сході України потрібно тимчасово сконцентрувати у ставці Верховного головнокомандувача мілітарну і фінансову силу, вважає Віктор Ющенко. Як приклад він навів ситуацію, в якій опинилася Україна на початку своєї незалежності. «Якщо ми говоримо про реформи, нам треба зробити три реформи. Реформа перша: як виграти війну на сході. Реформа друга: як виграти війну на сході. Третя реформа: як виграти війну на сході. Якщо для цього треба збільшувати повноваження Президента, наприклад на 12 місяців, давайте будемо збільшувати», — зазначив Ющенко.

Він нагадав досвід 1991-92 років, коли Леонід Кучма мав на 12 місяців право видавати декрети. «Зараз питання стоїть так само очевидно... На короткий час формуються ставки Верховного головнокомандувача, і там концентрується не тільки військова сила, а й фінансова сила, спрощуються якісь економічні процедури і відносини. Мені здається, це шлях, який сьогодні потрібен Україні для того, щоб впоратися з викликом номер один — агресією Росії.

Сьогодні у світі ми маємо шість конфліктів, один із них гарячий. Я стверджую, що на сході ми маємо геополітичний конфлікт, глобальний конфлікт і тому інструментарію національного для його врегулювання — недостатньо», — сказав Віктор Ющенко. З цієї причини, говорить Президент, нежиттєздатні ні мінський, ні нормандський формат перемовин.

«У мене великий песимізм, коли ми говоримо про зустрічі у нормандському форматі. Що таке нормандський формат? Це коли Німеччина — спостерігач, Франція — спостерігач, Росія — спостерігач, Україна — сторона. Що може цей формат вирішити? Нічого. Тому що в конфлікті є як мінімум дві сторони, а іншого боку немає. Крісло агресора — порожнє, крісло гаранта — порожнє, крісло посередника — порожнє, все — спостерігачі...» — говорить Ющенко. Та й у мінському форматі, на його думку, недоліків не менше.

Про децентралізацію

Повернувшись до внутрішніх питань, Ющенко спрогнозував, що повернений після розгляду Конституційним судом України законопроект про зміни до Конституції в частині її децентралізаціі не здобуде необхідної підтримки у Верховній Раді України. «Я думаю, що 300 голосів не набереться. Слухаючи ті політичні аналізи недоліків, які закладені в закон, і ті загрози, які більш-менш уже серйозно осмислюються різними силами, я сумніваюся, що в парламенті є 300 голосів для такого рішення».

Ющенко також вважає, що неголосування за даний проект навряд чи «роздрібнить» коаліцію: «Чи достатньо це для її розпаду? Я думаю, що, може, й ні, тому що єдиний спосіб зберегти нинішніх гравців, політичні сили в реальній політиці, це все-таки триматися один одного, бо іншого варіанта немає. Я думаю, що більшість боїться нових виборів».

Крім того, Ющенко висловив свою думку про закон про місцеві вибори. «Та політична виборча система, яка прийнята, назавжди заблокувала дорогу в політику партіям Майдану. Вони в політиці себе не побачать», — підкреслив він.