Ми шкрябаємо по дну...

11.08.2015
Ми шкрябаємо по дну...

Україна вже не сподівається на підтримку промисловості Донбасу: буде добре, якщо там просто перестануть стріляти. (з сайта biz.liga.net.)

Наша рідна економіка, про яку останнім часом говорили тільки погане, на думку експертів, нібито досягла дна і тепер є шанси на одужання. Принаймні так вважають у Міжнародному валютному фонді. Другий транш, як відомо, вже надійшов у фінансові «закрома» країни, третій очікуємо восени, а тому є всі підстави вважати, що з 2017 року економіка може вийти з кризи.

Головне тепер — «тримати» банки!

«Українська економіка ще є крихкою, але обнадійливі ознаки вже проявляються. В останні місяці валютний курс стабілізувався, роздрібні депозити у гривні зросли, темпи економічного падіння уповільнюються. Поміркована політика і подальше проведення реформ дозволять економіці розвернутися і розпочати зростання», — вважає перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон. За його словами, головним для відновлення української економіки є одужання банківської системи. З цим в Україні наразі не дуже: обсяги банківського кредитування, м’яко кажучи, не зростають.

А отже, стверджують наші головні кредитори, проблему необхідно вирішувати. Простіше кажучи, рухатися у бік укріплення банків шляхом надання їм рекапіталізації, списання знецінених активів. «Підтримання відповідної жорсткої кредитно-грошової політики матиме вирішальне значення для зовнішньої стабільності і стабілізації інфляційних очікувань, — стверджує Ліптон. — Як тільки дефляція закріпиться, грошово-кредитна політика може бути пом’якшена для підтримки економічної активності. Водночас припинення адміністративних заходів щодо операцій з іноземною валютою має відбуватися поетапно і послідовно, за наявності сприятливих обставин».

Ще один напрямок роботи української влади, яким його бачать у Фонді, — реформи. Ті самі, що вже набили оскомину, якими нібито займається уряд, але яких не бачать аналітики. «Необхідно відновити приватногосподарську активність, — каже представник Міжнародного валютного фонду. — Тож необхідно активізувати боротьбу з корупцією, поліпшувати діловий клімат і реформувати державні підприємства».

Ще влада мусить домовлятися з кредиторами і за всяку ціну старатися уникнути дефолту. Америка, а особливо Європа, до цього моменту надзвичайно чутливі. Втім у МВФ зробили надзвичайно важливу заяву: якщо навіть офіційний Київ допустить неплатежі за певними боргами, то це аж ніяк не означатиме припинення фінансування з боку Вашингтона.

Світло в тунелі запалять нескоро

Крихітні паростки стабілізації, які побачили досвідчені аналітики, втім, не варто сприймати буквально. Скажімо, сподіватися на швидке поліпшення економічної ситуації у державі. Навіть навпаки. Так, за прогнозами тих самих експертів МВФ, падіння ВВП до кінця нинішнього року становитиме 9%. Хоча ще місяць тому вважалося, що буде наполовину менше — близько 5,5%. Так, зашкалюватиме інфляція — до 46%. Хоча раніше стверджували, що буде «усього лише» 27%.

Щоправда, за океаном, схоже, повірили у стабільність нашої національної валюти. Передбачається, що до кінця нинішнього року долар не буде коштувати дорожче, ніж 23,5 гривнi, а у наступному — 22,7 гривнi.

Щоправда, і позитивні, і негативні сценарії можуть бути скориговані подіями на сході. Якщо, наприклад, воєнні дії там завершаться, то інфляція, на думку економічного аналітика «МПП Консалтінг» Павла Мельника, вже за рік-два опуститься до більш звичних нам 5-10%, а курс долара — до 16 гривень. Якщо ж гармати й надалі не мовчатимуть, то за два-три роки ми щонайбільше зможемо вийти «в нуль». Ну а при масштабному розгортанні конфлікту рецесія може затягтися на роки, п’ять-сім-десять і більше. І це не дивно: адже за подібних умов уся промисловість України працюватиме на армію та оборонно-промисловий комплекс. «За найгірших умов не можна виключати інфляцію і 100%, а курс долара — під 50 гривень», — каже Мельник.

Інші фахівці, наприклад головний економіст компанії «Драгон Кепітал» Олена Білан, не виключають, що ВВП у 2015 році впаде на 12%. Натомість у наступному році аналітик вбачає зростання нашого внутрішнього валового продукту на скромний один відсоток. І знову ж застерігає: на відміну від кризи 2008-2009 років відновлення не буде таким швидким. «Головним фактором скорочення українського ВВП у 2009 році на 15% було зменшення зовнішнього попиту, який швидко відновився і спричинив зростання вже у 2010-2011 роках на 4-5%, — каже Білан. — Зараз світова економіка зростає поміркованими темпами, тож економічне зростання в Україні буде тісно пов’язано з обмеженими внутрішніми ресурсами».