Не все добре, що за кордоном

11.08.2015
Не все добре, що за кордоном

Для 19-річного Михайла Романчука сьоме місце на дорослому чемпіонаті світу — як перемога на європейському форумі серед юніорів. (з сайта Федерації плавання України.)

Як не намагався український спринтер Андрій Говоров принести українській збірній із плавання першу з 2007-го року планетарну нагороду, фінішувати в Казані вище п’ятого місця дніпропетровському плавцю не вдалося. На обох своїх профільних дистанціях — 50 метрів кролем та батерфляєм — він показав однаковий результат. Підсумкові здобутки Андрія на ЧС-2015 перевершують його ж досягнення дворічної давнини, проте до п’єдесталу вихованець Костянтина Карташова, яким, щоправда, нині опікується італієць Андреа ді Ніно, знову не дотягнув, хоча й став найкращим у синьо-жовтій збірній на казанському «мундіалі».

Не секрет, що спринтерські дистанції у плавців часто порівнюють iз лотерею, тож не виключено, що за рік на Олімпіаді Говорову пощастить трохи більше. В Андрія буде ще час, аби наростити свою потугу — рухається він, здається, в правильному напрямку.

А от що сталося в Казані з іншою нашою олімпійською надією — не надто зрозуміло. Від майстра плавання на спині Дарини Зевіної в Казані очікували, як мінімум, участі в фіналах. Проте в жодній з трьох профільних номінацій (50, 100 та 200 м) Даша не пройшла далі кваліфікаційних запливів. Найкращим її місцем на ЧС стала 20-та позиція на 200-метрівці, притому що два роки тому, на «мундіалі» в Барселоні, вихованка свого тата Юрія Зевіна фінішувала на цій дистанції четвертою.

Власне, ось так, незрозуміло й тяжко, проходить підготовка Дарини до літньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Нагадаємо, що, згідно з рішенням Федерації плавання України, невеликій кількості найперспективніших плавців створені (на думку тренерської ради) умови особливого сприяння. Тобто, Зевіній, Говорову та, можливо, ще кільком плавцям федерація надала можливість підготовки за кордоном під наглядом найкращих фахівців у галузі світового плавання.

Справді, не кожному випадає можливість тренуватися в одному басейні з титулованим Чадом ле Кло та ще й користуватися послугами його наставника. Однак подібне відрядження, яке навесні мала Зевіна, не обов’язково повинно закінчитися тріумфом.

А ось школа європейського плавання, яку вже тривалий час в Італії проходить Говоров, дала свої плоди. Так само не розчарував свого наставника й ле Кло, який у Казані виграв чергове планетарне «золото», натомість Зевіна, якій заради кількамісячної практики у зіркового тренера довелося забути про «конспекти» свого рідного наставника, зазнала на головному старті сезону повного фіаско.

Інша справа — Михайло Романчук. Здається, він iще не доріс до зіркового статусу, відтак тренується зі своїм українським тренером. Такі «скромні» умови підготовки не завадили 19-річному юнаку показати на ЧС сенсаційний час, який дозволив йому оновити рекорд України на 1500 м та потрапити до вісімки фіналістів. На жаль, на повторний «марш-кидок» — у медальному запливі — сил у чемпіона II Юнацьких літніх ігор та європейської першості серед юніорів не залишилося. У фіналі, програвши своєму кваліфікаційному часу близько 13 секунд, Михайло фінішував сьомим. До слова, його старший товариш по ремеслу — Сергій Фролов, який перед ЧС тренувався в Ніцці, — завершив змагання на 1500 м на 28-му місці.