Рейтинг як перешкода?

05.08.2015

 Опозиційний блок відмовиться від участі в місцевих виборах по всій країні, якщо його обласні організації (й зокрема харківську) не допустять для участі в цих виборах. У понеділок закінчився термін реєстрації, але ОБ залишився поза списком партій, що можуть брати участь у харківських перегонах, фаворитом яких він є...

Ця історія розпочалася ще навесні, коли харківське управління юстиції вперше відмовило в реєстрації обласній організації Опозиційного блоку. Тоді всерйоз цього не сприйняли. Адже одна справа не зареєструвати якусь умовну партію любителів чогось, інша — якщо йдеться про партію, що впевнено зайняла перше місце в Харківській області на парламентських виборах і має великі шанси на те, щоб одноосібно сформувати більшість в облраді.

Але за першою відмовою в реєстрації пішли інші — шість разів перед Опозиційним блоком зачиняли двері участі в регіональних виборах. Хоча як стверджують самі опозиціонери, документи вже були «вилизані» так, щоб ніяка бюрократична машина не змогла зупинити процес.

Позавчора Опозиційний блок влаштував мітинг біля офісу обласного «Мін’юсту», однак отримав силову відповідь: одного з партійних активістів, що брав участь у мітингу, побили й викрали, а офіс ОБ тим часом закидали камінням і димовими шашками. Робили це місцеві праві радикали, міліція спостерігала. З чого в ОБ зробили висновки, що все це є продовженням владної кампанії з недопущення їхньої партії до участі у виборах.

Одразу після цих подій Опозиційний блок виступив із заявою про те, що влада вдалася до прямого терору проти політичних противників. «У Харківській області у партії найвищий рейтинг. І схоже, саме це лякає владу. Ми заявляємо, що сьогоднішні події — це вже не просто порушення Конституції і законів України, це — порушення всіх демократичних цінностей, прав і свобод».

А голова харківської організації ОБ Михайло Добкін попередив: «Ми звернемося до всіх демократичних країн і міжнародних організацій із закликом не визнавати вибори, на які не допускається опозиція».

Зрештою вимоги ОБ були частково виконані: викрадений активіст був знайдений побитим, а міліція відкрила справу за фактом масового безладу. Але головне питання не вирішене: Мін’юст так і не зареєстрував Опозиційний блок для участі в харківських виборах.